Af Helsingør Dagblad

Klumme: Uenigheds-fællesskabet 2018

Helsingør Svømmehal, Ordre 1725841 kunde 655501, 25.000 visninger side

Mikael Fock er chef for Kulturværftet og Toldkammeret. Mikael bruger sin erfaring som teater- og filminstruktør hvad enten han kaster sig ud i det daglige program i kultuhusene, nye hologram teknologier, Click eller Knejpefestival.

I de her dage tænker jeg over det år, der er gået, og det der skal komme. Et konfliktfyldt år er omme, og måske derfor huskede jeg pludselig på en norsk forsker, der for et års tid siden præsenterede mig for et nyt begreb – Uenighedsfælleskabet. Jeg studsede over ordet, som jeg intuitivt forstod. Nemlig, at der ikke var noget galt ved at være uenige. At vi sagtens, ja mere meningsfuldt, kan leve sammen i et fællesskab, hvor vi giver plads til hinandens holdninger uden at behøve at give køb på vores egne. I et Uenighedsfællesskab. Jeg tænkte over ordet og pludselig slog et helt nyt ord ned i mit hoved. Det modsatte måtte jo så være: Enigheds-tyranniet. Uha… altså at alle skal være enige! Og vi kun kan være sammen med dem, vi er enige med.

Julen er hjerternes fest, siger vi og traditionerne omkring jul og nytår fylder rigtig meget. Vi ses og fejrer både det ene og det andet. Nogle gange opstår der konflikter. Små, som kan vokse sig kæmpe store a la.. Skal vi have risengrød eller risalamande? Andesteg eller Flæskesteg? Og hvem skal være med børnene i år, hvis bedste-forældre og forældre er skilt og gift igen? Og hvad gør vi med de, der giver gaver, og de der ikke gør?

Da jeg selv stiftede familie, mødte jeg også nogle af disse klassiske juleudfordringer. To familier ført sammen trods stærke og kategoriske holdninger til alt fra risalamande over gaver til socialt samvær. Tit små ting som kunne fylde det hele. Lige indtil der kom en kæmpe forandring: Børn!

Så blev alt anderledes, og vi der før havde meget stærke meninger om alt, blev blide som lam. Gamle vaner veg for samværet med børn og børnebørn. Pludselig var der både plads til risengrød først og risalamande til sidst, og and og flæskesteg midt imellem. Jo, i vores familie er julen blevet hård på madfronten, men den er fuld af kærlighed. Vi forsøger at leve i et skønsomt Uenighedsfællesskab.

Enigheds-tyranner trives ikke kun ved juletid, desværre har nogle af dem også haft kronede storpolitisk dage i 2017 og bevidst brugt konflikter til at polarisere kloden. Verden gik i chok over valget af Trump, der har kronet sit eget superbrand med en præsident-titel. Storbritannien har chokeret sig selv med et Brexit, og Putin forfølger mangfoldighed og minoriteter. Men også i dansk politik ser vi symbolpolitikken brugt til at tale “kunstige” skel og konflikter op.

Alligevel er jeg optimistisk på hele verdens vegne. Nogen gange skal der nemlig en stor forandring eller et CHOK til, før vi overhovedet kan få øje på en anden vej. Den politiske “chokterapi” som verden har været udsat for i 2017 får os måske til at se på os selv i et nyt perspektiv. I Danmark er der for eksempel ingen, der i ramme alvor taler om at afvikle den danske velfærdsmodel længere. Bevares.

Artiklen sidst ændret: 23. juli 2018 11:31

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Malerfirmaet Nordkysten  top 26/3-18-31/3-19 win win 1721580+81+82

Job i Nordsjælland

Stengade apotek 68802 25.000 win win 22/5 18-22/5-19 1726512 logo. skift 15/3
Helsingør Bistro, 398962, 1724216, 20.000 visninger side
3T  textil 374063 25.000 win win 27/8 1 år frem 1733128
Malerfirmaet Nordkysten april 19/20 15-20.000 win win 1752452

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu