Af Jesper Munch Nielsen

Nu er valgforbundene indgået til kommunalvalget:

Rexbriller, Kunde nr. 285695, Ordre nr. 1725517, 30.000 visninger side

Stemmer man Liberal Alliance ved kommunalvalget den 21. november, forventer man nok, at ens stemme vil gå til at sikre, at det igen bliver en borgerlig politiker, som sætter sig i stolen på borgmesterkontoret på Helsingør Rådhus. Men en stemme på Liberal Alliance kan ende med at pege på en rød borgmester, fordi partiet er gået i valgforbund med De Radikale, der ikke afviser at se til venstre, når der skal vælges borgmester.

– Jeg vil ikke på forhånd sige, om jeg støtter en rød eller en blå borgmester. Vi går derhen, hvor der er mest indflydelse, og vi peger på den borgmester, der giver os det. Hvad Liberal Alliances vælgere synes om det, må de selv finde ud af, siger Christian Holm Donatzky, spidskandidat for De Radikale.

Et valgforbund går ud på, at to – eller flere – partier for at undgå stemmespild så at sige deler stemmer efter en forudbestemt fordelingsnøgle, så eventuelle overskudsstemmer hos det ene parti ikke bare ryger på gulvet i optællingslokalet, men kan bruges af det andet parti til at sikre det næste mandat. Liberal Alliance, der ikke kom i byrådet ved 2013-valget, er gået i valgforbund med De Radikale, som sikrede sig et enkelt mandat i byrådet for snart fire år siden.

Liberal Alliances spidskandidat Jan Ilum erkender, at en stemme på hans parti kan ende med at komme De Radikale til gode. Og han ved også, at De Radikale kan vælge at droppe konstitueringssamarbejdet, som gjorde den konservative Benedikte Kiær til borgmester, og i stedet pege på en borgmester fra venstrefløjen.

– Det er en kalkuleret risiko for os. Vi er bekendt med, at Christian Holm Donatzky kan lægge sig på den ene side og på den anden side. Og selvfølgelig vil jeg ikke have det godt med, at min stemme bliver brugt til at vælge en rød borgmester. Men den risiko er der altid, siger Jan Ilum.

Liberal Alliance-politikeren peger på, at hans parti kunne have indgået valgforbund med andre – sådan var det for fire år siden.

Ved 2013-valget fik Liberal Alliance 859 stemmer, hvilket var cirka 500 for lidt til et mandat. Men på grund af Liberal Alliances valgforbund med De Konservative og Venstre blev Liberal Alliance-stemmerne ikke spildt, men blev brugt af andre borgerlige partier. De Konservative sender sikkert en venlig tak til valgforbundet, fordi partiet endte med at få ni ud af 25 mandater på 29,8 procent af stemmerne.

– Vi kunne sagtens have indgået valgforbund med andre denne gang også, men det handler om matematik. Og så stiller vi jo op til byrådsvalget med det udgangspunkt, at vi kommer ind med mindst et mandat og gerne to, siger Jan Ilum.

Små partier klarer sig angiveligt bedst med at indgå valgforbund med andre små partier. Det er opfattelsen hos de små partier, som Helsingør Dagblad har talt med til denne artikel.

– Det her handler om ren valgmatematik. Der er godt for os med smalle valgforbund med andre små partier. Vi kan hjælpe hinanden. Historien viser, at kun de store partier får gavn af det, når de indgår valgforbund med mindre partier, siger Christian Holm Donatzky.

Samme melding kommer fra Mette Lene Jensen, spidskandidat for Venstre. Hendes parti har indgået valgforbund med Frit Demokrati – partiet, som den eks-konservative Anders Drachmann stiller op for.

– De små partier vinder aldrig ved at gå i valgforbund med de store partier. Så vi ville få mindre ud af at gå sammen med Venstre og Dansk Folkeparti, end vi gør ved at gå sammen med Frit Demokrat. Og vi skal jo ikke lade vores borgerlige stemmer gå til spilde, siger Mette Lene Jensen.

Ifølge Helsingør Dagblads oplysninger ville Drachmann og Frit Demokrati gerne have været i valgforbund med Liberal Alliance, men var for sent ude. De Radikale var kommet først. Og Drachmann har ikke været interesseret i at gå med i det forbund, netop fordi De Radikale kan vælge at pege på en rød borgmester.

– Jeg var ikke hurtig nok. Og i forhold til, hvad der ellers sker, så var der sådan set kun Venstre tilbage, siger Drachmann.

På venstrefløjen taler Socialdemokraterne, Enhedslisten, SF og Lokaldemokraterne fra byrådet om at indgå et valgforbund. Alternativet kan også tænkes at havne i samme aftale. Dansk Folkeparti og De Konservative har givet hinanden håndslag på et valgforbund. Nye Borgerlige er ikke i et valgforbund.

Artiklen sidst ændret: 18. januar 2018 14:25

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Frøsø april 19/20, 15-20.000 win win 1752468

Job i Nordsjælland

øresundsakvariet. Ordre 1724948. Kundenummer 373612. 25000 visninger Side/logo
Living Invest, Kundenr 280833, Ordrenr 1725103, 25.000 visninger side/logo
Holmen, 1723975, 12.000 visninger logo
KV-Revision, Kunde nr. 280954,  Ordre nr. 1725350, 40.000 visninger logo
Nature by hand april 19/20 15-20.000 win win, indtil 11/5 derefter nyt mat

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu