Forside Tirsdag 26.Maj 2015
Arkiv
Mest læste nyheder
Læs avisen her!
Læs dagens avis

Læs ogsa:
Lokalavisen Nordsjælland

Du er her: RZU

Cameron og Obama skal til basketball

Skrevet den 13. marts 2012 kl. 04:00
Storbritannien og USA holder topmøde. Men det særlige forhold mellem London og Washington er under pres.Når den britiske premierminister, David Cameron, tirsdag kommer til USA, får han en behandling ud over det sædvanlige.

Cameron skal sammen med sin vært, præsident Barack Obama, ud og flyve i præsidentflyet Air Force One.

De to ledere skal til Ohio for at se basketball. Ohio er en såkaldt swingstat, hvor demokrater og republikanere kæmper hårdt om vælgerne.

Det er jo valgår i USA.

Så flyver jumbojetten dem tilbage til Washington, hvor Cameron og fru Samantha ifølge avisen the Telegraph installeres i Blair House, officiel bolig for præsidentens gæster.

Onsdag tager Obama og Cameron så fat på det egentlige arbejde, en drøftelse af verdens tunge emner, herunder konflikten i Syrien, situationen i Afghanistan, striden om det iranske atomprogram, den internationale økonomiske krise.

USA og Storbritannien har i årevis haft det, der kaldes et særligt forhold, som er baseret på blandt andet fælles værdier og kultur, fælles internationale interesser.

Men det forhold er måske under pres nu.

- Forholdet bygger på dybe historiske bånd, og det er blevet forstærket i flere omgange. Blandt andet, da USA kom med i 2. Verdenskrig, og også da USA brugte Nato under Den Kolde Krig med Østblokken. USA så Storbritannien som nærmeste allierede i Europa, siger tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen.

Tiderne ændrer sig. Forholdet er måske ikke helt så "særligt", som traktementet af Cameron giver indtryk af, vurderer Ellemann-Jensen.

- Storbritanniens rolle i Europa er ikke, som den var engang. Briterne er ved at køre sig selv ud på et sidespor i EU, senest med enegangen i forhold til finanspagten. Det betyder, at rollen som USA's særlige allierede i Europa bliver mindre og mindre, siger han.

- Samtidig er USA begyndt at orientere sig mere mod Asien, mod Kina, der får mere og mere indflydelse globalt, tilføjer den tidligere udenrigsminister.

/ritzau/
blog comments powered by Disqus
Samtalen på Facebook
Billedgallerier
Spejdere ryddede stranden

Spejdere ryddede stranden

15. Maj 2014 kl. 12:00
Café Hack besøgte Kurbadet

Café Hack besøgte Kurbadet

12. Maj 2014 kl. 10:58

Dine Nyheder