Iværksætter med styr på sproget


Af Helsingør Dagblad

Hellebæk: I Hellebæk ligger en iværksættervirksomhed af de virkelig seje. Siden starten for snart tyve år siden har Danske Sprogseminarer udviklet sig, knopskudt sine aktiviteter og år for år beskæftiget op imod en snes freelancespecialister til at undervise i sprog og kommunikation. I starten kun på dansk, med tiden også på engelsk – og indimellem også lidt på tysk, fransk og spansk. Det kommer alt sammen af, at Jane Hansen ikke kunne få job som gymnasielærer, da hun blev færdig med sin uddannelse som cand.mag. i dansk og engelsk.

– Jeg voksede op på en gård i Gyrstinge, en landsby lidt nord for Ringsted, og fik min nysproglige studentereksamen på Sorø Akademis Skole, der dengang levede op til sit ry som snobbeskole, fortæller Jane Hansen.

– Allerede som 17-årig mødte jeg min kommende mand, der var mediciner. Jeg tog orlov i tre år fra Københavns Universitet for at rejse med ham til Sverige, Finland og New Zealand. I New Zealand fik vi vores datter, Eva-Maria Damsgaard Nielsen, så jeg blev først færdig med min uddannelse i 1983 og var i mellemtiden blevet skilt.

Først var der it-manualerne
Efter 80 forgæves ansøgninger til gymnasier i hele landet begyndte Jane Hansen i stedet at læse Berlingske og Børsen for at søge stillinger mere generelt. Det førte først til et job på, hvad der dengang hed Handelshøjskolen i København. Et par år senere blev hun ansat i det daværende Dansk Data Elektronik i Herlev, hvor hun primært skrev it-manualer.
 
– Hos UNIWARE i Vedbæk kom jeg skridtet videre som projektleder med ansvaret for oversættelse af it-programmer, manualer og undervisningsmateriale fra engelsk til dansk. Og så begyndte der for alvor at ske noget, fortsætter Jane Hansen:

– Vi brugte en del freelancere, fx cand.mag.er og cand.ling.merc.er, og det slog mig, at flere af dem ikke var helt skarpe nok, trods deres høje uddannelser. Derfor foreslog jeg vores to direktører, at jeg kunne arrangere et kursus.

– Det syntes de ikke var en god ide, men til sidst gav de efter – og så tilmeldte der sig over 100 sprogmedarbejdere fra hele landet, for jeg brugte jo mine kontakter og havde en række særdeles velkvalificere undervisere på dette kursus. Så var der grønt lys fra direktionen for at prøve igen, og denne gang fyldte vi et auditorium på Handelshøjskolen med 200 deltagere. Men lige så mange var på venteliste, så vi gentog arrangementet i Bella Center!

En idé tager form
Det var en vild succes, og som belønning fik Jane Hansen og hendes datter en rejse til New Zealand.

– Men jeg kunne jo godt se, at jeg havde fået en rigtig god idé, så nu var jeg bidt af tanken om at sige mit job op og blive selvstændig. Men opvæksten på landet har lært mig, at økonomien skal være i orden. Så jeg besluttede mig for at søge et gymnasielærerjob igen. Og denne gang – i midten af 90’erne – gik det bedre end som nyuddannet cand.mag. Jeg søgte fire stillinger, blev inviteret til fire samtaler og fik stillingerne, efterhånden som jeg dukkede op. Jeg valgte Slagelse Gymnasium, hvor jeg blev meget glad for at være. Nu var økonomien sikret, og jeg kunne begynde at udvikle min virksomhed. Efter et par år gik jeg ned i tid som gymnasielærer, snart søgte jeg orlov, og efter et par år sagde jeg min stilling op. Danske Sprogseminarer var en succes og fyldte meget i mit liv.

– I begyndelsen var et sprogseminar et dagsarrangement med fire-fem foredragsholdere, typisk kendte sprogforskere fra Dansk Sprognævn eller de højere læreanstalter. Sprogseminarerne holdt vi på store hoteller, velrenommerede kursussteder eller på læreanstalterne rundt om i landet.

Flyvedrømmen
– Interessen var forrygende, der var altid 100-200 tilhørere. Engang drømte jeg, at jeg kunne flyve – lige så højt jeg ville, ud over hele Midtsjælland fløj jeg med noget, der lignede en hårtørrer som drivkraft.

Jane Hansen er både bestyrelsesformand og direktør i sit aktieselskab, men har tre bestyrelsesmedlemmer at støtte sig til – og så naboens søn, der bliver student til sommer. Alle andre hjælpere er freelancere, og den konstruktion har fungeret rigtig fint. Jane Hansen kender mange i Hellebæk, bl.a. fordi hun spiller badminton flere gange om ugen i både Ålsgårde og Helsingør.

Fra sidst i 90’erne begyndte Jane Hansen også at holde sprogseminarer på engelsk, og med tiden har sprogseminarerne udviklet sig til kurser med intensiv indlæring, og hvor man i højere grad kan diskutere sproget med hinanden. I stedet for fire-fem foredragsemner er der nu en hel dag eller flere dage til ét emne.

– Jeg er jo lærer og syntes, at folk skulle lære noget mere end blot høre på foredrag dagen lang, forklarer hun. Kurserne holder vi typisk i København på velfungerende kursussteder, men vi holder også mange interne kurser på arbejdspladser.

Helsingør Kommune er foreløbig den eneste lokale kunde, men Jane Hansen har da tænkt, at det kunne være sjovt at arrangere noget på Kulturværftet eller måske helt lokalt på Bølgen for lokale sprognørder.

Sprognetværk og korrekturlæseruddannelser
For fire år siden oprettede Jane Hansen et sprognetværk med 100 deltagere i København og Århus. Medlemmerne mødes fire aftener om året til et dansk- og et engelsksprogligt foredrag.
Danske Sprogseminarer har også en Facebook ved navn Sprognetværket med snart 3000 likes. En freelancejournalist sørger for aktiviteten. Der kan man også stille spørgsmål og få kompetente svar, og der er links til spændende arrangementer om sprog.

Danske Sprogseminarer udbyder nu for 3. år en korrekturlæseruddannelse på dansk og på engelsk. Her lærer man at rette tekster med sikker hånd. Man lærer at rette – ikke fordi man synes, noget ser rigtigt ud – men fordi man véd, hvad der er korrekt. Efter bestået eksamen får man et eksamensbevis og ret til at komme med i et register på www.sprogseminar.dk.

Danske Sprogseminarers udbyder også en webjournalistuddannelse for folk, der skriver til nettet. Som noget helt nyt kan man tage denne uddannelse som selvstudium til halv pris.

– Der er stadigvæk få pladser på de forskellige uddannelsesforløb, der alle starter i slutningen af marts.

Nyt blod søges
Jane Hansen er 63 år og er begyndt at se sig om efter nyt blod til sin virksomhed, for den er alt for sund og efterspurgt til at glide mod et langt otium.

– Lige nu er der stadig fuld fart på, men jeg vil jo før eller siden begynde at skrue ned for mine egne aktiviteter. Derfor kunne jeg godt tænke mig at gå sammen med en anden virksomhed med yngre kræfter, der med tiden kan tage over, forklarer hun. Alternativt ville min virksomhed passe glimrende ind som en kursusafdeling i en større virksomhed.

Artiklen sidst ændret: 4. marts 2014 00:00

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Vil du gerne sortere dit affald?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018