Forside Fredag 03.Juli 2015
Arkiv
Mest læste nyheder
Læs avisen her!
Læs dagens avis

Læs ogsa:
Lokalavisen Nordsjælland

Du er her: Dagens leder

Når hensyn bliver ophøjet til lov

Af Mads Birch , den 24. juni 2014 kl. 21:36
Det er ikke så forfærdelig mange år siden, at der var noget, der hed rygerkupéer i togene på Kystbanen. Det var altid dér, der var ledige siddepladser, når resten af vognen var propfuld, for selv rygerne syntes nok egentlig, at det var rarest at sidde sammen med de røgfri, så længe de ihvertfald selv kunne holde trangen stangen.

I dag er der proppet i alle kupeerne, for det er ikke længere tilladt at ryge i toget. Og fra på tirsdag kan man heller ikke med et lettelsens suk tænde sin cigaret, når man stiger af toget og ud på perronen.

Fra 1. juli indfører DSB nemlig udendørs rygeforbud på alle perroner, og skulle nogen formaste sig til at bryde forbudet, kan de ansatte uddele bortvisninger og politianmeldelser, lyder det fra DSB, der dog ikke regner med, at det bliver nødvendigt at hive bødeblokken frem.

Man forventer nemlig, at de rejsende vil holde selvjustits med løftede bryn og onde øjne mod de, der bryder rygereglen på perronen.

Det er i dag børnelærdom, at rygning er særdeles sundhedsskadeligt, og at passiv rygning også udgør en reel risiko for ikke-rygere. Derfor er der næppe nogen - ud over de allermest inkarnerede rygere - der begræder rygeloven, som foreskriver, at man skal udendørs, hvis man vil have sig et hvæs.

De rygere, der før satte sig i ikkeryger-kupeen, når de havde smøget færdig, kan godt selv se fordelen i et røgfrit indeklima, og de har vænnet sig til at tage hensyn, når de færdes i omgivelserne.

Til gengæld er det svært at se de sundhedsskadelige aspekter for de omkringstående, hvis sidemanden skulle tænde en cigaret på en tog-perron under vorherres åbne himmel.

Og det er beklageligt, hvis der knaldes regulativer ned over det, der før i tiden var helt almindelig pli og hensyntagen overfor andre.
At man ikke er til gene for andre, er en del af de fleste menneskers dannelse, og det skærper vores sociale kompetencer, at vi dagligt er vant til at stikke en finger i jorden og vurdere, hvad den bedste handling i en given situation vil være.

Men når hensynet ophøjes til lovgivning, bliver dannelsen ligegyldig, så længe du holder dig på den rigtige side af juraen, og vi holder op med at tage stilling til, hvad der mon vil være den gode måde at agere på.

Vi skal passe på med at skabe et samfund, der reguleres ved regler alene, for det er vores hensyn til hinanden, der former os som sociale mennesker.
blog comments powered by Disqus
Samtalen på Facebook
Billedgallerier
Spejdere ryddede stranden

Spejdere ryddede stranden

15. Maj 2014 kl. 12:00
Café Hack besøgte Kurbadet

Café Hack besøgte Kurbadet

12. Maj 2014 kl. 10:58

Dine Nyheder