Foto: Lars Johannessen

Af Kirsten Moth

Da Helsingør rykkede sammen om Sheryll og hendes familie

Handelsbanken april 19/20, 20-25.000 win win 1752365

HELSINGØR: Alt bliver taget fra hende. Alt. Hendes identitet, som helsingoraner, som gift, som mor til to børn, som uddannet kontorassistent og ansat i Helsingør Kommune, som frivillig støtte til lokale familier, der har det svært.

Hendes job forsvinder sammen med det økonomiske grundlag.

Livet for Sheryll Dufke, 31 år, fra Helsingør, hendes mand Rasmus Dufke, og deres børn på 11 og fire år er for evigt forandret.

Ud af skyggen

Midt i denne tragedie om løgne på løgne, om en lille filippinsk pige, der for 27 år siden bliver taget med til Helsingør i Danmark, fire år gammel og angiveligt som alibi for, at hendes i øvrigt falske filippinske mor dengang kunne få opholdstilladelse og få familiesammenføring med Sherylls såkaldte danske far, træder Helsingør i karakter.

Ud af den triste histories skygge vokser der en kollektiv reaktion med støtte, håb, sammenhold. Fra kendte og ukendte, venner og bekendte, fra den lokale rugbyklub til rugbysportens netværk og med en sympatistorm på de sociale medier. Fra kendte og anonyme bliver der sat større og mindre beløb ind på en konto, så familien Dufke i Helsingør kan betale en dygtig advokat og kæmpe deres sag, med lokalsamfundets og flere i den øvrige del af landets opbakning.

Sheryll Dufke fra Helsingør, 31, mor til to børn på 11 og fire år, gift med Rasmus Dufke, kendt rugby-spiller for Hamlet Helsingør blev for nogle måneder siden et kendt ansigt, ikke blot i Helsingør, men i hele landet efter hun medvirkede i TV2’s program “De brændte børn” og siden blev omtalt i flere landsaviser og andre medier.

Mister statsborgerskab

Tre dage før jul kulminerede hendes opsigtsvækkende, tragiske og skæbnetunge sag: Sheryll Dufke og hendes 11-årige søn David, fik frataget deres danske statsborgerskab. De blev registreret som filippinske statsborgere og der ansøges nu om statsløshed, fordi Sheryll og hendes søns manglende tilhørsforhold til Filippinerne.

Parrets fire-årige datter, som Rasmus er far til, har fortsat sin danske identitet, men står altså til i værste fald at blive adskilt fra sin mor og bror.

– Da vi under optagelserne til programmet fik oplyst, at vores ophold og statsborgerskab var ugyldige, græd både min mand og jeg. Han er normalt meget overskudsagtig, men det her var mere end vi kunne klare. Udsigten til, at min søn og jeg skal forlade Helsingør og Danmark, resten af vores lille familie, min mand og datter, vores venner, ja, hele tilværelsen med alt, hvad man har bygget op, ud af landet og efterlade min mand er ubærlig. Jeg kunne ikke trække vejret. Mit liv braste sammen, fortæller Sheryll Dufke.

Midlertidig opholdstilladelse

I denne uge er der sket det noget uventede, at Sheryll og sønnen David usædvanligt hurtigt har fået en midlertidig opholdstilladelse efter sagen er blevet forelagt Udlændingestyrelsen. Foreløbig for tre år, mens sagen verserer. Dette er sket, fordi advokaten kører sagen som en hastesag.

– Vi føler, vi fik ekstra hjælp hos Udlændingestyrelsen, da vi var inde for at aflevere ansøgningerne.

– Vi er naturligvis meget glade og lettede, selv om sagen langt fra er afgjort. Der er lang vej endnu. Vi er kun halvvejs. Men trods alt er vi her nu på et lovligt grundlag. Hvilket er helt absurd at sige, fordi jeg har boet i Helsingør i næsten hele mit liv og min søn på 11 år er født her. Jeg tror, det har hjulpet, at jeg er gået ud i offentligheden med min historie. At den har været omtalt så mange steder og at det hele brød løs på de sociale medier, hvor et personligt opslag om min historie blev delt over 6000 gange, fortæller Sheryll Dufke.

Stor opbakning

– Vi har oplevet meget stor opbakning. Et eksempel på det er, at det en dag for ikke så længe siden bankede på døren. Det var en bekendt af min mand, der stod der med penge, som han ville give os til en advokat. Det var utroligt rørende og overvældende. Tårerne trillede ned ad kinderne og jeg er fyldt med taknemlighed.

– Også fra min mands rugby-netværk, og fra flere andre har vi modtaget økonomisk støtte til advokaten. Jeg kan mærke, at folk virkelig vil støtte os og det betyder utrolig meget.

– Når jeg har mødt folk, har jeg fået mange knus. Og efter tv-programmet blev jeg genkendt meget på gaden. I den senere tid har jeg nu holdt mig en del hjemme. Det er som at befinde sig i et vakuum. Jeg tror også, at selve min historie rører folk. Jeg er jo ikke lige kommet hertil. Jeg har boet her næsten altid, og jeg har udelukkende et tilhørsforhold til Helsingør, min mand og børn her og vores kreds af venner og netværk. Jeg kan ikke tale filippinsk og har ikke noget netværk derude. Min søn er dansker, født her og jeg tør ikke tænke på konsekvenserne af, at han blev tvangsflyttet. Og indtil for et stykke tid siden har jeg jo selv troet, at jeg var dansker, siger Sheryll Dufke.

Håber igen at få job

Nu, hvor hun har fået en midlertidig opholdstilaldelse, regner hun med igen at kunne søge et job.

– Uden opholdstilladelse, intet job. Jeg arbejdede som pædagogmedhjælper i Nyrup Børnehus, da jeg den dag på arbejdet modtog mailen om, at jeg ikke var dansk statsborger, fordi mine forældre var ukendte og ikke dem, der stod på min fødselsattest. Jeg havde et vikariat der og havde netop fået det forlænget.

– I mailen stod der, at det menes, at jeg ikke længere måtte arbejde. Og da jeg ingen opholstilladelse havde, betød det altså også, at jeg pludeligt heller ikke havde nogen arbejdstilladelse. Derfor kunne jeg ikke fortsætte på arbejdet.

– Min chef var meget støttende og ked af det på mine vegne.

Artiklen sidst ændret: 18. januar 2018 15:53

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
AH modegarn  maj 19/20, 25-30000 win 1753379, skift maj, juni

Job i Nordsjælland

Nyrup hus center for job 1755113, 15.000-20.000 win maj 19/20
Tikøb bager  april19/20 10-15.000 win win 1751624
Skydeselskabet 373553 april 19/20. 10-15.000 win win. 1751627
Gl. Humlebæk kro. april 19/20 15-20.000 1752756 Påske, nyt mat start 27/5
Meny april 19/20 25.000 IKKE win  random 1763673

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu