Af Asger Lind Krebs

Klumme: Tosset med jul

Helsingør Svømmehal, Ordre 1725841 kunde 655501, 25.000 visninger side

Dorthe Carlsen er 59 år og direktør på Helsingør Dagblad. Hun er mor til 5 børn i alderen 13 til 31 og bor i Humlebæk.

Jeg ved ikke, hvordan det er i andre familier, men i min familie går vi vældigt meget op i julen.

Eller skulle jeg måske være helt ærlig fra starten og korrigere min første sætning: Jeg ved ikke, hvordan det er i andre familier, men i min familie er det vældigt meget mig, der går op i julen.

Jeg er så tilpas barnlig, at jeg griber enhver lejlighed til at lege, også selv om jeg er et stykke over »midt i livet«.

Så må jeg jo også her indrømme, at min lyst til at gribe legen, myterne, fantasien i julen bliver en lille smule ensom, når børnene ikke længere hopper på min snak om skovnisser, der lægger overraskelser og driller. Sko og støvler, der går hjemmefra om natten, så vi skal ud at finde dem i haven. Små røde huer, der suser rundt om hjørnet. Grød, der bliver sat ud, hvor jeg er helt sikker på, at jeg kan se små fodspor i perlegruset!

Jeg kan ikke få fantasien slået ned, selvom det nu er nogle år siden, at de mindste kiggede sådan lidt småoverlegent på mig og sagde: Ja, ja mor, tro du bare selv på det.

Nu kan jeg så se frem til at næste generation kommer på banen. Så får jeg heldigvis nye børnebørns-legekammerater at holde jul med!

Vi har traditioner, som er blevet til gennem 31 år, fra de store børn var små. Det synes jeg, at jeg er nødt til at holde fast i.

Vores traditioner starter tidligt. Engang i midten af november starter jeg med at kreere fire-fem pakkejulekalendere. Hvert år lover jeg mig selv at skrue ambitionsniveauet helt ned. Næste år skal det bare være lidt hyggelige små pakker. Jeg er heldigvis lidt distræt af natur og glemmer herlig hurtigt, så jeg ender naturligvis med - hvert år - at stå med fire-fem små koncept-julekalendere, hvor hver enkelt modtager får det, jeg har gået og tænkt, at lige netop de vil synes er sjovt og hyggeligt. Jeg kan jo ikke lade være med at give den gas. Det er jo sjovere at trykke pedalen helt i bund.

Og så er der jo nisselandskabet med kælkebakker, spejlblanke søer, baner af vat og et væld af nisser af varierende størrelser og udtryk. Fine, trendy nisser købt i de rigtige butikker side om side med smølfenisser og andre arter af blandet kinesisk oprindelse.

De bliver sat op i forskellige tableauer, som gemmer en lille historie. Og de skifter lidt henover måneden. Jo mindre børnene er, desto mere ”dukkehus” går der i den. Det er et par år siden, min yngste datter var primus motor i den kreative udførelse af nisselandskabet. I år, da alle sagerne var fundet frem, forsøgte jeg mig med et: Se alle nisserne. Hun, som snart er 14 år, kiggede overbærende og sagde: Ja, de er fine. Så gik det op for mig, at jeg også i år kom til at lave det helt alene med mig selv ... og for mig selv.

Men så gør jeg gerne det. For når nu en del af glæden ved livet for mig ligger i at gribe enhver lejlighed til at lege og lade fantasien puste gode historier op, så kan det jo ikke være meget anderledes. Heldigvis.

Det kan godt være, at jeg er lidt juletosset. Men jeg håber, at alle fem børn kan huske den lille tvivl, de bar langt. Den lille tvivl, der kom af glæden og lysten til at begive sig ind i de gode historier og den rare fantasi, hvor alt kan ske. ”For man-ved-jo-aldrig-helt-hvad-der-er-rigtigt. Og-om-man-kan-se-det-hele”, som jeg har sagt i december måned, så længe de kan huske.

dagens e-avis

køb adgang til vores e-avis

 • Søg i vores arkiv
 • Nem og hurtig adgang
 • Læs os på farten
 • Tag os med på ferie

e-avis adgang

KUN kr. 20,00

Artiklen sidst ændret: 12. december 2017 00:00

Den gode tone

 • Respekter fællesskabet
 • Overskrid ikke grænsen
 • Vær med og hav det sjovt

Job i Nordsjælland

Lynhjem Kunde nr. 34254 Ordre nr. 1725515 Antal visninger: 30.000 side/logo
Jumbo Personal Computer, order nr. 1725098. Kunde nr. 177805. 80000 visninger. side/logo
øresundsakvariet. Ordre 1724948. Kundenummer 373612. 25000 visninger Side/logo
KV-Revision, Kunde nr. 280954, Ordre nr. 1725350, 40.000 visninger logo

HF Byg 353825 1723481 top 40.000 win win 1. maj 18-1.maj 19

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

close-link

hovedmenu