Søstrene Line (til venstre) og Josefine Ruth med deres børn, Esther, Wilma, Karl og Agnes.. (Foto: Torben Sørensen)

Af Kirsten Moth

“Vi kan ikke undvære hinanden”

Søstrene Ruth – Line og Josefine – er uadskille­lige. De drømmer om det samme, er begge med deres mænd og børn flyttet til Helsingør fra Esbjerg via nogle år i København. Nu skriver de en fælles blog.

Tre bank: skal vi sove sammen? To bank: Nej. Et bank: ja.

Der lød altid kun ét bank tilbage, for søstrene Ruth, Josefine, 29, og Line, 33, har altid været meget nært knyttet til hinanden.

Som børn havde de hver sit værelse i hjemmet i Esbjerg, men de kunne bedst lide at sove i samme seng. Da Line som den ældste fik fritidsjob og begyndte at gå med aviser, stod den fire år yngre Josefine også tidligt op om morgenen, selv om hun stadig ikke var gammel nok til at måtte gå med aviser. Så kunne de spise fælles morgenmad.

Forskellige – og ens
Selv om de på flere punkter er meget forskellige, er de alligevel ens. Med aldersforskellen på fire år flyttede de med lidt tidsforskydning begge fra den vestjyske hovedstad til København – i retning af uddannelserne. Og nu er de begge flyttet videre fra storbyen til Helsingør sammen med deres mænd, en gymnasielærer og en svejsekontrollør, og hver deres børn, fire i alt.

– Vi kan ikke undvære hinanden. Vi er hinandens allerbedste veninder. Alle vore drømme inkluderer hinanden. Vores nære forhold som søstre betyder, at der altid er en, der støtter én. Lige meget hvad. Det er følelsen af sikkerhed og tryghed. Det er værdier, der har en kæmpe betydning. Ja, den allerstørste betydning i livet.

Mændene er gode venner
– Vores mænd er også gode venner. De tager ud og fisker sammen og kan sagtens finde på at mødes – bare de to sammen. Nu har de også valgt at tage vores efternavn – Ruth – som har en lang og for familien værdifuld historie, fortæller Line og Josefine Ruth med deres søster-stemme, hvor den ene nogle gange indleder en sætning, en mening, en holdning, og den anden fuldfører.

Som tilflyttere har de i Helsingør fundet det, som de oprindeligt kommer fra, og som de begge sætter højt. Ro, vand, natur, en landsbyagtig stemning, som de kalder det, trygheden. Mens de læste, boede de midt i København på fjerde og femte sal. Så kom børnene. Daginstitu­tionen med kunstgræs midt i byen. Larm, kaos, bilos.

– Det var ikke de værdier, vi satsede på. Derfor er vi flyttet nordpå, herop til Snekkersten og Helsingør.

Landsbyagtig og tryg
– Dér, hvor vi voksede op i Hjerting, en lille by lige nord for Esbjerg, cyklede vi selv i skole, også da vi var seks år. Så mødtes vi med Janni “ved de grå rør”. Det kommer vores børn dog nok ikke til her, selv om Helsingør er helt anderledes landsbyagtig og tryg i sammenligning med København. Vores børn kommer ikke til at cykle alene, når de bliver seks år. I dag bliver de fleste jo kørt. Det er ikke kun stedet, der er et andet. Det er også tiden, vi lever i. Herudover er stisystemerne heller ikke optimale i Helsingør.

Begge deres forældre kommer fra Skagen, og da deres fars job i politiet betød, at familien flyttede fra Skagen til Esbjerg, er det her, søstrene er vokset op. Det er også i skoven uden for Esbjerg, at Josefine skal giftes til sommer næste år. Med telte og ranker af lys og kulørte lamper i det grønne.

Tilknytningen til Skagen er dog lige aktuel og er gennem årene blevet næret af mange oplevelser hos familien i det jyske. Skawboer glemmer aldrig, hvor de kommer fra.

– Og det er sjovt, for min mand, Kristoffer, som er ham, der kommer fra Helsingør, og ham, der er “skyld” i, at vi nu alle bor her, er lidt ligesom skawboer. Han er ikke rigtig flytbar. Han skal bare være i Helsingør. Hans tilknytning er så stærk til stedet her. Der er en særlig Helsingør-ånd, ligesom der er noget særligt over at være skawbo, smiler Line, der har fundet sit lokale yndlingssted: Hammermøllen, skoven og Hellebæk Kohave.

Stoltheden over Ruth
Deres forældre har da også lejlighed i Skagen. Begge piger er blevet døbt i Skagen.

Josefine blev forlovet i Skagen og Line gift i byen på Danmarks nordligste spids. På det berømte Ruths Hotel, som deres tip-tipoldefars fætter etablerede. I Skagen er navnet Ruth stort, og søstrene bærer det med stolthed – og nu også deres mænd. Det er et navn, der kan ses på fortidsminder og på museerne. En gammel, stor fiskerslægt, der angiveligt kom fra Holland.

– Jeg er meget stolt over det navn. Det har en historie og en betydning i sig, som kan være svær at forklare. Jeg ville aldrig kunne skifte mit efternavn, så hellere mit fornavn, siger Line, og Josefine stemmer i.

Begge søstre oplever, at de selv er meget flytbare, for, som de siger, det ligger i opvæksten, når man er vokset op i Vestjylland.

– Her ved man, at man skal være fleksibel og i givet fald flytte efter job. Men vi går nu begge efter det nære, det rolige og trygge, naturen og vandet. Det er blevet meget mere udtalt, efter vi har fået børn. Det er hyggeligt med en tur til København, men jeg er altid så lettet, når jeg træder ud på stationen herhjemme, siger Line.

Søsterbloggen
Det var også flytningen til Helsingør, der inspirerede til søster-projektet ruthog­ruth.dk. Bloggen, som søstrene skriver og driver sammen og som handler om familieliv, moderskab, opskrifter og anbefalinger til gode oplevelser i nærområdet, som også andre børnefamilier og bedsteforældre kan have glæde af. En blog, som Helsingør Dagblads læsere allerede har stiftet bekendtskab med i avisens spalter og som HD fremover bringer jævnlige uddrag fra.

– Det begyndte med, at vi i fællesskab ville fortælle venner og familie om vores liv her i Helsingør. Da vi begge fulgte andre blogs, fik vi lyst til selv at forsøge os.

Så har det grebet om sig, og i dag har vi omkring 10.000 følgere. Det er vores helt eget projekt, men stadig et hobbyprojekt. Vi skildrer ikke “det perfekte liv” – mere hverdagen, som den former sig for os. Vi er ikke ”super-mums”.

Naturligt at blive mor
Moderskabet, nærværet, familie og nej til at børnene skal være i institution dagligt mellem 8 og 16, er de værdier, som søstrene Ruth repræsenterer.

For Line var det at blive mor en stor udfordring og forandring. Hun har hele livet tænkt i uddannelse og karriere. Og overgangen var derfor forbundet med en identitetsforandring.

For Josefine, derimod, er moderskabet kommet helt naturligt og ventet.

– Du har jo nærmest villet være mor, siden du var fire år, smiler Line drillende til sin søster.

– Ja, det har nok været mere naturligt for mig at blive mor. Det er bare endnu bedre og større, end jeg overhovedet turde håbe på, siger Jose­fine.

De få gange, søstrene har skændtes, har det været banale detaljer, der har fremkaldt udvekslingen. Det kunne være lillesøster Josefine, der stjal store­søsters læbestift.

– Jeg var nok den irriterende lillesøster i mine teenage-år, bemærker Josefine.

– Men vi har aldrig råbt af hinanden, lyder det hurtigt forsonende fra storesøster Line.

Artiklen sidst ændret: 18. januar 2018 16:06

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Har du spillet padel-tennis?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu