Af Helsingør Dagblad

Klumme: Om helårsbadning og det meditative rum

Jumbo Personal Computer, order nr. 1725099. Kunde nr. 177805. 80000 visninger. Side/logo

Louise Manstrup kan noget med mennesker. Til daglig er Louise forstander for SPUC (Socialpædagogisk Udviklingscenter) i Helsingør, hvis hun da ikke læser master i Public Governance på CBS. Louise bor i Ålsgårde.

Helårsbadningen startede for 6 år siden. Efter et heftigt arbejdsmæssigt år havde jeg svært ved at finde ro til at tænke og være kreativ. Morgenbadning i de tidlige morgentimer om sommeren havde jeg nydt i mange år. Så jeg kendte til at få plads til reflektioner, når jeg var omgivet af vand. Så jeg besluttede at bade så længe som muligt, selvom efteråret og vinteren nærmede sig. Mine havbade blev efterfulgt af meditation, hvor jeg sad på broen og lyttede til de beroligende bølgers skulpen.

Når jeg kom hjem efter min meditative nydelse, var jeg klar i hovedet, afbalanceret og klar til dagens opgaver. Efteråret gik på hæld, og i slutningen af oktober, mødte jeg sjældent mennesker om morgenen.

Jeg fortalte begejstret mine kollegaer om min ny-opdagelse af naturens fantastiske virkemidler, og hvordan jeg gennem havets omfavnelse og stabil vejrtrækning oplevede nydning hver dag. Den største udfordring jeg mødte, var det meget mørke vand fra midten af november til midt februar.

En kollega gjorde mig opmærksom på, at det ikke var helt ufarligt at bade alene, særligt når vandets temperatur faldt til 5 grader og derunder. Vi aftalte derfor, at mødes om tirsdagene, inden arbejdet kaldte. Således mødtes vi i ført morgenkåber og pandelygter, klar til dagens begyndelse.

Som årene er gået, møder jeg flere morgennydere, der ligesom jeg får et kick og en fantastisk begyndelse på dagen. Vi hilser på hinanden og giver tips til dagens dyp – er der brandmænd, hvilken vej løber strømmen, hvor hænger man sin morgenkåbe i blæsevejr osv.

For to vintre siden fik jeg lokket en veninde med om morgenen og i dette tidlige forår udvidede vi morgendypholdet med endnu en veninde. Mit ego-morgen-havbad har således udviklet sig til et større fællesskab med mine gode veninder (og andre morgen havbadere). Vi får nu vendt verdenssituationen og samlet op på livet i almindelighed. Vores cirka 10 minutters lange morgenfællesskab knytter os tættere sammen. Vi følger hinanden i glæder, sorger og sjove hverdagsbegivenheder.

På særlige lune og rolige dage, afslutter vi badet med en god kop the, mens vi ser ud over havet.

Sidste vinter blev vi medlemmer i et vinter-badelaug med sauna. Saunaen giver helt andre fantastiske badeoplevelser. Hvor morgenbad fra stranden ganske ofte består af et enkelt dyp og nogle svømmetag, giver saunaens varme mulighed for flere dyp. Også i saunaen er vi en del af et større fællesskab, som alle nyder den virkning, det nogen gange voldsomme, fantastiske og beroligende havvand giver krop og sjæl.

I saunaen er der mulighed for deltagelse i alverdens samtaler om alt, der optager den enkelte. Men også muligheden for bare at nyde og være i sit eget momentum.

I disse dage er halvdelen af vinteren ved at være forbi, og jeg byder vintersolhverv velkommen. I løbet af de næste 3 uger vender lyset langsomt tilbage om morgenen og minder os om forårets snarlige komme. Snart er det slut med at bade med pandelygte og morgendyppet får igen nye dimensioner i mit liv.

Min konklusion er, at når først man har badet en hel vinter, bliver man ganske afhængig af vand, stemning, solopgange, naturens kræfter og roen – hele året.

Havets lyde og omfavnelser virker beroligende. Jeg fristes til at kalde helårsbadning for afstressende. Så overvejer du, om det er noget for dig, vil jeg blot opfodre dig til at kaste dig ud idet. Du spørger måske om vandet ikke er piv koldt. Jeg ville lyve, hvis jeg svarede nej.

Men det føles ikke koldt.

Ofte er vinden koldere end vandet, så kulden kommer, når man kommer op af vandet, og vinden prikker i den afkølede krop. Det er intet mindre end en HELT fantastisk meditativ oplevelse.

dagens e-avis

køb adgang til vores e-avis

  • Søg i vores arkiv
  • Nem og hurtig adgang
  • Læs os på farten
  • Tag os med på ferie

e-avis adgang

KUN kr. 20,00

Artiklen sidst ændret: 20. december 2017 00:00

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Job i Nordsjælland

Franci, 1720789, 345901, 20000 visninger logo/side
Verona Pizza og Kebab 20.000 win win 23/5 18-23/5 19 1726656 logo
Jumbo Personal Computer, order nr. 1725098. Kunde nr. 177805. 80000 visninger. side/logo
Jumbo Personal Computer, order nr. 1725099. Kunde nr. 177805. 80000 visninger. Side/logo

Højbjerg vvs Kunde nr. 353844 Ordre nr. 1725775, 20000 visninger top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

close-link

hovedmenu