Juletræsfest i Borgernes Hus i Apperup i 1979 eller 1980. Forrest går Hein Andrés, og længere nede i kredsen går jeg med mine tre drenge, Henning, Anders og Martin. Festen var arrangeret af ”Hellebæk og Omegns Arbejderforening”.

Af Helsingør Dagblad

Bech: Julen begynder juleaften!

Casper Andersson  24/5  18 – 24/5 19 25.000 1726606 side

Af John Bech, tidlegere redaktør, Helsingør Dagblad

Julen har flyttet sig. I gamle dage begyndte den i ugen op til jul, og så varede den til helligtrekongers dag, den 6. januar. Selvfølgelig havde vi julekalender og adventskrans i december, men begge dele var led i nedtællingen til den egentlige højtid.

I vore dage begynder butikkernes juleudstillinger allerede sidst i oktober, og de første julefrokoster holdes så tidligt som i november. Derefter går det vilde ræs hele vejen gennem december med sammenkomster såvel i arbejdssammenhæng som i foreninger og privat. For familier med mindre børn kan alskens juleklip og julebagning i vuggestuer og børnehaver føjes til. Og imens kværner julemusikken i radio og fjernsyn. Når vi når frem til jul, er vi allerede ved at være trætte af den, og når vi har været til julefrokost i familien juledag og anden juledag, er det hele overstået.

Jeg tør næsten ikke tænke på de brancher, hvor man også arbejdsmæssigt har mest travlt op til jul. I min kones familie var det helt galt. Ikke nok med, at forældrene havde et fjerkræslagteri og skulle levere massevis af nyslagtede ænder – de solgte også juletræer i stor stil!

I min barndom i 50.erne var juleaften selvfølgelig lige så vigtig, som den er for nutidens børn, men faktisk så jeg mindst lige så meget frem til dagene efter jul, for det var julefesternes tid.

Der var juletræsfest i enhver forening med respekt for sig selv, og de fleste familier var medlemmer af flere foreninger. Der var juletræ i idrætsforeningen, borgerforeningen, fagforeningen, partiforeningen og – på landet – i husmandsforeningen. Det var store fester med dans om det kæmpestore juletræ, som foreningerne deltes om, og der var uddeling af godteposer. Det var længe før ”fredagsslikkens” tid, så julegodterne faldt på et tørt sted.

Hvis man var så heldig at være med til den sidste juletræsfest i Håndværkerforeningen eller forsamlingshuset, blev det store juletræ væltet og ”plyndret” af os børn, som på den måde fik en mulighed for at bidrage til den hjemlige samling af julepynt.

Jeg tror faktisk, at vi alle sammen ville have glæde af det, hvis flere af julefesterne og frokosterne blev flyttet til efter jul. Det ville i hvert fald aflaste den stressede december. Og der ville jo for den sags skyld ikke være noget i vejen for at vente til efter nytår med de store kalaser. Julen varer jo godt nok ikke helt til påske, men den varer i hvert fald til det, svenskerne stadig kalder ”trettondedagen”.

Da vi boede i Ålsgårde, var jeg så heldig at kunne overføre min barndoms tradition for juletræsfester til mine egne børn, for vi deltog hvert år i ”Hellebæk og Omegns Arbejderforenings” juletræsfest i Borgernes Hus i Apperup, og det var helt efter den gamle opskrift med Hein Andrés som hyggelig legeonkel for børnene og med godteposer og en masse andet godt.

Hvad angår selve julen, den der foregår i familien, er jeg sikker på, at den for mange forældre ender i frustration. Sådan har det i hvert fald været for mig, for jeg har altid drømt om en jul, hvor der var ”ro på!”. Det kommer sikkert af, at vi i min barndom som regel kun var min mormor og morfar og mig selv til juleaften. Med de to gamle var der fred og ro, bortset fra at min morfar kunne blive sur over et eller andet og gå i seng midt i det hele!

Da jeg så selv fik børn, drømte jeg om at kunne bruge juleaftens eftermiddag til at hygge os sammen med brætspil og en historie, som jeg selvfølgelig selv skulle læse højt. Men jeg blev klogere. Timerne op til juleaften var fyldt med spændt utålmodighed, som ikke tillod den slags sysler. Og når pakkerne så var blevet åbnet, var der ikke flere kræfter tilbage i os forældre.

Senere, hvor vi har haft huset fyldt af børn og børnebørn juleaften, var pakkerne blevet så store og så mange, at det i sig selv var et mareridt at styre al den emballage og få den ned i sække.

Nu er der på vore ældre dage faldet mere ro over det hele, for ingen af os kan klare mere end en halv snes gæster juleaften, og så bliver det mere overskueligt – vi har før været over 20 juleaften!

Indeni har jeg stadig drømmen om en stilfærdig jul, hvor noget af spændingen omkring gaverne er fjernet og erstattet med en grad af adstadighed, som sidst på aftenen kan kulminere med, at man afslappet sidder med sit glas cognac eller whisky og sunder sig med julelekture.

Jeg har samlet mange årgange af Blæksprutten og Svikmøllen, og dem vil jeg gerne gense, for de hører julen til, ligesom ”Folkets Almanak”, ”Knold og Tot”, ”Ved julelampens Skær” og - i min tidligste barndom - ”Troldepus” også gjorde det.

Allerbedst ville det dog være, hvis man kunne runde sin juleaften af med forventningerne om den fortsatte jul i de næste dage, hvor man kunne være sammen med større kredse af børn og voksne. Det er blevet til, at julen alene er familiernes fest, men hvorfor ikke bruge julen til at styrke det bredere sociale netværk, som man er en del af. Foreningsjuletræet længe leve. Jeg ved godt, at det stadig eksisterer, men det må gerne blive mere udbredt igen. Lad julen begynde i stedet for at slutte juleaften.

dagens e-avis

køb adgang til vores e-avis

  • Søg i vores arkiv
  • Nem og hurtig adgang
  • Læs os på farten
  • Tag os med på ferie

e-avis adgang

KUN kr. 20,00

Artiklen sidst ændret: 24. december 2017 00:00

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Job i Nordsjælland

Louise Klinikken, Ordre 1725086, kunde 397931, 25.000 visninger logo/side
HF Byg 353825 1723481  logo 40.000 win win 1. maj 18-1.maj 19
Outdoor Season, Kundenr. 244113, Ordrenr. 1725011, 25000 visninger logo
AH modegarn 39169 1723845 logo 40.000 win win 1. maj 18-1. maj 19

Jumbo Personal Computer, order nr. 1725098. Kunde nr. 177805. 80000 visninger. Top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

close-link

hovedmenu