Af Helsingør Dagblad

DR filmer ny serie om Danmarks historien i Helsingør

Viridis 25.000 visninger fra 1/5. Kunde 369687 ordre 1724844 logo/side

Danmarks Radio lancerer om kort tid et nyt stort epos om Danmarks historie med skuespilleren Lars Mikkelsen som vært

Søndag den 2. april klokken 20.00 sender Danmarks Radio det første afsnit ud af i alt 10 på en helt ny serie kaldet ”Historien om Danmark”.

Det er en ny-fortolkning af den klassiske 12 afsnit store ”Danmarkshistorien,” som lidt ældre seere måske vil kunne huske løb over skærmen for første gang i 1982, med historikeren Erik Kjersgaard som vært.

Se stort billedgalleri nederst i artiklen

Kronborg bruges i intro
Under optagelserne har DR været rundt i det meste af Danmark, og tirsdag filmede holdet på flere lokationer i Helsingør.

DR filmede på Kronborg, som vil blive brugt i seriens intro. De filmede også på Øresund samt på Gurre Slots-ruin og fra luften over.

Kendt skuespiller er vært
Som vært på den nye serie har Danmarks Radio allieret sig med en Danmarks bedste mandlige skuespillere, Lars Mikkelsen.

”Lars har noget”
Lars Mikkelsen er udvalgt med særlig omhu.

- Lars kan noget, som ikke mange kan. Når han fortæller, er det næsten som om, man kan føle historiens vingesus, fortæller DR’s ledende redaktør på serien Dorthe Gad.

Lars Mikkelsen, du har sagt ja til at blive vært på en ny stor serie om Danmarks historie. Er du selv historisk interesseret?
- Nu er jeg blevet det. Jeg har som skuespiller beskæftiget mig meget med historie. Men der dykker man mere ned i enkelte tidsperioder, hvor det godt kan blive lidt nørdet.

- Her får man serveret hele balladen, og det har jeg ikke prøvet siden jeg gik i skole, siger han med et glimt i øjet og et af sine charmerende skæve smil.

- Jeg mener, det er væsentligt at forstå hele sin historie, for det er den usynlige lim, der binder os alle sammen. Alle taler jo i disse år meget om, hvad det vil sige at være dansker. Og det ligger i denne her fortælling.

Nu var det jo historikeren Erik Kjersgaard, der var vært på den forrige tv-serie om Danmarks historie. Er det en serie, du selv har set?
- Jeg så den i sin tid, og det var en helt vidunderlig serie. Men der er mange gode grunde til at fortælle den igen. Tv’et har udviklet sig som medie, så nu måtte der en ny fortælling til med de virkemidler, der er kommet siden dengang.

Og den oprindelige udgave af "Danmarkshistorien fortalt af Erik Kjersgaard" var nærmest en spareøvelse.*

- Jeg har læst oplægget, som Erik Kjersgaard fik den gang af DR’s direktør. Der stod bare: ”Lav en historie-fortælling så billigt som muligt!” - fortæller Lars Mikkelsen.

Drone nyt virkemiddel
Et af de nye virkemidler, som DR har benyttet sig af i forbindelse med optagelserne, er droner.

- Et af vore gennemgående greb er at bruge en drone til at lave optagelser fra luften. Det giver et helt andet perspektiv på tingene, fortæller seriens fotograf Lars Bonde.

For seeren vil det betyde, at man vil se Danmarks historiens vigtigste monumenter, bygninger og lokationer fra en vinkel, der normalt ikke er ret mange forundt.

Flere klip og aktivt kamera
Droneoptagelserne har man valgt at kombinere med en mere ”traditionel” kameraføring, der vil være i øjenhøjde med værten Lars Mikkelsen.

Dog vil kameraføringen alligevel opleves forskellig fra den stationære kameraføring, DR i sin tid brugte i serien med Erik Kjersgaard.

I dag gør teknikken det nemlig praktisk muligt for fotografen at følge Lars Mikkelsen rundt på de indimellem svært tilgængelige historiske steder.

Skiftet mellem de to typer kameraføring mener DR vil appellere mere til seerne, som i dag er vant til et hurtigere tempo, end det man brugte for 30-40 år siden.

- Det ville være alt for stillestående til tv i dag. Vi vil også bruge flere klip i den ny serie, fortæller fotograf Lars Bonde.

Stor DR satsning
Om ny-indspilningen af Danmarkshistorien, siger redaktør Dorthe Gad, at DR satser på at ramme det helt brede publikum.

- Det bliver en stor satsning for DR, der tager alle platforme i brug, når serien bliver sendt.

Et eksempel på det er madprogrammet ”Blomsterberg og Price i de kongelige køkkenhaver,” hvor de to værter smager på danske, historiske retter.

- Vi har også samarbejdet med alle landets museer, og vi har lavet undervisningsmateriale til skolerne, fortæller hun videre.

- Og under optagelserne har vi prøvet at komme rundt i hele landet. Vi håber på, at serien vil give folk lyst til at tage ud at se nogle af de mange historiske steder.

 


*Artiklen er rettet klokken 16.55.
Sætningen: "Og den oprindelige udgave af "Danmarkshistorien fortalt af Erik Kjersgaard" var nærmest en spareøvelse." - var ved en fejl røget ud.

dagens e-avis

køb adgang til vores e-avis

  • Søg i vores arkiv
  • Nem og hurtig adgang
  • Læs os på farten
  • Tag os med på ferie

e-avis adgang

KUN kr. 20,00

Artiklen sidst ændret: 21. marts 2017 16:22

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Job i Nordsjælland

Verona Pizza og Kebab 20.000 win win 23/5 18-23/5 19 1726656 logo
HF Byg 353825 1723481  logo 40.000 win win 1. maj 18-1.maj 19
kompost artikel, side og logobanner
rafn-woldsen, Ordre 1725631,  kunde 275797, 25.000 visninger side

Højbjerg vvs Kunde nr. 353844 Ordre nr. 1725775, 20000 visninger top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

close-link

hovedmenu