Redaktionens billedarkiv lå for en stor del i papkasser, så det var en udfordring at finde, hvad man skulle bruge. Og så ringer telefonen, og sætteriet rykker for lederen...

Af Asger Lind Krebs

Chefredaktørens formiddag

Sport direct, Kundenr: 378087, Ordrenr 1725531, 25.000 visninger side

Af John Bech, chefredaktør 1973-2006

Den 29. maj 1992 – en tilfældig formiddag – skrev jeg ned, hvad jeg brugte min tid til. Helsingør Dagblad var dengang stadig eftermiddagsavis med travle morgener på redaktionen.

JUBILÆUM: Hvad laver en redaktør? Når folk har spurgt, er jeg ofte blevet dem svar skyldig. Selv min egen familie har såmænd nok undret sig over, hvad al den tid gik med.

Jeg har også blandt læserne mødt den opfattelse, at jeg jo bare skulle skrive lederen, hvorefter jeg kunne gå hjem igen. Jeg kunne selvfølgelig have været kort for hovedet og svaret: jeg redigerer. Men det ville være alt for forenklet, for hvad er det at redigere?

Derfor tog jeg mig en dag i 1992 sammen til at notere alle mine gøremål i løbet af en gennemsnitlig formiddag på redaktionen. Det var nærmere betegnet den 29. maj.

Det følgende er altså en beskrivelse af tiden klokken 6-12 på en lokal eftermiddagsavis, og det er ingenlunde dækkende for redaktørerne på større steder. De må svare for sig selv.

Læs flere personlige beretninger fra Helsingør Dagblads 150-årige historie.

Det grundlæggende arbejde denne dag er for mit vedkommende en Ritzau-vagt, hvilket omfatter udvælgelse og tilretning af stof til fire sider Overblik, to sider sport, en tema-artikel samt redigering af billeder og nyhedsgrafik fra Ritzau. Det foregår sideløbende med alt det følgende:

 • Aflytning af Radio 89,1 og Københavns Radio: Der er en forurening i Nivå-bugten. Jeg skal huske at fortælle det til Carsten Birket, når han kommer.
 • Jyllands-Posten hentes i sætteriet, så svensk radio kan lægges ned til sætning.
 • Lave kaffe, åbne vinduer, starte ventilatorer, så der kan være svalt, til medarbejderne kommer.
 • Åbne post. Der er en artikel fra Mette Andersen til tre billeder, og hvor er så de? I går blev mine stakke pakket ned i plastposer og papkasser af hensyn til forårsrengøringen. En eftersøgning venter.
 • Et Nordfoto-billede mangler stedangivelse – ingen ved hvor. Pokkers, at der ikke er andre danske billeder.
 • En vis Gunnar Holm ringer og beder mig læse en artikel i Berlingske Tidende søndag om unges muligheder for at rejse til USA.
 • Torsten Majschnack ringer og vil drøfte dragefestival. Det gør han så…
 • Steen Lippert ringer om Nyrupgård – »stort projekt«!
 • Sten Kjærsgaard har en kommentar til skadestuesagen. Jeg vil nødig virke afvisende – vi snakker om den.
 • Jens Møller fra Helsingør Teaterhus ringer og er ked af, at vi ikke var nede og anmelde »Afdøde Jonsen«. Tager notater på et stykke papir, som viser sig at være en nyhedsgrafik, der skal bruges i avisen!
 • Ser jazz-plakat-billeder på Dortes skrivebord – lægger dem ned til brug i avisen.
 • Vil tale med Lasse om en løsning på teatersagen. Han rækker mig i stedet telefonrøret. Det er Levi Meinke, som jeg er afvisende overfor, så jeg slipper efter et par minutter.
 • Annoncechef Asbjørn kommer med en meddelelse om aktiviteter i Espergærdecentret, og fru Bøgh lægger samtidig lønchecks til et antal medarbejdere på mit skrivebord.
 • En stak forsinkede breve ankommer.
 • Kim Hansen fra Rådhuset kommer 20 minutter for tidligt for at diskutere en kommunal tryksag i forbindelse med lys på Kronborg. Vi kan ikke finde en farveudskillelse, som han har fået lov til at låne. Sagen udskudt til mandag, men hvordan får vi fundet det og lavet de annoncer? Prøver at ringe til Poul Støvring – ingen svarer.
 • Skriver billedtekst til et besøg af ungarske pressefolk – var der ikke noget om, at vi skulle sende avisen til Journalistforbundet?
 • Vores tidligere praktikant Jan Diament ringer. Jeg får ham til at ringe senere, for nu er jeg i gang med at skrive leder.
 • Til sidst går jeg i sætteriet for at få de sidste sider skudt af.

Dermed var arbejdsdagen ikke slut. Jeg skrev ikke notater om, hvad der skete om eftermiddagen. Men måske var der redaktionsmøde og ihvert fald opstart til næste dags avis, en rundvisning med en skoleklasse og møder i huset eller ude i byen.

Det ville slet ikke undre mig, hvis der midt under aftensmaden derhjemme var én, der ringede og skældte redaktøren ud over, at avisen var udeblevet. Hvorefter jeg sikkert, som så ofte før, tyggede af munden og startede bilen for at køre ud med den savnede avis.

Artiklen sidst ændret: 3. november 2017 15:32

Den gode tone

 • Respekter fællesskabet
 • Overskrid ikke grænsen
 • Vær med og hav det sjovt
Multiflyt 24.5 18-24.5 19 25.000 win win 1726605 top

Job i Nordsjælland

Forsyning 375774 25.000 win til og med juni ´19. 1729995
Bruuns rengøring logo 25.000 april 17 og 1 år frem win win 1722013
Låsesmeden, 279278,1724845, 25.000 visninger Logo
Silverline 24/7-24/7 19. 20.000 win win 1731324 logo
Jobo bilcenter, 374274, 1724821, 20000 visninger top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu