»Julemanden i Helsingør er ikke for små børn«

Forældrenes opførsel i forbindelse med julemandens ankomst giver anledning til en masse kommentarer på Helsingør Dagblads Facebookside. (Foto: Torben Sørensen).

»Julemanden i Helsingør er ikke for små børn«

HELSINGØR: helsingør: - Er udfordringen i virkeligheden ikke, at julemanden i Helsingør slet ikke er for små børn, spørger Heidi Von Bülow Smith på Facebook.
BRØD: Spørgsmålet kommer, efter at Helsingør Dagblad i gårsdagens avis kunne fortælle, at Cityforeningen har modtaget flere klager over forældre, der skubbede og massede under julemandens besøg i søndags.

Cityforeningens formand Berit Greisholm overvejer nu, om julemandens karamelkastning fremover helt skal afskaffes.

- Julemandens ankomst til Helsingør er nemlig en begivenhed for børn, slår hun fast til Dagbladet.

Udvikl på arrangementet
Tilbage på Facebook foreslår Heidi Von Bülow Smith derfor Cityforeningen at udvikle på arrangementet.

- Karamelkastningen er for store børn. De voksne er der jo kun, fordi de vil hjælpe deres små børn, som ikke bør være der. Det er ikke for dem. Udvikl på arrangementet på torvet: Syng med sange og musik. Uddeling af karameller på hyggeligere, mere personlig og rolig afgrænset vis og måske mød julemanden i hans hus eller lignende plevelser udelukkende for dem under 10 år. (Alt andet end de evindelige gentagne taksigelser til Scandlines. Det er bare hverken hyggeligt, julet eller for børn, og det eneste, der reelt siges i talen, lyder det fra hende.

- Altså del arrangementet op i to helt tydelige dele: For de små. Og for de store, altså karamelvanvidet som i dag.

Fænomenet gælder ikke kun forældre
Fra flere på Facebook lyder det, at forældrene simpelthen bare skal tage sig sammen.

- Forældre nu til dags, skriver Jesper Joes Petersen.

- Lad dog børnene komme til, i grådige forældre, hvor er det flovt, lyder det fra Bente Fritzen.

Men i følge Kirsten Dalsgaard Levin er opførslen langt fra anderledes end tidligere.

- Fænomenet er absolut ikke nyt. For over 20 år siden var jeg dernede med min datter. Vi stod pænt og ventede på, at julemandens skib skulle lægge til, da to ældre damer mosede sig ind foran, så min datter og andre småbørn ikke kunne se noget. En venlig henstilling om at børnene gerne ville se julemanden hjalp ikke noget. Jeg sagde derfor meget højt, så jeg var sikker på, de to gamle gimper kunne høre det til min datter, at det sikkert var sidste gang, de fik julemanden at se, så gamle som de var, så vi måtte hellere sørge for, at de havde god plads. Det prellede også af på dem, men jeg fik lidt luft.

I søndags havde Lone Skjærbak og familie også en ubehagelig oplevelse med en ældre dame.

- Min søn havde fingre på en karamel, som var smidt ud af kanen efter den kørte fra torvet. En gammel dame bøjede sig ned, og stjal bogstavligste forstand karamellen ud af hans hånd. Jeg sagde meget højt og tydeligt henvendt til hende »du stjæler da ikke slik fra børn«. Hun vendte sig bare om. Mon glæden ved at give karamellen til sit barnebarn er den samme, når den er taget fra et andet barn. Du burde skamme dig - gamle dame, skriver hun.

Artiklen sidst ændret: 1. december 2016 09:59

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Dagens Samtale

Er plejehjemsteknologi »en vitaminfattig erstatning« for menneskeligt nærvær og omsorg?

helsingordagblad (1)