19-årige Harald Toksværd står her ved et af de vartegn i byen, der er baseret på Hamlet-fortællingen. Han-skulpturen på Kulturhavnen er lavet efter en sammensmeltning af historierne, lige fra Hamlet og Holger Danske, Sundtolden på Kronborg og værftsarbejderne på det gamle skibsværft. (Foto: Torben Sørensen).

Af Josephine Vedel

Kan man udtrykke Helsingørs kulturarv uden Hamlet?

Jumbo Personal Computer, order nr. 1725098. Kunde nr. 177805. 80000 visninger. side/logo

Helsingør: Harald Toksværd flyttede som barn med sin mor, skuespilleren Andrea Vagn Jensen, fra Nørrebro til Tikøb. Sidste år flyttede han så alene tilbage til København.

– Jeg er både til- og fraflytter, og måske af den grund holder jeg så meget af Helsingør. Men der er noget, der irriterer mig helt vildt.

– Det hele handler om Hamlet. Og Hamlet har jo ikke noget med byen at gøre, fortæller den unge forfatter.

– Min mor har spillet på Hamletscenen, og jeg har set alt for mange Hamlet-stykker. Jeg mener, at Helsingør har meget andet at byde på.

Harald Toksværd har derfor besluttet sig for at udtrykke Helsingørs kulturarv uden den tragiske fortælling om prinsen Hamlet, der er skrevet af William Shakespeare.

– Jeg føler, at vi skal sælge os selv på noget, vi har skabt og ikke en engelsk forfatter, der tilfældigt faldt over et smuk slot, forklarer han.

At være en kulturbastion eller ikke
Ideen opstod en dag på Café Lagoni.

– Jeg sad og fik en kop kaffe på min faste plads. Der besluttede jeg mig for, at jeg gerne ville lave noget. Jeg tænkte på, hvordan jeg kunne engagere folk. Der har været en hel del mennesker til de her poesiaftener, som jeg også har arrangeret. Der er en hungren efter litteratur, fortæller forfatteren, der har skrevet en del manuskripter.

Men kan man ikke fortælle om Helsingørs kulturarv uden at inddrage den 400 år gamle teaterkarakter?

– Man kan sige meget om Helsingør. Jeg vil ikke sige, at Helsingør er en kulturbastion. Vi er en lille lorteby, men fordi jeg har boet her, så kan jeg sige, at vi er Danmarks bedste lille lorteby. Byen er smuk, og vi kan et eller andet, som andre ikke kan. Tag for eksempel Elværket. Det ville ikke fungere andre steder på samme måde, fortæller han.

– Det var sådan, jeg kom ind på kulturscenen.

Harald Toksværd har derfor taget initiativ til forfatter-projektet »Hamløs«, som skal samle tekster fra lokale forfattere, der skriver prosa eller poesi og handler om alt andet end Hamlet.

Et opslagsværk for Helsingør litterære fremtid
Den unge forfatter vil gerne have »creme de la creme« fra de unge medforfattere. Den der novelle, som de unge ikke lige ved, hvad de skal gøre ved. Som bare ligger på pc’en.

Bogen »Hamløs« forventes at være på gaden i sensommeren.

– I mellemtiden skal det handle om den fysiske skønhed i byen. Der skal være oplæsningsarrangementer i byen. For ligesom at skabe noget hype og for at give folk et anderledes indtryk af vores byrum, fortæller initiativtageren, understreger Toksværd.

Derudover vil han samle forfatterne til en weekend.

– Vi skal lære hinanden at kende. De her forfattere skal skabe et netværk på tværs af kommunen. Det er vigtigt, at de får et netværk. Weekenden skal handle om inspiration. Der kommer til at være et oplæg fra en etableret forfatter. Og vi skal snakke om fremtiden for os forfattere.

Slipper ikke pladsen på Lagoni
Harald Toksværd ved endnu ikke, hvor mange af hans egne tekster, der kommer med i bogen.

– Jeg skriver i hvert fald forordet.

Men er den unge initiativtager videre til København, når showet er overstået?

– Jeg ved ikke, hvad fremtiden bringer. Jeg er lidt over det hele, men min kærlighed til Helsingør forsvinder ikke. Lige meget hvor københavner jeg bliver. Jeg slipper nok aldrig min plads på Cafe Lagoni, afslutter han.

Artiklen sidst ændret: 31. januar 2017 11:48

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Apperupvej e-mægler 397432 40.000 win

Job i Nordsjælland

Verona Pizza og Kebab 20.000 win win 23/5 18-23/5 19 1726656 logo
Dutrupgaard, 500128, 1723793, 20.000 visninger logo
Esp Dyreklinik 1723659+1734831 25.000 vis. 29/5 18-29/5 19
Silverline 24/7-24/7 19. 20.000 win win 1731324 logo
Lynhjem  Kunde nr. 34254  Ordre nr. 1725515  Antal visninger: 30.000 Top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu