Af Asger Lind Krebs

Ungdomsskolens tragiske triumf

Apperupvej e-mægler 397432 – logo side artikel 40.000 win, Skift til Wilstrup 20/12. Skift 22/3

Musical: Tænk at placere publikum i en kold, nedlagt værftshal, blot forsynet med lidt tæpper som skjold mod kulden.

Tænk at opbygge et teaterrum i den store industrielle hal. Tænk at lade Ungdomsskolens elever kaste sig ud i Shakespeares mere end 400 år gamle mesterværk Hamlet, og lade replikker som »at være eller ikke være« og »svaghed dit navn er kvinde« komme over deres læber, hvor fremmed det end må føles.

Og tænk at lave en musical, der ikke blot er tro mod Hamlets tragedie, men dobler den op og insisterer på at skabe en historie om personligt forlis, der både rejser Hamlets alment gyldige tema om hævn og vrede, og dertil ligger nutidsproblemer om svigtende forældre, rodløshed og stofmisbrug.

Forfatteren advarer
Ungdomsskolens udgave af Hamlet lefler ikke for publikum. Ud over åbningsnummeret serveres blot to indslag i den muntre ende. Kun her ses der farver og smil. Ellers er alt sort i sort. Det er tragedien, der er i højsædet, og holdet bag insisterer på at brede Hamlets mørke ud over publikum.

På musicalens hjemmeside advarer manuskriptforfatter Thomas Høg. Han fortæller, at hans hustru en gang sagde til ham: »Det lader til, at du skriver glade sange og musicals, når du er lidt mørk i sindet, og mørke sange og musicals, når du er glad«. Jeg tror, hun måske har ret. Og jeg var meget glad, mens jeg skrev HAMLET. Så er I advaret…«

Nutidsproblemer
Og mørket handler ikke kun om fortidens problemer som kongemord. I Ungsdomsskolens nyfortolkning er der en dobbelthandling, idet det er eleverne på Kronborg Gymnasium, der skal opføre Hamlet. Scenerne skifter mellem fremførelsen af premieren, der selvfølgelig opføres i Helsingørs gamle værft, og scener bag kulisserne, hvor vi følger eleverne under opførelsen.

Deres problemer viser sig at være ikke så langt fra fiktionens. Det er H, der spiller Hamlet. En dreng, der har haft det svært, siden hans far døde, og hans mor giftede sig med farbroderen. Lyder det bekendt?

Moderen og farbroderen medvirker i stykket sammen med H’s psykiater i et forsøg på at hjælpe den unge H gennem sin krise. »Hvad er fiktion, og hvad er virkelighed,« bliver der spurgt i stykkets indledning. Om det kredser hele stykket.

Og stykket kommer dermed også til at handle om nutidens ungdomsproblemer. H kæmper ikke kun med sin fars død, men også med moderen, som han føler sig svigtet af, pillemisbrug, og ungdommens rastløshed og forvirrethed, der kan ende katastrofalt, hvis ikke den tøjles i tide. Som det smukkest beskrives i sangen om »Snekkersten Station«.

Shakespeare i nutiden
Selvom stykket er nutidigt, springes der ofte til handlingen i Hamlet. Her bruger Ungdomsskolen Niels Brunses oversættelse. Og man må sige, at ordene kommer til at ligge både flot og utvungent hos de unge mennesker. Og det er noget af en præstation, særligt af skuespillerne.

Læg dertil, at også sang, skuespil og dans fremføres med stor overbevisning, så kan man ikke blive andet end dybt imponeret over de unge menneskers talent.

Det er en holdpræstation, hvor ALLE leverer på imponerende niveau. Alligevel kan man ikke lade være med at fremhæve Laurits Ludvig Dannemann Henriksen, der leverer en opsigtsvækkende præstation, som den martrede H/Hamlet.

Værftet
Og så må man også fremhæve Hal 14 som scene. Den er barsk og rå og mørk og kold. Under premieren tror jeg endda, at et regnvejr drev over bygningen, og lyden af dråber mod taget blandede sig med baggrundsstøjen til Hamlets tragedie. En komplet illusion.

Musicalen om Hamlet er bestemt en oplevelse, man ikke bør snyde sig selv for. Den spiller til og med 1. april.

Artiklen sidst ændret: 2. januar 2018 15:00

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Tandlægerne Rønnebær april 19/20, 15-20.000 win win 1753053

Job i Nordsjælland

Øresundsakvariet april 19/20 10-15.000 win  1752510
e-mægler 397432 40.000 win. Skift til Wilstrup 20/12. Skift 22/3
Tandlægerne Rønnebær april 19/20, 15-20.000 win win  1753053
Jobo bilcenter, 374274, 1724821, 20000 visninger logo/side
Helsingør Svømmehal, 1752881, kunde 655501, 25.000 visninger top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu