40 år i svømmehallen


Af Pernille Hahn Hauberg

Helsingør: Annette Johansen, 62, født, opvokset og boende i Helsingør, er efter sine forældres ønske udlært klinikassistent, men ungdomsdrømmen om at blive arkæolog eller konservator førte hende til Helsingør Svømmehal, hvor hun mandag den 15. januar har været ansat i 40 år.

– Jeg tænker, det er flot klaret, siger Annette med et grin og fortæller, at hun ved sin ansættelse ikke havde forestillet sig at blive helt så længe.

For 40 år siden søgte hun et job som livredder i den dengang kommende svømmehal for at få råd til drømmeuddannelsen, men så mødte hun sin mand, de fik børn, og så besluttede Annette, at en fast indkomst og fleksible arbejdstider var vigtigere end arkæolog- og konservatorpensler.

Gyldne kollegaer

I godt tyve år har Annette været svømmehallens tekniske serviceleder, i gamle dage kaldet bademester, og selvom hun er efterlønsberettiget, har Annette ingen overvejelser om at trække sig tilbage.

– Jeg ville savne mine kollegaer, som er guld værd, jeg ville savne at komme om morgenen og møde tre kvarter før for at stå ude ved kælderskakten og drikke min kaffe, som jeg har med hjemmefra, fordi den skal være så stærk om morgenen, siger hun.

Det er især kollegaskabet, der er blevet til venskaber, som gør Helsingør Svømmehal til et godt sted at arbejde, siger hun og fortæller, at de fleste har været ansat i mange år.

– Det er hyggeligt at komme her. Jeg synes også, det er dejligt at gå hjem igen, men jeg har aldrig dage, hvor jeg tænker, at fuck, hvor jeg ikke gider op og på arbejde, siger hun og fortsætter:

– Vi har nogle gode, tætte relationer, hvor vi hjælper hinanden med at gå og holde humøret oppe, hvis det skulle knibe, og det er altså vigtigt.

Med liv som ansvar

Som livredder har Annette et stort ansvar for de mennesker, der boltrer sig i hallens bassiner, og hun husker stadig åbningsdagen, hvor masser af mennesker stod i kø for at prøve den nyåbnede svømmehal, og hvordan hun, da dagen var omme, var helt ør af konstant at have talt hoveder i vandoverfladen.

– Da vi åbnede i sin tid, var jeg helt overbevist om, at jeg ville ende med et nervesammenbrud, fordi jeg syntes, ansvaret var så stort med så mange mennesker. Men selvjustitsen og de regler, vi har, gør, at det kører rigtig, rigtig fint, siger Annette og fortæller om en nylig redningsaktion, hun og kollegaerne har gennemført.

– En ældre herre faldt død om inde i hallen, og vi ilede til. Kollegaerne gik i gang med førstehjælp, jeg hentede hjertestarteren, og det hele gik bare, som det skal, fortæller Annette og fortsætter:

– Efter to måneder kom han tilbage med blomster og chokolade. Det er en af de episoder, hvor jeg synes, det er gået rigtig godt, siger Annette, der banker tre gange under bordet efter at have fortalt, at svømmehallen heldigvis ingen drukneulykker har haft.

Vigtige små snakke

Det er ikke kun at være klar til at redde liv, Annette ser som en af sine vigtigste opgaver.

Også når forældre og børn kommer og siger tak for hjælpen med at finde en forsvunden mønt til et skab eller et par tabte strømper, glæder det hende at kunne hjælpe.

Det er vigtigt at give sine badegæster en god opevelse i svømmehallen, mener Annette, og hun vægter derfor også små snakke, om hvordan det går med det ene og det andet, meget højt.

– Det er faktisk en del af mit arbejde. Det er ikke noget påtaget, sådan er jeg bare. Jeg kan godt lide at servicere og hjælpe andre og at man ikke bare er en eller anden ubetydelig ansat, og at de, der kommer her, ikke bare bliver nogle, der kommer og betaler til svømmehallen, siger Annette.

Plads til fritid

For Annette har det betydet meget at have et arbejde, der har givet frihed til hendes interesser og familieliv, fortæller hun.

I sin fritid holder Annette af at fotografere, og motiverne er gerne insekter eller solop- og nedgange.

Trygheden og roen i at have et fast udgangspunkt i arbejdet giver hende mod på at udfordre sig selv og sin comfortzone ved blandt andet at rejse alene til solrige destinationer, hvor Annette nyder at sidde på en balkon og læse en i en god bog, fortæller hun.

Svømmere i anden generation

Annette har fulgt svømmehallens udvikling gennem tiden, og det har været sjovt at se, hvordan bassinerne er blevet udviklet og udvidet, og hvordan cafeteriet og dets pomfritter er blevet skiftet ud med et fitnesscenter, fortæller hun.

Efter 40 år på arbejdspladsen møder Annette sine største udfordringer i alderen.

– Man bliver lidt hurtigt træt, det gør man altså. Der er et spring fra man var 20 år til man er 62, og fra man er 50 til 60, sker der altså et eller andet. Jeg føler, jeg er lige så stærk, jeg er bare ikke lige så stærk lige så lang tid ad gangen, fortæller Annette, der som 59-årig valgte at gå ned på en 30-timers arbejdsuge.

Alligevel regner Annette Johansen ikke med at indstille karrieren lige foreløbigt.

– Jeg synes, det er lidt sjovt at have taget hul på anden generation, og at forældre, der svømmede hos mig, kommer med deres egne børn og fortæller dem, at da de var små, var det også mig, der stod der, siger Annette og tilføjer med et grin:

– Men når der kommer en og siger, at hans eller hendes farfar også havde mig, så er det på tide at holde op.

Artiklen sidst ændret: 18. januar 2018 15:25

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018