Af Josephine Vedel

Bagom bolden: Manglende skarphed foran, bagved og på bænken

Mestergartner april og 1 år frem. 19/20 15-20.000. win win 17xxxx
andreas-mayerhofer-2-pix-lj
Bagom Bolden er skrevet af sportsredaktør Andreas Mayerhofer

Vito Hammershøj-Mistrati sagde det meget rammende, da han sammenlignede FC Roskildes udligning med et pistolskud i maven. En følelse som nok er gået igen hos enhver, som har FC  Helsingør i blodet.

Når det samtidig bliver klart, at det var FC Helsingørs egne spillere, som lagde op til målet, bliver maveondet til hovedrysten, og derefter er det naturligvis på sin plads at pege fingre. Og i søndags krævede det nærmest to hænder for at have fingre nok.

At Mikkel Bruhn, Martin Koch og Jonathan »Lålå« Nielsen er involveret i Roskildes ondt-i-maven-mål er et sigende billede på sæsonens store problem i FCH. Uskarphed.

Angriberne scorer ikke nok, defensiven laver for mange personlige fejl, og dem, der kommer ind fra bænken, har stort set aldrig en positiv effekt på kampens forløb.

Det sidste falder tilbage på trænerteamet, og Christian Lønstrup og Brian Gellert har for sjældent evnet at styrke holdet med indskiftninger. Der har været enkelte godkendte indhop af for eksempel Soheib Dhaflaoui i Nykøbing Falster, Martin Koch i Vendsyssel og Mathias Gehrt i Herfølge. Men i ingen af tilfældene har spillerne været positivt kampafgørende. Og det er i de bedste tilfælde!

I Vejle skiftede Gellert og Lønstrup således tre mand i de sidste 10 minutter, hvilket slog FCH-spillet fra hinanden, og Vejle indhentede to mål. I forrige runde var indskifteren Mikkel Basse særdeles heldig at have Andreas Holm på sit hold, da den indskiftede midtbanespiller forærede en friløber til HB Køges angriber i tillægstiden. Det seneste eksempel er Roskilde, hvor Jonathan »Lålå« Nielsen bliver sat på banen for at give fysisk styrke i front og i luftrummet, men i stedet ender med at være ophavsmand til modstandernes udligning i det 94. minut. Et indhop så kummerligt, at det havde givet Helsingør Dagblads første bundkarakter nogensinde, hvis fem minutter havde været nok til en karakterbedømmelse.

Det var naturligvis voldsomt synd for »Lålå«, at hans tilbagekomst til divisionsfodbold efter snart to års fravær skulle være så dårlig en oplevelse, men vi taler om elitesport, hvor »synd« slet ikke står i ordbogen. Det gælder kort og godt om at slå til, når chancen kommer, og det gjorde FCH’s tidligere topscorer ikke. Kender jeg Christian Lønstrup ret, så er det mest sandsynligt, at der kommer en chance mere, for det er sjældent, at cheftræneren lader en enkelt dårlig præstation koste meget mere end en såkaldt røffel. Men linen for den hårdt prøvede angriber blev nok et godt stykke kortere i søndags.

Lønstrup må også se indad, for der er noget ved indskiftningerne, som ikke fungerer. Efter Vejle-kampen var han mildt sagt forbandet på sig selv over udskiftningsstrategien, der udelukkende blev brugt til skifte formodede trætte spillere – og måske en smule brug af tid. Der var intet progressivt i at sætte Martin Koch, Ricki Olsen og Johannes Ritter ind til få minutter på banen, og de lignede alle tre forvirrede hunde i et spil kegler i deres få minutter på banen.

Andre Riel sagde for nylig, at det er hårdere at skulle ind og spille et kvarter, end det er at spille en hel kamp. Alene fordi det er så krævende at falde ind i en kamp på så relativt kort tid. Den øvelse bliver næppe nemmere, hvis man skal levere i for eksempel kun fem minutter. Og så virker det klogere at undlade indskiftninger.

Christian Lønstrup har helt klart en udskiftningsstrategi, der holder startformationen på banen i det meste af kampen, med mindre skavanker kræver indgriben. Det virker ofte fornuftigt, da det er mit indtryk, at trænerduoen har et upåklageligt blik for, hvem der er bedst på dagen.

Er dommerne bare nogenlunde vakse, så lader de ikke det førende hold få tidsmæssig fordel af en udskiftning, og det er også minimalt, hvor meget momentum man kan tage fra hårdt pressende modstandere – de kan i lige så høj grad have glæde af et halvt minuts pusterum.

Rokeringer på banen bør først og fremmest have et positivt formål, og det har de alt for sjældent haft i denne sæson.

Men igen, havde angriberne leveret de mål, som de er blevet sat op til, og havde defensiven været skarpere i eget felt, så havde indskiftningerne ikke været et tema. Så havde FC Helsingør ligget nummer et i 1. division.

Artiklen sidst ændret: 12. oktober 2016 00:00

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Esp Dyreklinik 1723659+1734831 25.000 vis. 29/5 18-29/5 19 top

Job i Nordsjælland

Advodan april 19/20 15-20.000  win 2 banner 1753420
Skydeselskabet 373553 april 19/20. 10-15.000 win win. 1751627
Bybornemann april 19/20 10-15.000 1751645 win win
Øresundsakvariet april 19/20 10-15.000 win  1752510
Nybolig april 19/20 10-15.000 win 1753046

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu