Af Helsingør Dagblad

Klumme: Kender du typen?

rafn-woldsen, Ordre 1725631, kunde 275797, 25.000 visninger side

Casper Skovgaard er musiker, sangskriver og producer. Til daglig ansat på Kulturhuset Bølgen. Derudover er han formand i Musikhuset Elværket og en af udviklerne bag den nye Festival Nordsjæl.

Du kender det sikkert godt! Du står i køen i dit lokale supermarked, og pludselig begynder du på helt lommeantropologisk facon at dømme personerne i køen ud fra valget af deres varer. Aha, han køber budget-leverpostej og ikke økologiske mælkeprodukter! Han må da helt sikkert være uoplyst eller det, der er værre. Måske du også har taget dig selv i at tænke, at personen foran dig ud fra deres kropsbygning måske ikke burde købe krydderboller og Nutella, at et bundt porrer, en god portion laxative produkter og en flaske vand måske var et sundere valg?

Det lyder måske lidt hårdt, og jeg indrømmer gerne, at jeg ikke er stolt af mig selv, når min hjerne tager mig ud på sådanne fordomsfulde smårejser, imens jeg venter på, at det bliver min tur til at få scannet de ”syndige” ting, jeg har samlet sammen i kurven. Mine Steff Houlberg frosttoast sørger jeg da for behændigt at liste ned under de økologiske æbler og min plade Marabou gemmes forsigtigt under min plastpose. Ja, jeg køber stadig plastposer! Til trods for jeg har en virkelig alsidig og omfangsrig samling og at jeg hver gang lover mig selv at tage en af de gamle poser med, når jeg skal handle. Intentionerne fejler intet. Men det er som om, at intentioner og virkeligheden i dagligdagen ikke altid følger hinanden.

Hvad ved jeg om de andre personer i køen? Ikke nok til at kunne drage så forhastede konklusioner. Som årelang livsnyder i mad og vin, med kærlighed til gode råvarer og veltillavede retter, vil jeg nok kunne betegnes som en ”gastromand”. Hvor fesent det end lyder. Jeg elsker at stå i mit køkken og skrue et måltid mad sammen til venner og familie.

Det gør jeg stadig, men tiderne er skiftet, virkeligheden har ændret sig. Sidste år blev kæresten og jeg velsignet med en lille dreng. Det ændrer en smule i prioriteringerne, skal jeg hilse og sige. Når du efter tre dage med sparsom eller ingen søvn står i supermarkedet og tænker løsninger på aftensmåltidet, er det som om de hurtige kulhydrater nærmest skriger til dig fra hylderne, og ting fra frost har det med at være overrepræsenteret i indkøbskurven. Overskuddet til at røre en hollandaise til den friske fisk op fra grunden bliver sat på ”stand by”. Selv om min fornuft oftest alligevel får smidt i kurven til lidt grønt og en hjemmegjort gang aftensmad, har mængden af frostpizzaer og ”hurtigmad” alligevel være så konstant, at man snildt kunne have gjort et par computerspillende teenagedrenge misundelige.

Det jeg vil frem til er, at det er nemt hurtigt og billigt at være fordomsfuld. Men når virkeligheden banker på, kan omstændighederne gøre det mere end almindelig svært at leve op til mediebilledets sundhedsidealer og forestillinger om bæredygtige løsningsmodeller. Fremover vil jeg i stedet for min lettere fordomsfulde tilgang forsøge at smile til fyren med kurven fuld af færdigretter, pilsnere og cigaretter og minde mig selv om, at det ikke kun er det vi putter i hovedet og vores intentioner om en bedre verden, der gør den bedre. Men også måden vi taler og tænker om hinanden. Derudover håber jeg, at han efterfølgende inviterer mig hjem på en frysepizza og en pils... Det smager jo godt, det møg!

dagens e-avis

køb adgang til vores e-avis

 • Søg i vores arkiv
 • Nem og hurtig adgang
 • Læs os på farten
 • Tag os med på ferie

e-avis adgang

KUN kr. 20,00

Artiklen sidst ændret: 26. oktober 2017 15:20

Den gode tone

 • Respekter fællesskabet
 • Overskrid ikke grænsen
 • Vær med og hav det sjovt

Job i Nordsjælland

Nsnet.dk – læs online
mestergartneren side+logo 25.000 win win 1. april og 1 år frem
Holmen, 1723975, 12.000 visninger logo
Ivar Jensen, K-nr. 1720262, Ordrenr. 1725507, 30.000 visninger logo

Euronics win win top 30.000 16/4- 18-april 19 1723144

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

close-link

hovedmenu