Af Kirsten Moth

Kalenderen, der gør os i godt humør

Helsingør Svømmehal, Ordre 1725841 kunde 655501, 25.000 visninger side

– Der er ballade og surhed nok i verden. Jeg vil hellere være med til at skabe glæde, siger Helsingør Dagblads pressefotograf, Lars Johannessen, der udgiver sin Helsingør Kalenderen for 40. gang.

Lars Johannessen, 63, er A-menneske, Helsingør Dagblads fotograf, der næste år kan fejre, at han for 50 år siden tog sit første professionelle billede. Det er nemlig i dagens tidligste timer, i daggryet, og i dagens sidste, aftenskumringen, at han finder nogle af sine pletskud. De billeder, vi stopper op ved, husker og glædes over.

Traditioner
For 40. år i træk er Lars Johannessens Helsingør Kalenderen nu igen på gaden. I anledning af jubilæumsåret blandt andet med genoptryk af et af hans første fotos. Billedet fra 1971, “Dame i vindue”, der er det mest populære, Johannessen har taget. På en varm sommerdag på Vinkelvej i Helsingør, hvor den meget unge Lars boede med sin familie, så han kvinden sidde i det åbne vindue og få sin middagslur med sin lille piphans i bur ved siden af. Helsingør Kalenderen 2018 er traditionen tro fyldt med optimisme og glæde. Med billeder af blå himmel, stille sne, sol, stokroser, tåge, rimfrost, gamle gader, bindingsværk, havneliv, kornmarker og hyggelig stemning.

Det er sådan, at Helsingør Dagblads kendte fotograf kan lide at skildre vores lokale verden i Helsingør om omegn.

Årets gode timer
– Der er ballade og surhed nok i verden. Død og ødelæggelse. Jeg vil hellere være med til at gøre mennesker glade, og derfor laver jeg hvert år min kalender med billeder, der skaber glæde. Min kalender skal være med til at huske os på alle de gode timer, der også er i løbet af år, siger Lars Johannessen.

Som 14-årig tog Lars sit første billede med sit eget kamera, som han fik i konfirmationsgave. I 1970’erne og 80’erne fik han for alvor gang i sin pressefotografering.

– Der var fuld knald på. Jeg var freelance og leverede til en masse forskellige medier. Fra Ugens Rapport til Helsingin Sanomati i Finland, Time Magazine, aviserne i Helsingborg og Skåne og flere danske dagblade, fortæller Lars Johannessen, der blev fastansat på Helsingør Dagblad i 1988.

Velbesøgt udstilling
For 10 år siden udstillede han et stort udvalg af sine billeder, taget gennem flere årtier i Helsingør-området, på Marienlyst Slot. Ud over udstillingen med Dronning Margrethes billeder er det den udstilling, der har haft flest besøgende på slottet.

– Jeg er ordblind, og da jeg gik i skole, havde jeg derfor svært ved både at skrive og læse. Måske har fotograferingen været min måde at udtrykke mig på, siger Lars Johannessen, der tit traver en tur rundt om Kronborg-pynten, før eller efter en travl arbejdsdag.

– Jeg elsker den tur. Ja, jeg elsker byen, dens mennesker og den natur, vi bor i. Jeg bliver aldrig træt af at skildre den. Og når jeg kigger ud ad vinduet hver morgen for lige at se, hvilken slags dag det bliver, hvordan lyset er og den slags, og derefter gør klar til at køre en tur ud i landskabet, før dagen rigtigt vågner, så er det for mig helt nye og friske motiver, der frister, selv om jeg har fotograferet det meste før. Men lige præcis det lys, eller den form for tåge eller rimfrost, der findes på en given dag, giver et motiv helt nyt liv hver gang, siger Lars Johannessen.

Helsingør Kalenderen kan købes hos boghandlerne, i forretningen Photocare på Axeltorv, i Helsingør Kommunes museer og i Havnekiosken i Hornbæk.

Artiklen sidst ændret: 5. december 2017 00:00

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Scandlines auto bizz

Job i Nordsjælland

Jumbo Personal Computer, order nr. 1725098. Kunde nr. 177805. 80000 visninger. side/logo
Ivar Jensen, K-nr. 1720262,  Ordrenr. 1725507, 30.000 visninger logo
Rasmus Ebbe 388428 1723690 logo  25.000 win win 19/4 18-april 19
Sport direct, Kundenr: 378087, Ordrenr 1725531, 25.000 visninger logo
Betina Grønbæk 1730237 280920 40.000 win 5/7-18-5/4-19

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu