Thor Munkager blev kun 66 år. (Foto: Torben Sørensen)

Af Helsingør Dagblad

Mindeord – åbent brev til Thor Munkager

Esp Dyreklinik 1723659 25.000 vis. 29/5 18-29/5 19 side artikel

Fra Micha, Joachim, Dorte og Steen Boldsen

Hej Thor, så er du her ikke mere. Det har været nogle hårde år for dig, så jeg håber, du får fred for smerterne og kampen mod dårligt hjerte og medfølgende blødninger.

Det er sørgeligt for os alle at miste endnu et koryfæ og endnu et stykke af den dna, som alle vi håndboldspillere er opbygget af. Men jeg vil gerne i dette brev til dig skabe et tilbageblik på nogle af de oplevelser og stunder, hvor du har betydet meget for mig og ikke mindst for dine omgivelser.

Det er grotesk, at et menneske med så veltrænet fysik, og med så klar holdning til indtagelse af kost og drikke, bliver ramt af så livstruende sygdomme, at kroppen og hjernen til sidst siger stop.

Den første ting, som falder mig ind, er tilfældigheden i, hvordan vore to familier er etableret:

Vi blev begge gift med en håndboldspiller. Jeg fik en søn, du fik en datter. Så ventede vi lidt, så fik jeg en datter, og du fik en søn. Så måtte vi vente på børnebørnene, hvor jeg fik et pigebarnebarn, og du fik et drengebarnebarn. Så fik du endnu et drengebarnebarn, og jeg fik et pigebarnebarn.

Vi fulgtes ad, men så gik det galt for os. Du fik et drengebarnebarn mere, og det gjorde jeg også. To børn og tre børnebørn inden for samme tidsramme – det må da være en tilfældighed.

Damernes Thor
Det er overraskende, at du har fået så mange drengebørn, for det har altid været kvinderne og deres velbefindende, som lå dig på sinde.

Din interesse for kvindekønnet startede vel allerede som lille 14-årig pubertetsjunior i Holte, da din far (som var træner for Holtes damehold) inviterede dig med til damernes træning. Her fik du kam til dit hår, rent fysisk. Det var måske denne træning, som etablerede den fantastiske fysik, som du senere opbyggede - og din interesse for det andet køn?

Da din trænerkarriere blev etableret, var det som dametræner, men du var ikke en normal træner. I trænede tirsdag, torsdag og fredag, men lørdag sad du parat ved telefonen eller fik besøg, hvor du coachede og rådgav dine damespillere med problemer med kærester, job, perioder etcetera. Du har altid valgt det hele menneske, og dine spillere vidste ”where to go”.

Dit job i DHF var også som rådgiver og coach for kommende talenter på pigesiden i forhold til uddannelse, økonomi, bolig etcetera. Du har mange gange kørt til Lem eller Hals eller Skive for at se og møde en talentfuld håndboldpige, som havde brug for dine råd, og som kunne lytte, for eksempel på en tirsdag aften klokken 21. Du var nemlig verdens bedste lytter.

Vennernes Thor
Min første rigtige oplevelse af den Thor, som dine venner kender, var da jeg på 8. afbud blev udtaget til håndboldlandsholdet i 1978. Jeg skulle debutere i en 4-lands turnering og du var en af de rutinerede spillere, som stadig var en del af landsholdet.

Du var måneder forinden blevet kåret som VM’s bedste stregspiller og var HIF’er, så jeg var lidt benovet over at skulle sove sammen med dig i Schweitz. Den seriøse og rolige Thor Munkager og den vilde Steen Boldsen på samme værelse.

Da oplevede jeg den rigtige Thor. Efter turneringens afslutning arrangerede du en et ”mindre selskab” på vores værelse. ”Selskabet” bestod af fire østtyskere (som havde sneget sig forbi de medbragte Stasi-agenter), en i Schweitz bosiddende dansker med gummistøvler på (jeg husker ham som Peter) og den professionelle fodboldspiller Allan Michaelsen fra Danmark.

En køn blanding, men en stor oplevelse. Det var dig i en nøddeskal, Thor, du havde plads til alle.

Det var for resten på den samme tur, at startopstillingen i den sidste kamp (på grund af mange skader) bestod af en bagkæde med Bjarne Jeppesen, Steen Boldsen og Thor Munkager. Det var ingen succes.

I 1981 var vi med HIF’s mesterhold i semifinalen i Champions League og skulle spille returkamp i Budapest. Vi blev desværre slået med 1 mål, og skuffelsen skulle drikkes væk. I løbet af dagen fik vi lidt at drikke, og du blev lidt træt. Ja, faktisk blev du så træt, at du stadig er den eneste person, som jeg har set falde op af en sofa.

Kampen for en siddeplads
Da vi begge havde stoppet vores håndboldkarrierer, fulgte vi begge min Joachims karriere. Vi kørte sammen til Kiel for at se Joachims kamp for Flensburg mod Kiel. Der var udsolgt til kampen, men det lykkedes at skaffe to ståpladser, og vi besluttede at køre til Kiel i god tid, så kunne vi måske købe siddepladser ved indgangen.

Vi var meget tidligt ved Kielhallen, og billetsalget var endnu ikke åbnet. Vi gik ind i hallen for at se på vore pladser og fik syn for, at det var dårlige pladser.

Da vi kom ud på pladsen, foran hallen, blev vi kontaktet af fire unge mennesker, som grædefærdige fortalte, at de havde to siddepladsbilletter, som vi kunne købe til pålydende værdi, da de desværre ikke havde tid til at se kampen. Vi betalt de 100 euro, og glæden var stor, da vi igen gik ind i hallen for at se vore nye pladser.

Siddepladserne viste sig at være to af otte pladser, som ikke blev solgt til kampene, da de var placeret bagved de fire store stolper, som bar taget på hallen. Du fik de to pladser, og jeg stod op. Det var skægt at se dig uafbrudt flytte plads for at kunne følge kampen.

Det var på samme tur, at vi ikke kunne finde hjem til Danmark efter kampen. Du havde undersøgt, at vi bare skulle køre mod Åbenrå, men det var umuligt at finde skilte til Åbenrå. Derimod var der mange skilte til Apenrade, men vi skulle jo til Åbenrå (som hedder Apenrade på tysk - red.)

Julefrokost med afbud
Thor, du var den mest ”likeable” fyr, jeg har kendt – alle kunne lide dig, og du behandlede alle ens. Vi har været uenige om mange ting, men har altid kunnet diskutere. Du havde en evne til at få enhver diskussion ned på et normalt plan og skabe resultater.

Du var selv et helt menneske og så dine medmennesker som det samme. Du rådgav gerne, men prøvede ikke at presse dine meninger ned over hovedet på andre.

Da du spillede håndbold, havde du en ”magisk” evne til at kommunikere håndboldmæssigt med spillere som Jørgen P. og Thomas Pazyj. De er begge det samme sted, som du er nu, og jeg er sikker på, at I tre og Lauritz og Nobby sidder og kigger på os andre og tænker jeres.

Du, Thor, og Lauritz og Nobby skulle have deltaget til den årlige julefrokost for os gamle HIF’ere på næste lørdag, men vi må acceptere jeres afbud. I skal alle tre vide, at der står tre ledige stole til jer, hvis I skulle dukke op.

Kære Thor, vi ses på onsdag i Mariæ Kirke, og helt sikkert ses vi senere deroppe, hvor I gamle håndboldspillere nu sidder og hygger jer.

Tak for alle de gode stunder og diskussioner, og tak for din familie

Thor Munkager bisættes fra Sct. Mariæ Kirke onsdag den 13. december klokken 11.

dagens e-avis

køb adgang til vores e-avis

 • Søg i vores arkiv
 • Nem og hurtig adgang
 • Læs os på farten
 • Tag os med på ferie

e-avis adgang

KUN kr. 20,00

Artiklen sidst ændret: 10. december 2017 00:00

Den gode tone

 • Respekter fællesskabet
 • Overskrid ikke grænsen
 • Vær med og hav det sjovt

Job i Nordsjælland

Backe vin 374334 1725521 7/5 og 1 år frem Visninger pr. md. 25.000
Ivar Jensen, K-nr. 1720262, Ordrenr. 1725507, 30.000 visninger logo
Stengade apotek 68802 25.000 win win 22/5 18-22/5-19 1726512 logo
Outdoor Season, Kundenr. 244113, Ordrenr. 1725011, 25000 visninger logo

BAAGØ, 127683, 1724217, 40000 visninger top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

close-link

hovedmenu