Asbjørn Midtgaard er vokset - meget - op i Helsingør, hvor han også går på gymnasium ved siden af sit engagement i basketball-ligaen, hvor han spiller for Hørsholm 79'ers. På længere sigt håber han at optræde i det forjættede basketball-land NBA i USA. (Foto: Torben Sørensen)

Af Andreas Mayerhofer

Fra hyggebold til USA-drøm på fire år

Nordkysten Dyrehospital – artikelbanner

Asbjørn Midtgaard begyndte at spille basketball i 2012. Et halvt år efter var han på ungdomslandsholdet, og i dag spiller Helsingør-drengen i Danmarks bedste række og drømmer om en karriere i USA.

Basketball: Med sin 210 centimeter høje og særdeles bredskuldrede krop, fremstår 19-årige Asbjørn Midtgaard gigantisk, når han indtager et rum. Det er sjældent, at man møder så stort et menneske, men et rart, en anelse genert smil gør ham alligevel let tilgængelig.
Han ved naturligvis godt, at kropsbygningen er anderledes i forhold til den generelle befolknings, men det ser ikke ud til at genere ham. Med rank ryg og hovedet holdt højt, konstaterer han:

– Jeg får rigtig mange spørgsmål, om min størrelse, og hvilken sport jeg bør dyrke, så du fyrer bare løs. Der er ikke så meget at skjule, siger Asbjørn Midtgaard knastørt på Kulturværftets anden sal, hvor han er på kursusdag med Helsingør Eliteidræts Akademi.

Hvad størrelse sko bruger du? er det første spørgsmål, som trænger sig på efter et kig på et sæt imponerende Nike-sko for enden af den store mands ben.

– Ha, ja det er jeg blevet spurgt om mange gange. Det er størrelse 50, siger han.

Asbjørn Midtgaard er denne tirsdag sammen med resten af de elever, som er tilknyttet Helsingør Eliteidræts Akademi, samlet til HEA-camp. Her er der undervisning, vejledning og socialt arrangement for de små 50 eliteidrætsudøvere, der får hjælp af HEA til at få skolegang og sport til at hænge sammen.

For 3.g’eren Asbjørn er det skolelivet på Helsingør Gymnasium og basketball på ligaholdet i Hørsholm, der skal fungere side om side.

I ligaen på fire år
Den unge helsingoraner har nærmest givet komet-karriere en helt ny betydning, for det er kun fire år siden, at han startede med at spille organiseret basketball.

I dag er han at regne blandt de største talenter i landet, og han har allerede været en dur over »dammen« for at vise sig frem i Guds eget basketball-land, USA.

– Ja, det er gået virkelig stærkt. For fire år siden havde jeg slet ikke drømt om at være her i dag, men jeg nyder det, og jeg håber, at jeg kan få en karriere ud af det, siger Asbjørn Midtgaard.

Som 14-årig havde han været forbi en masse forskellige sportsgrene som fodbold, håndbold og judo, og han havde også tidligere forsøgt sig en kort periode i Espergærde Basketballklub. Efter igennem en periode at have skudt til måls efter kurven i Helsingør Ungdomsskole tænkte han, at det var tid til at prøve en klub igen.

– Jeg syntes, at basketball var rigtig sjovt. Det har jeg altid synes. Jeg kunne også mærke, at det var en sport, som jeg var rimelig god til, og derfor tog jeg til Hørsholm for at prøve det af. Jeg var vild med det fra starten, og jeg blev ret hurtigt bedre. Et halvt år efter, at jeg begyndte i Hørsholm, blev jeg udtaget til ungdomslandsholdet, og siden har der været fart på, forklarer Asbjørn Midtgaard.

I dag er basketball mere end bare sjov. Seks dage om ugen spiller han kamp eller træner.

NBA er drømmen og målet
Han er blevet fast mand på Hørsholms ligahold, som er kommet nogenlunde i gang med sæsonen med to sejre og to nederlag.

– Jeg bruger vel to og en halv time om dagen på træning, hvis man tæller morgentræningen med. Men det er et gennemsnit, for det skifter meget. I øjeblikket har jeg også stor fokus på skolen, for karaktererne er meget vigtige, hvis mit mål om at komme på amerikansk college næste år skal blive til virkelighed, udtaler Asbjørn Midtgaard.

Stor selvtillid
Den 19-årige mand har allerede været i USA til såkaldt »tryouts«, hvor han har vist talentet frem foran nogle amerikanske trænere.

– Det gik fint nok, men jeg ved ikke noget endnu om, hvorvidt jeg kan komme der over. Det er en drøm at komme til USA, og det helt overskyggende mål er NBA. Det er fint nok i Europa, men for mig er det USA, der er målet, og jeg kan ikke se, hvorfor jeg ikke skulle kunne gøre mig der ovre, hvis jeg får den rette træning og de rigtige forhold, pointerer den store mand.

Først skal studenterhuen på, og den hjælper lederen for HEA, Anja Heiner-Møller, med at få placeret så godt som muligt. Hun har fulgt Asbjørn Midtgaard i mere end to år, og lederen glæder sig over den udvikling, hun har set.

– Asbjørn er meget fokuseret, og når jeg oplever ham sådan en dag som i dag, så er det en ung mand med en masse selvværd og tro på egne evner. Man skal heller ikke være i tvivl om, at han arbejder stenhårdt for sin sport, siger Anja Heiner-Møller.

– Vi har ikke disciplin-morgentræning i basketball, som vi for eksempel har det i svømning, fodbold og håndbold, men vi har lagt et program, hvor Asbjørn træner styrketræning om morgenen – ofte sammen med de golfspillere, vi har som heller ikke har disciplintræning indlagt i skoledagen. På den måde får han gjort den del af træningen tidligt på dagen, og så kan han tage i klubben efter skole. Det fungerer godt for ham, fortsætter HEA-lederen.

På Helsingør Gymnasium har HEA en studievejleder, som blandt andet holder øje med, at atleternes karakterer er i orden i forhold til det forventede, og vejlederen kan også være med til at rette dagligdagen til, hvis det i perioder går skævt mellem sport og skole.

Kunne man tænke sig at opleve Asbjørn Midtgaard i aktion, så spiller han hjemmekampe i Hørsholm Hallen. Næste gang, en ligakamp afvikles her, er den 10. november, hvor Hørsholm 78’ers møder SISU.

Artiklen sidst ændret: 31. oktober 2016 09:32

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Din særlige pleje 396263, 1754223, 15-20.000 win maj 19/20

Job i Nordsjælland

Skydeselskabet 373553 april 19/20. 10-15.000 win win. 1751627
Gl. Humlebæk kro. april 19/20 15-20.000 1752756 Påske, nyt mat start 27/5
HF Byg HF Materiel 353825, 1753684 15-20.000 win  maj 19/20
Casper Andersson 325793 juli 19/20 20-25.000 1752476
Jumbo maj 19/20 2×50-60.00 win 1753436, alt bestilt 2x

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu