Nicholas Brace Olsen har en uddannelse som officer og har været i krig i Helmand-provinsen i Afghanistan.

Af Kirsten Moth

Portræt: ”Vi har kun ét skud i bøssen”

Louise Klinikken, Ordre 1725086, kunde 397931, 25.000 visninger logo/side

En sen nat i ørkenen i Afghanistan sidder en lille gruppe officerer og kigger på stjernerne. Dæmpet taler de om, hvad der skal ske i fremtiden.

De skal snart hjemsendes fra krigen og flere af dem kan se frem til et administrativt skrivebordsjob. En af dem er Nicholas Brace Olsen, i dag en kendt personlighed i FC Helsingør.

– Nogle af os snakker den nat om, at vi ikke bryder os om den tanke, at vi de nærmeste mange år skal sidde bag et skrivebord og »flytte papirer«. Personligt kan jeg bedst lide at have med mennesker at gøre. Jeg brænder for ledelse. Og så kan jeg lide at løse opgaver på den måde, man gør i hæren. Man analyserer, laver en plan og udfører den. Lader den sig ikke udføre, finder man en anden løsning. Man giver aldrig op. Sådan kan jeg lide at arbejde og derfor valgte jeg officersuddannelsen og flere års arbejde i hæren.

Tilstede i nu’et
Nicholas Brace Olsen, 44, der bærer det anglofilt klingende efternavn fra sin britiske mor, holder et gennemsnitstempo, højere end de flestes.

Slank, veltrænet, med et dynamisk, imødekommende blik, skal man stå tidligt op for at følge ham.

Lige nu er han, med kæreste og en søn på 14 år, in-between-jobs, efter han sagde sit seneste chefjob op i sommer og i en periode har valgt at beskæftige sig med noget helt andet.

Hans livskapitel i Helmand-provinsen, hvor han havde ansvaret for den danske kampgruppes operationer, har sat sit præg.

Egen indflydelse
Ikke som traumer. Mere som en påmindelse om at være fuldt tilstede i nu’et og en klar vished om, hvad han sætter ægte pris på og brænder for. Hvad han vil og især ikke vil.

På hans hold mistede de fem mand.

– Jeg har fået en stærk bevidsthed om, at vi, så vidt jeg ved, kun har et skud i bøssen. Og at der ikke er nogen garanti for, at man får en ommer.

– Jeg tror på, at vi selv har stor indflydelse på, hvad vi vil opnå og at vi kan meget mere, end vi tror.

Forbilledet
Forbilledet, chefen gennem alle tider, er generalmajor Michael Lollesgaard, tidligere chef for FN’s mission i Mali, nu Danmarks repræsentant i Nato og EU.

– Af ham har jeg lært at gøre mig umage. At gøre mit bedste og behandle andre med respekt. Høj som lav. For vi spiller alle en vigtig rolle for, at vi som hold kan lykkes. Mit værdisæt er uden tvivl præget af min tid i forsvaret. Værdier som at alle bør behandles lige. Høj som lav. For tilsammen udgør man et hold, for hvem det skal lykkes. Det er et hold, der skal spille sammen. Værdier som ærlighed, loyalitet, ansvar, engagement og tillid er helt afgørende for mig. Og så respekt. Alle spiller en vigtig rolle i at få løst en opgave. Det afgørende er, at alle gør sig umage.

Ingen skjulte dagsordener
– For mig er god ledelse lige dele menneskelig indsigt og faglighed. Jeg foretrækker, at folk kan lide mig og at vi har det godt sammen. Men ledelse er ikke en popularitets-konkurrence. Derimod tæller karakteregenskaber som at være reel, ærlig og tillidsskabende.

– Lollesgaard ville både det gode for opgaven og for individet. Men opgaven kom først. Han kunne give mig en skideballe, men bagefter gik vi videre sammen. Ingen skjulte dagsordener, ikke noget politik. Det har jeg kæmpe respekt for. Som chef befandt han sig altid i nu’et, på trods af 1000 ting, der fløj om ørerne på ham. Det er ægte nærvær, siger Nicholas Brace Olsen.

Passion
Ordet passion benytter den tidligere officer ofte.

Det er også passionen, der fik ham til at sige sit job op som administrerende direktør i AlliancePlus A/S og i en periode beskæftige sig med udelukkende dét, han brænder for. Med det formål at søge helt ind til kernen af, hvad det er han vil arbejde med de næste år af sit liv.

Det er frivilligt arbejde i den frivillige organisationen Game, som netop har bragt ham til Libanon for at arbejde med gadeidræt.

Derudover er han frivillig i FC Helsingør, hvor han bringer sin erfaring med ledelse og afvikling af operationer ind i planlægning og afviklingen af holdets hjemmebanekampe på alle leder og kanter.

Fantastisk ånd
– Jeg er med til at løse alle typer opgaver. Og jeg får en masse energi ud af det. Energien og tilfredsstillelsen ligger i gennemførelsen og i at se, at at vi bliver bedre hele tiden og at vi lykkes med at levere en god fodboldoplevelse på stadion.

– Samtidig er jeg dybt imponeret over den ånd, der eksisterer blandt de frivillige i FCH. Jeg får så meget energi ved på denne måde at være med til at skabe gode oplevelser for andre. Ligesom FCH netop skaber gode oplevelser for en masse fodboldelskere.

Gør målet klart
Nicholas Brace Olsen har den holdning, at alle, der henvender sig til ham, får et svar – helst samme dag.

– Det er en måde at vise respekt på. Man kan ikke sige ja til alt, men man kan altid svare.

– Det hele handler om at kere sig om de mennesker, man har ansvar for. At gøre målet klart, så det giver mening for alle. Men jeg tror også på selvdisciplin og struktur. Man opnår ikke resultater uden en vis portion hårdt arbejde. Jeg møder nogle gange den fordom, at når man har en militær baggrund, så er man til »kæft, trit og retning.« Rigtigt er det, at man i krig ofte skal træffe beslutninger meget hurtigt og under pres, fordi det i sidste instans handler om det ultimative: liv eller død.

Man går selv forrest
– I sådan en situation kan man ikke sætte sig ned og diskutere sig frem til en brugbar løsning.

– Lederskab handler for mig grundlæggende om at skabe følgeskab. Og det tror jeg nu engang bedst sker, når man selv går forrest og viser tillid og involverer sig. Dets kaber engagement og ejerskab. Det er helt afgørende at prioritere og sætte retning samtidig med, at man ved, at man skal have hele holdet med. For når man er fyldt med noget, man brænder for, så er det min erfaring, at man er i stand til »at gå en ekstra kilometer« for at få opgaven løst. Også selv om der ikke er tale om liv og død.

– Det er simpelt hen en god fornemmelse at være en del af et sammentømret hold.

Artiklen sidst ændret: 18. januar 2018 14:49

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Helsingør Svømmehal, Ordre 1725841 kunde 655501, 25.000 visninger top

Job i Nordsjælland

Nsnet.dk – læs online
Bybornemann april 19/20 10-15.000 1751645 win win
Lynhjem  Kunde nr. 34254  Ordre nr. 1725515  Antal visninger: 30.000 side/logo
Snevig april 19/20 15-20000 win win 1751730
KV-Revision, Kunde nr. 280954,  Ordre nr. 1725350, 40.000 visninger Top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu