Forside Tirsdag 26.Maj 2015
Arkiv
Mest læste nyheder
Læs avisen her!
Læs dagens avis

Læs ogsa:
Lokalavisen Nordsjælland

Du er her: RZI

7000 børn kan indånde tobaksrøg i dagpleje

Skrevet den 13. marts 2012 kl. 06:00
Danmarks Lungeforening vil have skærpet rygeloven. Dagplejehjem skal være totalt røgfri, mener foreningen.Op mod 7000 små børn kan være udsat for tobaksforurenet luft i danske dagplejehjem. Det viser beregninger, som Statens Institut for Folkesundhed har lavet for Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Danmarks Lungeforening.

Loven forbyder indendørs rygning i dagplejehjemmet, når der passes børn. Men en del børn bliver alligevel udsat for tobaksforurening, fordi de bliver passet i dagplejehjem, hvor der ryges uden for åbningstiden, mener Lungeforeningens direktør, Anne Brandt.

- Små børn tilbringer mange timer indendørs, leger på gulvet og undersøger ting ved at putte dem i munden. Dermed kommer de i meget tæt kontakt med de skadelige partikler, som sidder på overflader og i støv, siger hun.

Kontakten med tilrøget legetøj, tæpper, gulve og møbler kan skade lungernes udvikling og gøre børnene syge senere, mener Danmarks Lungeforening. Foreningen vil have skærpet loven om røgfrie miljøer.

Peter Lange, professor i lungesygdomme ved Københavns Universitet og overlæge ved Hvidovre Hospital, er ikke i tvivl om, at børn skal skånes for tobaksforurening.

- Børn, der udsættes for tobaksforurenet luft, har øget risiko for nedsat lungefunktion og udvikling eller forværring af astma og luftvejsinfektioner.

- Små børns luftveje, lunger og andre organer er ikke færdigudviklede, og børnene er derfor ekstra følsomme, understreger Peter Lange i en pressemeddelelse fra Danmarks Lungeforening.

Det er ifølge regeringens udspil til en revideret rygelov op til den enkelte kommune, om den vil skærpe reglerne, så dagplejehjem skal være 100 procent røgfri.

I januar 2012 havde kun fire kommuner ud af 33 adspurgte en rygepolitik, der kunne tolkes som totalforbud mod rygning i dagplejen - eller en udvikling hen i mod det. Det svarer til 12 procent, viser en undersøgelse fra Kommunernes Landsforening.

/ritzau/
blog comments powered by Disqus
Samtalen på Facebook
Billedgallerier
Spejdere ryddede stranden

Spejdere ryddede stranden

15. Maj 2014 kl. 12:00
Café Hack besøgte Kurbadet

Café Hack besøgte Kurbadet

12. Maj 2014 kl. 10:58

Dine Nyheder