Der er masser af fisk i Øresund. Men sandsugning har flere steder ødelagt vigtige ynglepladser. Det vil en række kommuner og NGO'er nu have stoppet. (Foto: Lars Johannessen)

Af Asger Lind Krebs

Kommuner og NGO’er opfordrer til fælles beskyttelse af Øresund

mestergartneren side+logo 25.000 win win 1. april og 1 år frem

14 danske og svenske kommuner, Länsstyrelsen Skåne samt en række NGO’er sender fælles erklæring til den svenske og den danske regering om at beskytte naturen i Øresund.

Det skriver NGO'en Oceana i en pressemeddelelse.

Trods sin beskedne størrelse rummer Øresund et mylder af arter og unik natur og bør beskyttes bedre. Derfor er 14 danske og svenske kommuner i Øresundsvandsamarbejdet, samt 14 NGO’er- inklusiv Oceana- gået sammen om en fælles opfordring til den danske og svenske regering.

Erklæringen opfordrer Danmark og Sverige til at gå sammen og indgå en ny fælles aftale om en langsigtet beskyttelse af Øresund. I dag foregår der eksempelvis sandsugning, der giver store lokale skader på havbunden.

Kommunerne og NGO’erne understreger, at Øresund skal stadig skal kunne benyttes af både erhvervs- og fritidsbrugere, men at det skal foregå på en skånsom og bæredygtig måde, således det det unikke mangfoldige liv kan bevares og at det forbliver et stærkt varemærke for hele regionen

Af erklæringen fremgår det, at:

"En fremtidig og mere effektiv beskyttelse af Øresund skal således sikre at både nuværende og kommende generationer får størst mulig glæde af den rene og varierede natur, vi har i et meget tætbefolket og kraftigt benyttet område. Denne kombination udgør samtidigt et kæmpepotentiale for formidling af viden om havmiljøet og et stort potentiale for turisme."

 

 

Meget af Øresund nyder i øjeblikket godt af et trawlforbud fra 1932, lavet af hensyn til skibstrafikken i sundet, men i områder der ikke er dækket af trawlforbuddet finder man sårbare arter såsom søfjerne Pennatula phosphorea og Virgularia mirabilis.

I Øresund findes alt fra klippekyster over stenrev, til sand og blød mudderbund. Der er registreret over 1044 større arter af bunddyr ved Helsingborg og over 100 fiskearter i sundet. Fiskearterne har samtidigt en naturlig størrelses- og aldersstruktur - noget der sjældent ses i danske farvande, hvor store og gamle fisk oftest er en mangel pga. overfiskeri..
Følgende kommuner og län i Øresundsvandsamarbejdet støtter op om erklæringen:
Helsingør, Fredensborg, Hørsholm, Lyngby-Taarbæk, Gentofte, Rudersdal, Höganäs, Helsingborg, Landskrona Stad, Kävlinge, Lomma, Burlöv, Malmö Stad, Vellinge og Länsstyrelsen Skåne.

Følgende NGO’er står bag erklæringen:
Oceana, Friluftsrådet, Fishing Zealand, Danmarks Sportsfisker Forbund, Øresundsfonden, Marinbiolog.se, Sea-U, Natürskyttsforeningen Skåne, Øresundsakvariet, Greenpeace, WWF, Danmarks Naturfredningsforening, Den Blå Planet.

dagens e-avis

køb adgang til vores e-avis

  • Søg i vores arkiv
  • Nem og hurtig adgang
  • Læs os på farten
  • Tag os med på ferie

e-avis adgang

KUN kr. 20,00

Artiklen sidst ændret: 18. januar 2018 15:12

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Job i Nordsjælland

AH modegarn 39169 1723845 logo 40.000 win win 1. maj 18-1. maj 19
Sport direct, Kundenr: 378087, Ordrenr 1725531, 25.000 visninger logo
Dutrupgaard, 500128, 1723793, 20.000 visninger logo
vind salaer – logo
Casper Andersson  24/5  18 – 24/5 19 25.000 1726606 top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu