Af Josephine Vedel

Klumme: Fortæller du dit barn, at julemanden ikke eksisterer?

Josephine Vedel, 32 år, er digital redaktør på Helsingør Dagblad og kæreste med Casper. Sammen har de drengene Viggo på 3 år og Alvin på 9 måneder.

Jeg mødte min kæreste for 15 år siden. Vi blev kærester i 2.g på gymnasiet og flyttede sammen, da huerne var kommet på, og torsdagsfesterne sluttede. Vores 12 års jubilæum fejrede vi med en søn.

Viggo var ikke planlagt, men vi tog let på tingene. ”Det skal nok gå,” sagde vi til hinanden. Viggo er i dag tre år. Han er lige, som han skal være. Og så er han blevet storebror til Alvin, der snart er ni måneder.

Alvin var planlagt. Jeg fik fjernet min spiral, da Viggo blev to år, og et par måneder og en ferie til en græsk ø senere var der to streger på en graviditetstest fra Netto.

Med Alvin er tingene blevet sat mere i orden. Vi er blevet voksne og ved pludselig, hvad det vil sige at være nogens mor og far. Det kræver mere end kærlighed og en tro på, at det hele nok skal gå. Det kræver uld, økologi og struktur. At man tager stilling til, om julemanden er virkelig eller ej.

I det psykologiske tidsskrift The Lancet Psychiatry slår to psykologer fast, at det kan være skadeligt for børn at tro, at julemanden eksisterer.

– Når børn opdager, at de er blevet løjet for om noget så betydningsfuldt, vil de undre sig og spørge, om de kan stole på deres forældre igen, lyder det fra de to forskere, der hedder Christopher Boyle og Kathy McKay.

Hvis vi kun havde Viggo, tror jeg ikke, at spørgsmålet om julemandens eksistens ville bekymre mig. Men i takt med Alvins ankomst og en voksende omgangskreds med 2,1 barn, ja så er jeg blevet opmærksom på, at der er så frygteligt meget, man kan gøre forkert i rollen som forælder.

Hvis du ikke giver dit barn uld på, er det oftere sygt. Ikke-økologiske grøntsager kan skade barnets hjerne, og hvis du ikke siger til dit barn, at det er dejligste på jorden hver aften, kan det ikke finde den gode og udviklende søvn om natten.

Jeg kan godt drømme mig tilbage til min “naivitet”, dengang jeg ventede Viggo. Bevares, det er kun fire år siden, men på den korte tid er der sket meget. Jeg er selvfølgelig blevet mere mor, så ja ja, min knowhow i forældre-rollen er selvfølgelig blevet større. Det ved jeg godt.

Men de sociale medier har taget enorm meget fart i de her år, og i dag skal jeg tage mig i agt for en såkaldt mor-mafia, der kommer efter mig, hvis jeg (gud-forbyde-det!) vælger at gå imod uld, økologi og madplaner.

Jeg tror egentlig, at den her mor-mafia (eller forælder-mafia, om du vil) altid har eksisteret. Vi har alle sammen den vane at tro, at det vi gør, er det rigtige.

Der vil altid være dem, som mener, at man ikke lyver for sine børn. Heller ikke om noget så magisk som julemanden. Og så vil der være dem, som synes, at julemanden er så hyggelig og magisk en ting, at hans eksistens skal indgå i deres børns opdragelse.

Jeg tror ikke, at der er en endelig facitliste. For verden er nu bedst, fordi vi alle sammen ikke er ens. Heller ikke i vores opdragelse.

Artiklen sidst ændret: 28. marts 2018 12:22

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Har du spillet padel-tennis?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu