Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har skiftet holdning til Øresund. (Foto: Uffe Weng/Scanpix 2016)

Af Kirsten Moth

Miljøministeren undersøger stop for sandsugning i Øresund

Jobo bilcenter, 374274, 1724821, 20000 visninger logo/side

ØRESUND: Regeringen vil nu undersøge alternative steder til den sandsugning, som finder sted i Øresund.

Den opsigtsvækkende erklæring har miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, Venstre, meddelt efter Folketingets førstebehandling af det radikale beslutningsforslag om at indføre en beskyttelse af Øresund og dermed sætte en stopper for råstofindvindingen.

Stor værdi

Øresund er på grund af sit rige liv et helt unikt farvand og udgør en kæmpe værdi, både miljømæssigt og for udviklingen af hele Øresundsregionens erhvervsliv og turisme.

I flere år er der fra flere sider og et stigende antal organisationer og politiske partiet vokset et krav om at stoppe sandsugningen i det fiske- og planterige Øresund, der på grund af et gammel trawlforbud har udviklet sig til at blive en unikt farvand.

Det er den radikale folketingsgruppe, der på opfordring fra den radikale Helsingør-kreds, har fremsat forslaget om at etablere et beskyttet naturområde i Øresund.

Kovending

Regeringen vil udover at undersøge muligheder for at suge sand andre steder, der ikke er så unikke som Øresund, også kortlægge økonomien i råstofindvingen, i Øresund og andre steder.

Gårsdagens afgørelse betegnes af flere som lidt af en kovending i miljø- og fødevareminister Eben Lunde Larsens holdning til råstofindvidning i Øresund, idet han tidligere klart har afvist at stoppe sandsugningen i Øresund.

– Jeg er kisteglad. Det er gået over al forventning. Kampen er ikke vundet, men vi har taget et stort skridt, siger Martin Lidegaard, tidligere minister, nu folketingsmedlem for de radikale for Nordsjællands Storkreds.

Vigtigt skridt

– Regeringen har ikke lovet at opgive sandsugningen. Og regeringen vil heller ikke stemme for en beskyttelse af området. Men løftet om at finde alternative muligheder for råstofudvingen og seriøst undersøge økonomien i alternativer er et stort og vigtigt skridt, fastslår Martin Lidegaard.

Til Folketingets miljø- og fødevareudvalg skal han nu lave en beretning på baggrund af den politiske forhandling.

Allerede før sommerferien ventes en ny forhandling.

– Jeg tror, at oppositionspartierne er enige om et ja til et stop for sandsugning i Øresund. Socialdemokraterne er tilsyneladende nærmest klar til at stoppe i morgen, og jeg er optimistisk med, at vi kan finde et flertal for et stop, siger Martin Lidegaard.

Brug indflydelsen

Det radikale medlem af Helsingør Byråd, Christian Holm Donatzky, opfordrer øvrige partier i byrådet til at tage kontakt til deres folketingspolitikere i deres respektive partier.

– Mange har talt positivt om en beskyttelse af Øresund. Men de er ikke rigtig trængt igennem til deres folketingsfolk. Jeg synes, at Venstrefolk og socialdemokrater eksempelvis skal tage fat i deres kammerater på Christiansborg og i det hele taget opfordre til at tage det her videre op på landsplan, siger Christian Holm Donatzky.

Artiklen sidst ændret: 29. januar 2018 09:38

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Job i Nordsjælland

Franci, 1720789, 345901, 20000 visninger logo/side. ny jan 19, ny feb 19
Forsyning 375774 25.000 win til og med juni ´19. 1729995
Multiflyt 24.5 18-24.5 19 25.000 win win 1726605 logo
https://www.kunstnershoppen.dk/
Hornbæk Dyreklinik, Kunde nr. 397804, Ordre nr. 1724863, 30.000 visninger

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu