Forside Onsdag 16.April 2014
Arkiv
Mest læste nyheder
Læs avisen her!
Læs dagens avis
Det glade hjørne
Kære søster. Til lykke med den runde fødselsdag torsdag den 17.4. Jeg glæder mig til at fejre dig med familie og venner. Knus din søster. Kære mor, mormor og svigermor. Vi ønsker dig hjertelig tillykke med de 68 år. Tak for dit altid gode humør og dejlige måde at være på. Kærlig hilsen Michala, Jonas, Helle og Søren. Vores guldklump Jacqueline ønskes til lykke med de 17 år på lørdag den 19. april. Vi ses til frokosten. Kærlig hilsen fra farmor og farfar. Kære Ulla. Du ønskes hjertelig tillykke med de 60 år i morgen. Mange kærlige hilsner hele din familie. Kære far. Du ønskes kæmpe tillykke med de 50 år på mandag. Vi glæder os til at fejre dig på lørdag. De kærligste hilsner dine tre børn.
Læs ogsa:
Lokalavisen Nordsjælland

Du er her: DET_GAMLE_HELSINGOR

Julebæk lagde hus til kejserlig forlovelse

Datidig tegning, der viser forlovelses-højtideligheden ved Julebæk i Hellebæk.

Skrevet den 29. december 2010 kl. 15:45
hellebæk: En masse helsingoranere fik en oplevelse for livet den 28. september 2006, da de deltog i genbegravelsen af kejserinde Dagmar i St. Isaac Katedralen i St. Petersborg.
Kejserinde Dagmar var datter af europas svigerfar Christian den Niende, og hun blev gift med hans kongelige højhed storfyrsttronfølger Alexander af Rusland - den senere zar Alexander den Tredje og Dagmar får navnet Maria Feodorovna.
Men forud for et kejserligt bryllup er der naturligvis en forlovelse, og forlovelsen fandt sted på skrænten bag Julebækhuset i Hellebæk den 23. juni 1866.

Begivenheden er beskrevet af en af hoffets ansatte og bevaret for eftertiden.
Det hedder blandt andet:

»Denne dag blev en mærkedag for hele to nationer. Alle på Fredensborg Slot var tidligt på benene, og morgenstunden gik hen som sædvanlig med spadsereture i parken og småudflugter på søen.

Klokken 12.00 samledes de kongelige herskaber til frokost med hoffets damer og herrer. Et rygte fløj fra mund til mund, og alles blikke hvilede på prinsesse Dagmar og den russiske Storfyrst-tronfølger.

Måltidet var endt, og det forkyndtes, at en køretur til Julebækhuset var besluttet.
Klokken var 13.00, og ekvipagerne rullede frem. De røde kuske sad stive og strunke på bukkene.

Det store selskab - alt 33 mennesker steg til vogns og de statelige ekvipager rullede nordpå mellem frodigt bugnende marker og gennem junifriske skove. Alle var i ypperligt humør - de kongelige herskabers lune forplantede sig til følget, hvor blev der dog leet og spøgt undervejs.

Omsider svingede vognene gennem tætte skyer og vejstøv, for hvilket Dagmar leende dækkede sig bag deres parasoller, ud på kørevejen langs stranden.

Sundets bølger glitrede i strømme af sollys - den svenske kyst lå skarpt og tydeligt med Kullens langstrakte rygning som en blåsort tordensky over vandet.

Man steg af vognene ved det lille skovløberhus. Storfyrsttronfølgeren bød galant prinsesse Dagmar sin arm og anførte munter og leende det glade selskab op mod brinkerne for at nyde udsigten.

Dronning Louise stod midt i kredsen og lod blikket glide rundt over det dejlige landskab. Så rakte hun stille hånden til Prinsesse Dagmar og knugede hendes højre hånd, medens hendes øjne dybt og indtrængende søgte den unge prinsesse med et blik, der tydeligt sagde »Hvor fjernt du end færdes fra din mors arm, glem dog ikke, at her stod din vugge ved denne underskønne kyst.«
Ved middagen, som var medbragt og anrettedes i det grønne, rejste sig så Hans Majestæt Kongen og deklarerede forlovelse i hjertelige, bevægede ord. Vinen blinkede i glassene, inderlige og velmente var de mange lykønskninger, der lød i den stille aftenluft.

Hjemad til Fredensborg kørte man så på ny gennem de lyse skove, mens aftenrøden endnu kastede sin glas over land og by.«
Det var da en smuk og poetisk beskrivelse af prinsesse Dagmars forlovelse.
I 1924 vendte Dagmar tilbage til Julebæk, hvor hun sammen med forfatteren Alexander Svedstrup og ejeren af villa Julebæk, grosserer Christian Tetzen-Lund dvælede ved det sted, hvor hun 58 år tidligere havde drukket champagne med sin elskede Alexander, skriver Erik Trolle i »Forening & Museum«.

Svedstrup, der boede ved Kobberdammen, havde gennem kejserindens broder, prins Valdemar, en nær forbindelse til kongehuset. Der foreligger i privat eje en korrespondance mellem Svedstrup og Dagmar i årene 1907-24.
Efter sin tilbagevenden til Danmark kom kejserinden ved flere lejligheder på besøg hos Alexander Svedstrup,


blog comments powered by Disqus
Samtalen på Facebook
Billedgallerier
Palmesøndag i Tikøb Kirke

Palmesøndag i Tikøb Kirke

14. April 2014 kl. 11:42
Guld på Kronborg

Guld på Kronborg

14. April 2014 kl. 09:07

Dine Nyheder