Af Jesper Munch Nielsen

Anmeldelse: Premierministerens store tale

Nordkysten Dyrehospital – artikelbanner

Anmeldelse: Hvis skuespilleren Gary Oldman er gået i gang med at øve sig på at lave et V-sejrstegn, så han er klar til den kommende Oscar-uddeling, så er der ikke noget til det af flere årsager. Oldman spiller jo manden med V-tegnet, den engelske premierminister Winston Churchill, i den premiere-aktuelle film “Darkest Hour”. Og Oldman gør det så fantastisk, at der uden diskussion bør være en Oscar-statuette til ham den 4. marts.

Nu er jeg ikke historiker, men jeg er overbevist om, at der undervejs i “Darkest Hour” er pyntet på lidt af hvert og ofret lidt historisk akkuratesse for at få filmen til at hænge sammen så eminent, som den gør. På den anden side er jeg heller ikke i tvivl om, at hovedhistorien og følelsen er sand.

…Nemlig, at Churchill som person havde en helt, helt afgørende betydning for, hvordan Anden Verdenskrig udspillede sig – helt konkret, at Storbritannien ikke som ellers anbefalet af mange ledende politikere, inklusiv Churchills forgænger og partiboss Neville Chamberlain, lavede en skrøbelig fredsaftale med en vis Herr Hitler, der ikke var til at stole på.

Churchill var mere indstillet på modstandog på at dø med støvlerne på, hvis det kom dertil. Og som han brøler undervejs i filmen, så kan man alligevel ikke forhandle med en tiger, når ens hoved ligger inde i gabet på den – det var Storbritanniens situation på det pågældende tidspunkt, presset i Frankrig og kanten af et totalt nederlagt stort set før, at krigen var gået i gang.

Forstår folket

Det historiske kender de fleste af os udmærket med udfaldet af Anden Verdenskrig og Hitlers nedtur – stærkt beskrevet i førerbunker-filmen “Der Untergang”.

I “Darkest Hour” er vi nede i kælderen hos det britiske krigsministerium tidligt i World War II, som man siger på de kanter. Outsideren Churchill med den høje cigarføring er havnet i premierministerens stol.

Han er kantet, bøllet og krakilsk, alkoholiseret og impulsiv, men også knivskarp, dybt intelligent, følsom og poetisk. Selv om Winston aldrig har prøvet at stå i kø, køre med bus eller den slags, forstår han folket bedre end alle de andre politikere. Og derfor tør han at tage chancen og byde Hitler og nazisterne trods – med ukueligt håb, blod, slid, tårer og sved.

Politisk thriller

“Darkest Hour” er spændende som i en god politisk thriller.

Instruktør Wright har skabt, koreograferet og turneret denne historie stort set perfekt – han har tidligere lavet glimrende film som “Soning” og “Hanna”, der ligesom denne rammer helt rent. Wright har dog også skuffet med vildskud som “Solisten”, “Pan” og “Anna Karenina”, men “Darkest Hour” er til fem store stjerner.

At “Darkest Hour” er velskrevet, er heldigt. For så matcher det Churchills egne taler, der er gået over i historien – fortjent.

Med på sidelinjen her i filmen er hans nye sekretær, der skal skrive talerne ned, spillet fint af Lily James. Fru Churchill er en dejlig Kristin Scott Thomas.

Og alle medvirkende spiller faktisk stærkt i en meget anbefalelsesværdig film, som tidsmæssigt og tematisk er i familie med Nolans “Dunkirk” og Lone Scherfigs “Their Finest Hour”, og også “Kongens Store Tale”. Den skal ses, og så kan man nyde Oldmans Oscar-V-tegn endnu mere.

Artiklen sidst ændret: 25. januar 2018 19:35

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Smoke n Steam  1751732, 15-20.000 win  maj 19/20

Job i Nordsjælland

Jumbo maj 19/20 2×50-60.00 win 1753436, alt bestilt 2x
Tikøb dæk 19/20, 20-25.000 win win 1752517
Fliserensning.dk april 19/20 15-20.000 win 1753334, skift 3/5, 2/7
CPH Motorcykler, 501308, 1755176, 10-15.000 win maj 19/20
LaFranceshop 501042, 1751629, 10-15.000 win maj 19/20

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu