Af Pernille Hahn Hauberg

Få opskrifterne: Bagedystvært lavede mad med 4.R

Jumbo Personal Computer, order nr. 1725098. Kunde nr. 177805. 80000 visninger. side/logo

Timm Vladimir lagde tirsdag aften vejen forbi Helsingør, hvor han havde det skide skæg til “Madhygge” med 4.R fra Byskolen.

HELSINGØR: Der blev taget masser af selfies, da vært på Den store bagedyst, Timm Vladimir, tirsdag aften lagde vejen forbi Helsingør, hvor han lavede mad med 4.R fra Byskolen.

“Klar, parat, spis!” lød det fra bagedystværten efter opfordring fra 4.R, inden der skulle smages på retterne i dagens menu.

I et år har 4.R fra Byskolen cirka hver anden måned mødtes efter skoletid for at lave mad sammen, og tirsdag aften fik de fint besøg.

–  Vi kalder det “Madhygge,” fortalte Brian Krøll, der er far til Maja i 4.R og frivilligt underviser klassen i at lave mad.

En skide skæg aften

Som en overraskelse havde han tirsdag inviteret Timm Vladimir fra Den store bagedyst, der havde taget nogle af sine egne opskrifter med til børnene.

– Jeg synes, de klarer det super godt. Man kan tydeligt mærke, de er vant til at være her. De har prøvet det før, og de er ikke bange for at gå til stålet med forskellige opgaver, lød det fra vært på Den store bagedyst.

Børnene var meget interesserede i at få indsiderviden om Den store bagedyst, og et par forældre øjnede chancen for at få et par tips til madlavningen derhjemme.

Gæsteværten selv havde også en god aften.

– Jeg synes, det er skide skægt. Det er gået vildt stærkt. Jeg havde tænkt, de tre retter op mod, at de fik noget, der var spændende og lidt anderledes, men stadig noget de kendte, fortalte Timm Vladimir.

Hatten af for Brian

Bagedystværten lægger selv stor vægt på, at børn får lov at prøve kræfter i køkkenet og havde kun roser til overs for Brian Krøll og 4.Rs madhygge.

– Jeg kan kun tage hatten af for, at der er folk som Brian, der gider det her, og som på eget initiativ har startet en lille madgruppe for børn, sagde Timm Vladimir og fortsatte:

– Det er skide hyggeligt, men det er ikke en afslappet aften for dem, der står og styrer det. Det er jo nogle fjernstyrede raketter de unger der, og det er skønt, men det kræver virkelig noget mod, vilje og lyst at gøre sådan noget her.

Brian Krøll får ved “Madhygge” hjælp fra tre til fem forældre fra klassen, der alle bakker fuldt op om det frivillige kokkeri.

 

Du kan selv prøve kræfter med Timm Vladimirs opskrifter, som kan ses herunder. Du kan også se billeder fra 4.Rs madhygge i galleriet under opskrifterne.

 

Rimmet laks med syltet fennikel og urtemayo

Frokost eller forret til 4 personer.

Rimmet laks med syltet fennikel og urtemayo. (Foto: Privat)

400 g frisk lakseside

50 g salt

30 g sukker

1 spsk. didlfrø eller 1 stort bundt dild, finthakket

Friskkværnet peber

Urtemayo

1 æggeblomme, gerne pasteuriseret

2 tsk. Grov sennep

1 tsk. æbleeddike

Salt og peber

Ca. 150 ml neutral olie.

Masser af friskhakkede urter, f.eks. purløg, kørvel, ramsløg, dild eller persille

Syltet fennikel

1 fennikel, skåret i papirtynde skiver

2-3 spsk. Æbleeddike eller citronsaft

Salt og peber

Rimmet laks

Bland alle ingredienser (på nær laksen) i en skål. Fordel saltblandingen over fisken over fisken og massér det godt ind i filletten. Kom fisken i en plasticpose eller på et fad sammen med saltblandingen og lad den hvile på køl, helst under pres, til den skal spises. Når fisken har hvilet, hældes overskydende væske fra fisken og saltblandingen tørres af med et stykke køkkenrulle, eller fisken skylles kortvarigt under koldt vand. Skær fisken i 3 mm tynde skiver på skrå og gerne modsat fiberretningen.

Urtemayo

Pisk æggeblommer og sennep sammen i en skål. Tilsæt olien (1 tsk. ad gangen) under konstant piskning, indtil konsistensen er tyk og cremet (det er ikke sikkert, al olien skal bruges). Smag til med eddike, salt, peber og friske urter. Sæt mayoen på køl inden servering.

Syltet fennikel

Vend fennikel, eddike, salt og peber sammen i en skål. Lad det trække 5 minutter, inden det er klar til servering.

Server laksen i skiver med dutter af mayoen og fennikel på toppen.

 

Skaftekotelet med lun grønkål med syrlige æbler, løvstikke og knas

Hovedret til 4 personer.

Skaftekotelet med lun grønkål med syrlige æbler, løvstikke og knas. (Foto: Privat)

Skaftekoteletter

2 store skaftekoteletter (ca. 300 g)

1 dusk timian

4-6 enebær

1 spsk. fennikelfrø

50 g smør

Grønkålssalat

1 skalotteløg

1 spsk. smør

1 ½ dl fløde

Ca. 1 spsk. æbleeddike (efter smag)

8 stængler grønkål

2 madæbler (f. eks. Belle de boskoop)

¾ dele frisk løvstikke eller måske en anden urt? Grofthakket

Salt og peber

Drys

Hasselnødder

Skaftekoteletter

Tænd ovnen på 160 grader. I en pande, der kan gå i ovnen, smeltes smør og kødet brunes af på begge sider skiftevis 1 minut på hver side og 3 minutter på hver side i alt. Koteletten vendes altså hvert minut. Kom enebær og fennikelfrø i panden og krydr med salt og peber, og dæk koteletten med timiankviste. Sæt panden i ovnen og giv den ca. 6-8 minutter til kernetemperaturen er cirka 62 grader. Brug et stegetemperatur. Tag kødet af panden og lad det hvile minimum 5-6 minutter. Skær benet fra og skær koteletten i tynde skiver og anret ned lun grønkål med syrlige æbler, løvstikke og knas.

Grønkålssalat

Hak skalotteløg fint. Varm smørret i en sautepande og sautér løgene over middel varme 2-3 minutter, til de er klar. Hæld fløde og æbleeddike på, og lad det simre over lav varme i 2 minutter. Hak imens grønkålen fint og skær æblerne i tynde skiver. Sluk for varmen og vend grønkål, løvstikke og æbler i. Smag til med salt og peber. Drys med hakkede hasselnødder. Server straks!

 

Bagt frugt med skyr-parfait og rugbrød

Dessert til 4 personer.

Bagt frugt med skyr-parfait og rugbrød. OBS! Under 4.Rs madhygge måtte de bagte blommer desværre lade livet efter at være kommet i uventet karambolage med en fod, da de var sat til afkøling ude i efterårsmørket . (Foto: Privat)

Bagt frugt

6-8 friske blommer

80 g sukker

20 g honning

Skyr-parfait

½ dl skyr

50 g sukker

4 æggeblommer (eller 80 gram pasteuriserede æggeblommer)

2 dl piskefløde

Rugbrødsdrys

3 spsk. sirup, lys eller mørk

5 spsk. nøddeflager og/eller hakkede valnødder

2 skiver tørt rugbrød, smuldret

Bagt frugt

Tænd ovnen på 175 grader. Bland frugt, sukker og honning i et ovnfast fad. Spred det ud, så det ligger i ét lag. Bag frugten i ca. 25 minutter, til den er mør. Lad den køle lidt af inden servering.

Skyr-parfait

Pisk æggeblommerne med sukker, til de er luftige. En rigtig æggesnaps. Bland skyr og letpisket flødeskum i blandingen. Pas på med at slå luften ud af flødeskummet.

Anret

Den afkølede frugt anrettes i bunden af portionsskåle, og parfaitmassen hældes over. Kom parfaiterne i fryseren i ca. 2 timer. Tag parfaiterne ud af fryseren ca. 20 minutter før servering, så de bliver let bløde.

Rugbrødsdrys

Varm siruppen på en pande over middel varme. Tilsæt nødder og smuldret rugbrød og lad det riste under omrøring, indtil nødderne er gyldne. Lad dem køle af på en tallerken i 5 minutter.

 

Du kan se billeder fra 4.Rs madhygge i galleriet herunder. Tryk på et af billederne for at starte visning af billedgalleriet.

 

 

Artiklen sidst ændret: 13. november 2017 14:51

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Prøvestenen. Kundenr 373163, Ordre 1725089, 40.000 visninger, ikke win-win Top

Job i Nordsjælland

Smoke n Steam  logo  384849 1723552 25.000 win win 18/4 18- april 19
Backe vin 374334 1725521 7/5 og 1 år frem  Visninger pr. md. 25.000 delt i 2 mat. Vin logo og top. Gin sky og side. Jul nov+dec
Betina Grønbæk 1730237 280920 40.000 win 5/7-18-5/4-19
Tagsjakket  side+logo  26/3 18-31/3 19 win win 1721578
Hornbæk Dyreklinik, Kunde nr. 397804, Ordre nr. 1724863, 30.000 visninger

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu