Forside Tirsdag 30.Juni 2015
Arkiv
Mest læste nyheder
Læs avisen her!
Læs dagens avis

Læs ogsa:
Lokalavisen Nordsjælland

Du er her: DET_GAMLE_HELSINGOR

Overlærer Jochum Suhr slog sine folder på Helsingør Latinskole

Overlærer Jochum Suhr boede i Kampergade, hvor Gæstgivergården ligger i dag. Han slog sine folder i Helsingør Latinskole. Der er Kristina Bengtsson, der er med på billedet. (Foto: Torben Sørensen)

Af Kenn Andersen , den 6. juni 2011 kl. 10:26
helsingør: På Gæstgivergården i Kampergade hænger der rundt omkring i lokalet tavler med navne og titler på tidligere beboere på adressen.

Der er mange pudsige navne og ikke mindst titler på tavlerne, og hen ad vejen vil jeg forsøge at finde ud af, hvem personerne var, i det omfang det er muligt.

Lad os begynde med overlærer Jochum Suhr, der flyttede ind på adressen i 1809.

Jochum Suhr lyder som et udemærket navn til en lærer af den gamle skole.

Navnet leder tanken hen på en skolemester, der bestemt ikke var til at spøge med.

Han blev født i 1779 på St. Croix, hvor faderen var landsdommer, står der i en gammel udgave af Dansk Biografisk Leksikon.

Efter at have modtaget privat undervisning blev han 1796 dimitteret til universitetet, hvor han fik udmærkelse både ved 1. og 2. eksamen.

I perioden 1799 til 1801 gennemgik han det nylig oprettede pædagogiske seminariums historiske klasse og vandt 1802 universitetets guldmedalje for besvarelsen af en historisk prisopgave.

Jochum Suhr blev adjunkt i Odense, og i 1806 overlærer i Helsingør. Det må have været på Helsingør Latinskole i Kongensgade 12, hvor H. C. Andersen gik i skole fra 1826 til 1827. H. C. Andersen brød sig bestemt ikke om at gå på Helsingør Latinskole.

I 1815 kom Jochum Suhr til Roskilde, og i 1819 blev han rektor i Vordingborg.
Da den derværende latinskole 1808 var blevet omdannet til en middelskole med kun to klasser og tre lærere, var discipeltallet i den grad gået ned.

Men da Jochum Suhr blev rektor blev skolen atter en fuldstændig lærd skole, og under hans dygtige styrelse steg disciplenes antal i løbet af få år til omkring 50.

I 1841 tog Jochum Suhr sin afsked og blev da hædret med professortitelen og et af forhenværende disciple oprettet mindelegat.

Han døde i Vordingborg i 1860.
I 1805 havde han ægtet Anna Hedevig Margarethe Bloch, der var datter af en biskop.

Som rektor tog Jochum Suhr livlig del i debatten om alle de skolespørgsmaal, som på den tid var oppe, ligesom han også skrev »Historiske Efterretninger om Vordingborg Latinskole» (1824-25).

Disse Afhandlinger udgav han på ny med tillæg i 1843, og de er samlet i to bind under titelen »Småskrifter af pædagogisk og historisk Indhold«.
Måske var Jochum Suhr slet ikke en skrap skolemester som navnet antyder. Det tyder nærmere på, at han var en for den tid fremsynet pædagog.
blog comments powered by Disqus
Samtalen på Facebook
Billedgallerier
Spejdere ryddede stranden

Spejdere ryddede stranden

15. Maj 2014 kl. 12:00
Café Hack besøgte Kurbadet

Café Hack besøgte Kurbadet

12. Maj 2014 kl. 10:58

Dine Nyheder