Forside Mandag 06.Juli 2015
Arkiv
Mest læste nyheder
Læs avisen her!
Læs dagens avis

Læs ogsa:
Lokalavisen Nordsjælland

Du er her: Boganmeldelse

Det sted du skal gå tabt

Læseren går tabt på en silkeblød, overraskende og vuggende måde. (Bogens forside)

Af Lilly Jensen , den 13. februar 2012 kl. 09:39
Bog nummer to i trilogien »1Q84« af den japanske forfatter Haruki Murakami ligger allerede i mange læsehestes hjem. Og det er ikke underligt, for den er uhyggelig velskrevet, uhyggelig velkomponeret, uhyggelig spændende og uhyggelig uforståelig og vedkommende.

anmeldelse: Haruki Murakami er 62 år gammel. Han er japaner og har tilbragt sin ungdom i Tokyo, hvor han studerede dramatik og havde en jazzlub. Hans far var buddhistisk præst. Udover trilogien »1Q84« har han skrevet en række andre bøger, hvoraf romanen »Trækopfuglens krønike« (1995) gav ham gennembrud i den vestlige verden. Hans roman »Norwegian Wood« fra 1987, som i Japan solgte over to millioner eksemplarer, er blevet filmatiseret og havde premiere i oktober sidste år her i landet.

Nu sidder jeg så med bog nummer to i trilogien »1Q84«, som af anmeldere er blevet udnævnt som en kærlighedsroman. Jeg er nu ikke så sikker på, at det er det centrale tema i 1Q84, snarere tror jeg, at temaet er den skjulte, men vedholdende menneskelige længsel efter samhørighed, retfærdighed og glæde. Måske, men det er jo også lidt langhåret.

Ligesom i bog nummer ét møder vi i nummer to matematiklæreren og forfatterspiren Tengo samt kampsportsinstruktøren og kvindemisbruger-udrydderen Aoname, hendes gode veninde den gamle dame, den 17-årige smukke fåmælte Fukaeri, bodyguarden Tamaru, Little people og på sidesporet den mystiske kult Sakigake.

I andet bind kommer så også en underlig, grim og vedholdende efterretningsmand, Ushikawa, til.

Alle personerne i bogen har på en måde sin egen tone, farve og følelse, jeg kan ikke forklare det bedre. De toner ud og ind imellem hinanden og inddrages i et enkelt og simpelt hverdagsliv, som for eksempel at lave mad, at købe ind, at lytte til musik, at sove og elske, samtidig med at little people spinder luftpupper med falske mennesker, kultlederen bliver med mellemrum lam over hele kroppen og himlen bebos af to måner en stor gul, den gamle, og en lille grøn, den nye.

Jeg ville gerne trænge ind til essensen af disse to fascinerende bøger, men de smyger sig om en og smutter så, når man vil tage fat.

Måske er indholdet som historien om »kattenes by«, som Tengo læser på en togrejse på vej til sin fars plejehjem. Kattenes by er tom om dagen, men om aftenen kommer alle kattene og opfører sig som mennesker. Når man har været i kattenes by, kan man ikke komme væk igen, for det er »det sted du skal gå tabt«.

Og det gør læseren, går tabt på en silkeblød, overraskende og vuggende måde. Hør blot her nogle af titlerne på bogens kapitler, der næsten giver den bedste illustration af de læseoplevelser, jeg har med denne bog: »Det sted, du nu skal betræde«, »Det er selve balancen, der er det gode«, »At hive rotter frem«, »En fåmælt ensom satellit«, »Hvalrossen og den gale hattemager« og »Mens der endnu er varme tilbage«. Der er kun »Q« tilbage, og Q står for spørgsmål. Ja, og så er læseren uhyggelig godt spændt fast, i kattenes by måske.Fakta om bogen:
Haruki Murakami: »1Q84 - bog 2«. Oversat fra japansk (Ichi-kew-hachi-yon) af Mette Holm. Forlaget Klim. Sider 369
blog comments powered by Disqus
Samtalen på Facebook
Billedgallerier
Spejdere ryddede stranden

Spejdere ryddede stranden

15. Maj 2014 kl. 12:00
Café Hack besøgte Kurbadet

Café Hack besøgte Kurbadet

12. Maj 2014 kl. 10:58

Dine Nyheder