Forside Fredag 22.Maj 2015
Arkiv
Mest læste nyheder
Læs avisen her!
Læs dagens avis

Læs ogsa:
Lokalavisen Nordsjælland

Du er her: RZU

Fransk lov om armensk folkedrab er ugyldig

Skrevet den 28. februar 2012 kl. 18:12
Fransk lov om tyrkeres folkedrab på armeniere er forfatningsstridig. Sarkozy ønsker nyt lovudkast.Frankrigs forfatningsdomstol siger, at en ny lov, der vil ulovliggøre benægtelse af tyrkeres folkedrab på armeniere for næsten 100 år siden, strider imod den franske forfatning.

Afgørelsen fra Frankrigs højeste juridiske instans betyder, at en lov, som skulle ratificeres af præsident Nicolas Sarkozy om kort tid, er ugyldig.

Sarkozy gav øjeblikkelig ordre til, at et nyt lovudkast, der ikke krænker forfatningen, skal udarbejdes.

Tyrkiet havde truet med at afbryde alle diplomatiske relationer til Frankrig på grund af lovudkastet, der er blevet vedtaget i Senatet og i underhuset med klart flertal. Loven ville betyde, at man kunne blive straffet med fængsel for at benægte, at massakrer på armeniere i 1915 var folkedrab.

Kort efter meddelelsen om den franske forfatningsdomstols afgørelse tirsdag sagde Tyrkiets udenrigsministerium, at en "alvorlig krise" i de to landes relationer nu kunne afværges.

Da loven blev vedtaget med stort flertal i det franske underhus, fastfrøs den tyrkiske regering de politiske og militære forbindelser mellem landene. Tyrkiets premierminister, Tayyip Erdogan, har kaldt det franske lovudspil diskriminerende og krænkende for tankefriheden.

Armenien siger, at 1,5 millioner armeniere blev dræbt ved et folkedrab, da Det Osmanniske Rige faldt fra hinanden under og efter Den Første Verdenskrig. Den tyrkiske regering taler selv om, at mellem 300.000 og 500.000 armeniere blev dræbt, og at mindst ligeså mange tyrkere blev dræbt under civile uroligheder og stridigheder.

/ritzau/AFP
blog comments powered by Disqus
Samtalen på Facebook
Billedgallerier
Spejdere ryddede stranden

Spejdere ryddede stranden

15. Maj 2014 kl. 12:00
Café Hack besøgte Kurbadet

Café Hack besøgte Kurbadet

12. Maj 2014 kl. 10:58

Dine Nyheder