For byen 15/2 – uendeligt sky 1717407
Scandlines top 8/2-8/3 dessert
Scan rejser inspiration 1684292

Af Helsingør Dagblad

Klumme: Er væk nu også væk?

Henrik Lieberkind er født i 1946. Han blev uddannet som folkeskolelærer i 79 med biologi og geografi som linjefag. Det med naturen har fyldt meget. Så meget at han fra 1991- 2016 var leder af Naturcentret Nyruphus.

”Væk er ikke væk” – dvs. når det viser sig, at det man troede var væk, ikke var det alligevel. Mit historiske perspektiv.

Jeg har prøvet at smide noget væk og tro på, at det dermed forsvandt. Hvor det viste sig ikke at være væk, men i stedet at have ændret form og skiftet sted. For eksempel når jeg brændte haveaffald eller det, der var værre i en tønde i haven. Affaldet i min tønde forsvandt, kunne jeg se, og derfor var det væk. Men nej, røgen steg til vejrs og drev ind til naboen – sodpartikler faldt ned og gasser og andre luftarter steg til vejrs og blandede sig med luften et andet sted – så væk havde bare flyttet sig.

Et yndet medie var toilettønden, for her kunne man med egne øjne forvisse sig om, at væk var væk. Vi kan måske læse dette og spekulere over, hvor naiv jeg var dengang. Det foruroligende er vel nok, at det ikke kun var mig selv, der besad denne naivitet, men at det også var samfundet og de højeste autoriteter. Dette er for mig ikke at pege fingre af nogen eller noget, men at være iagttagende for tiders forskellige holdninger og handlinger – lad os komme det i hu!

Det lille vandhul ved Naturcentret Nyruphus blev gravet ud omkring 1995, så den daværende mose igen kunne blive en vandåben lille sø. Søen er sandsynligvis et dødishul – altså en naturlig fordybning, der er vandfyldt. Skovfogedhuset blev bygget for ca. 200 år siden.

Materialegenbruget var højt i ”gamle dage”, da det var svært at skaffe råmaterialer. På Naturcentret ses flere eksempler på genbrug af bygningstømmer. Men da det ændrede sig, blev mængden af affald et problem. Væk var væk, hvis man ikke mere kunne se affaldet, så derfor var vandhullet oplagt til at blive væk i. Ved udgravningen dukkede der alt muligt affald op.

Espergærde havde og har stadig tre offentlige strande. Kirkestranden nedenfor Egebæksvang Kirke lige nord for havnen – Storstranden som ligger syd for havnen og endelig Skolestranden, der ligger længere mod Humlebæk, og den var Espergærdeskolens ”egen” strand. Byens kloaksystem i 50’erne og fremover i mange år var samlet med et fælles udløb ved Kirkestranden. Et ristehus til at fange større urenheder blev bygget i hjørnet af Kirkestranden – det ligger der endnu, nærmest som et ”kulturminde” om en svunden fortid.

På en rundvisning betegnede en medarbejder det som ”en cykelrist”, for afstanden mellem tremmerne i risten var så stor, at kun ”cykler” blev stoppet – sagt med et glimt i øjet. Ristehuset er nedgravet og med fladt tag. Ser man skråt mod havnen, ligger de daværende udløb stadig i vandkanten som nogle store cementrør. I dag ganske tomme, da det nuværende udløb er ført flere hundrede meter ud i Øresund. Hele anlægget fortæller os, hvordan samfundet opfattede hvordan væk var væk. Det siger sig selv, at for os børn var badning forbudt fra denne strand. Det sidder så dybt, at selv i dag sker der næsten ingen badning her. De sidste par år har skoven sat en bro op til fælles benyttelse.

Markerne omkring Naturcentret var forpagtet til drift. Et år passerede jeg nogle tomme sække ved vejkanten, de havde indeholdt såmateriale. De blev fjernet siden og jeg var bare heldig, at se dem inden de blev fjernet. Indholdet var så-ærter og der var anvisninger om flere ting. Ærterne var behandlet mod plantesygdomme og insektangreb, så de måtte ikke bruges til dyrefoder eller være i samme rum som dette. De tomme papirsække kunne kun fjernes ved at blive brændt eller gravet en halv meter ned i jorden. Sådan var væk – væk. Skovduerne, der gik på marken og mæskede sig i ærter, kunne ikke læse og vidste ikke hvilken fare de befandt sig i. Det var de officielle myndigheders defination på hvordan væk var væk.

dagens e-avis

køb adgang til vores e-avis

  • Søg i vores arkiv
  • Nem og hurtig adgang
  • Læs os på farten
  • Tag os med på ferie

e-avis adgang

KUN kr. 20,00

Artiklen sidst ændret: 18. januar 2018 15:43

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Promovering  Niels Berg

Job i Nordsjælland

Egen ann
Eksakt Rengoering

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

Abonnements tilbud

Prøv Helsingør Dagblad gratis i 3 uger

Nej tak
Jeg vil ikke have en gratis avis
Ja tak
Jeg vil gerne tage imod tilbudet
*Prøvetilbuddet gælder kun husstande, som ikke tidligere har haft gratis uger 2 gange, og husstande som ikke har abonneret på Helsingør Dagblad indenfor de sidste 3 måneder.
close-link
Abonnements tilbud

hovedmenu