Henrik Elsner bruger blandt andet sin baggrund som kemiker til ginbrændingen her i Stone Grange ved Jonstrup. (Foto: Torben Sørensen)

Af Niels Berg

Ginfeber i Jonstrup

Stengade apotek 68802 25.000 win win 22/5 18-22/5-19 1726512 side

Destilleriet Stone Grange i Jonstrup satser nu helt og holdent på gin. Henrik Elsner producerer 25.000 liter af sine fire ginvarianter om året og sælger hver en dråbe. Han håber på snart at kunne udvide.

Gin er oppe i tiden. Den bølge rider den 63-årige Henrik Elsner fra gården Stone Grange ved Fredensborgvej i Jonstrup med på.

Han har fået stor succes med sine fire varianter af den klassiske brændevin, som alle går under navnet Elg Gin. Ét bær, ét krydderi og én grøntsag går igen i alle fire, og det er enebær, koriander og gulerødder - fra Fyn.

Specielt guleroden er en usædvanlig ingrediens i gin, men den giver en sødme til brændevinen, der gør den anderledes, påpeger den lokale vinbrænder.

Flere former for brændevin, rød- og hvidvine har været produceret på det idyllisk beliggende landsted, hvis jorder strækker sig helt ned til Esrum Sø. Aktiviteterne på Stone Grange går mere end ti år tilbage, men i 2016 omlagde Henrik Elsner produktionen til gindestillering.

Det har han ikke fortrudt, for omtrent samtidig eksploderede interessen for gin herhjemme og i udlandet.

Gin- og cocktail-tider
Han står derfor ikke alene med sin produktion - der er skudt gindestillerier op over hele landet, men det ser han ikke som et problem, for i hans øjne er det kun med til at øge interessen for gin.

- Det hænger også sammen med den interesse, der er for cocktails. Det vrimler med cocktailbarer rundt omkring, og alle ved, at en af de mest velegnede brændevine til cocktails, er gin, siger Henrik Elsner.

Han har da heller ikke problemer med at få solgt sine fire typer Elg Gin. Der bliver destilleret omkring 25.000 liter gin ved Jonstrup om året, og hver en dråbe bliver solgt.

Elsners fortolkning af ginnen handler på mange måder om en tilbagevenden til udgangspunktet.

Mystiske ginvarianter
- I løbet af de seneste årtier er der dukket et væld af mystiske ginvarianter op, som er baseret på et hav af urter og bær, og det betyder, at de smager af noget helt andet end den oprindelige gin, hvor enebær var den dominerende smag, fortæller Henrik Elsner.

- Jeg har så valgt at lave en gin, der kun er baseret enebær i kombination med koriander og gulerødder. Guleroden er til gengæld en helt ny spiller i ginsammenhæng. Men den fungerer fantastisk sammen med enebær og koriander, siger Henrik Elsner.

Hans Elg Gin sælges over hele landet, og der er også forhandlere i Helsingør. Elsner har valgt udelukkende valgt at sælge sine gins i specialforretninger.

Uden om supermarkederne
- Jeg er bevidst gået uden om de store supermarkedskæder. De har ikke fornemmelse for kvalitet, oprindelse og håndværk. Det eneste, de kredser om, er prisen. I vinhandelen bliver kunden præsenteret for ginnen af forhandleren, som kan fortælle dens historie med indsigt og entusiasme, og det bryder jeg mig mere om, siger Henrik Elsner.

Mængden af gin i Jonstrup øges stadig, og Elsner har planer om at udvide produktionsfaciliteterne, hvis myndighederne og måske især naturbeskyttelsesorganisationerne viser sig velvilligt indstillet.

- Men ellers kunne det da være interessant at deltage i de nye gindestilleriprojekter, der rumler i Helsingør. Jeg ved, at der skulle være planer om brændevinsdestilleri på havnen i Helsingør, og dem deltager jeg da gerne i, siger Henrik Elsner, der selv har en baggrund som kemiker.

For nylig sendte Elsner i øvrigt også en grøn julegin på markedet. Den er baseret på gulerodstoppe. Også den bærer også navnet Elg Gin.

Men hvad er det så for noget med den der elg, spørger vi.

- Det stammer helt til bage fra min universitetstid, hvor mit kælenavn var Elgen, svarer den succesrige ginbrænder.

dagens e-avis

køb adgang til vores e-avis

  • Søg i vores arkiv
  • Nem og hurtig adgang
  • Læs os på farten
  • Tag os med på ferie

e-avis adgang

KUN kr. 20,00

Artiklen sidst ændret: 18. december 2017 00:00

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Job i Nordsjælland

Skydeselskabet  Kunde nr. 373553  Ordre nr. 1725347, 20.000 visninger logo
Living Invest, Kundenr 280833, Ordrenr 1725103, 25.000 visninger side/logo
mestergartneren side+logo 25.000 win win 1. april og 1 år frem
Louise Klinikken, Ordre 1725086, kunde 397931, 25.000 visninger logo/side

Jumbo Personal Computer, order nr. 1725098. Kunde nr. 177805. 80000 visninger. Top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

close-link

hovedmenu