Forside Tirsdag 26.Maj 2015
Arkiv
Mest læste nyheder
Læs avisen her!
Læs dagens avis

Læs ogsa:
Lokalavisen Nordsjælland

Du er her: DET_GAMLE_HELSINGOR

I Fischers konditori havde man byens første jukeboks

Man kan stadig møde ældre helsingoranere, der snakker om Aage Fischers konditori, der lå på Stengade 38.

Af Kenn Andersen , den 29. december 2010 kl. 15:41
helsingør: Man kan stadig møde ældre helsingoranere, der snakker om Aage Fischers konditori, der lå på Stengade 38.
Aage Fischer grundlagde sit konditori i begyndelsen af 1920'erne, og forretningen var et rent konditori, og måtte ikke sælge franskbrød, morgenbrød og lignende.

Til gengæld måtte en konditor fremstille chokolade, konfekture, is og marcipan, og forretningen og cafeen havde åbent fra tidlig morgen til klokken 22.00 om aftenen. - Cafeen var møbleret med runde borde med glasplader, hvorunder der lå kniplede servietter/små duge. Stolene var med rødt betræk. I loftet hang guldbelagte seksarmede lysekroner med små pergamentskærme, og på på fotografiet kan man også tydeligt se de to spejlopsatser, der dækker over varmeanlægget, og at der står to store kinesiske vaser på en marmorplade over varmeapparaterne, fortæller Povl Matthiessen i bladet »Forening & Museum«.

Som noget helt nyt var der radio ved alle sofaer i cafeen - senere anskaffede man også en grammofon, så gæsterne havde mulighed for at ønske et bestemt nummer. Det må være Helsingørs første juke-boks.
Efter fotografierne at dømme ser det i øvrigt ud som om cafeen har strakt sig ind i sidelængden af huset ud mod Grollowsstræde.

Specielt lørdag/søndag leverede man isanretninger til landliggerne i de store sommervillaer langs Strandvejen nord og syd for Helsingør. Isen blev bragt ud pr. bil af vognmand Sejer. Den blev transporteret i beholdere, som var afkølet med spansk salt (en grovkornet form for salt) og krystalis fra mejeriet i Strandgade.

Ejendommen Stengade 38 er opført i tiden 1802-03 til justitsråd og borgmester Berthel Bjørnsen (1749-1820). Sidelængden er opført samtidig med forhuset. Det var dog ført i slutningen af 1800-tallet at underetagen blev indrettet til forretninger.

Da Aage Fischer havde konditori i huset fra begyndelsen af 1920'erne til 1945, var manufakturhandler Holm ejer af ejendommen.

- Omkring 1940 må Aage Fischer have opgivet cafeen, fordi der på det pågældende tidspunkt åbnede et sæbe-og parfumeudsalg i ejendommen, der eksisterede frem til 1968. Fischer overlod 1945 bageriet til F.J. Carstensen, der i 1950 gav stafetten videre til L. Wichmann, under hvis navn bagerforretningen eksisterede frem til dens ophør i 1991, fortæller museumsdirektør Kenno Pedersen.






blog comments powered by Disqus
Samtalen på Facebook
Billedgallerier
Spejdere ryddede stranden

Spejdere ryddede stranden

15. Maj 2014 kl. 12:00
Café Hack besøgte Kurbadet

Café Hack besøgte Kurbadet

12. Maj 2014 kl. 10:58

Dine Nyheder