Af Niels Berg

Klumme: En ny dag truer

Hornbæk Havnefest 26-28/7, 15-28/7 artikelbaner 1758546

Niels Berg er 60 år og journalist på Helsingør Dagblad. Han har rets- og politistoffet som sit hovedområde men bestyrer også Bergs Bureau og Dag 1-serierne.

Danskerne har grund til at være trygge. Vi er ikke (nær så) bange for russerne som før, ikke (nær så) bange for atomkrig, som vi var engang, og faren for at blive ramt af jordskælv og vulkanudbrud eller bidt af en skorpion er ikke eksisterende. Angsten for kolera og hungersnød bør heller ikke stjæle nattesøvnen.

Men det er blevet sagt, at en skræmt befolkning er lettere at kontrollere end en frygtløs. Jeg er ikke konspiratorisk anlagt, men forestillingen om, at magthaverne har brug for at skræmme os, kan nu og da virke nærliggende. Men måske har vi også brug for noget at kæmpe for, inden al trygheden slår over i kedsomhed. Helse og sundhed fylder meget i den enorme mængde af informationer, vi bombarderes med til dagligt. Og uanset hvilken sygdom, der bliver omtalt, skal vi nok genkende et af symptomerne fra vor egen krop. Min lillebror ringede engang til min mor og fortalte med skræk i stemmen, at han havde fået tungekræft.

– Hvordan kan du vide det? spurgte min mor med opbydelsen af al sin ro.

– Jo, Der står i avisen, at i begyndelsen kan man ikke mærke noget, svarede knøsen grådkvalt.

Jeg bestrider ikke at mange lider af glutenallergi og intolerance over for laktose. Men jeg kender også eksempler på unge, der hævdede at lide af begge onder, selv om det senere viste sig, at diagnoserne var grebet ud af det blå. Det gav dog en anledning til at kæmpe mod noget, og måske har vi alle brug for at slås lidt for tilværelsen engang imellem.

Vi, pressen, har også brug for drama, men det kan være svært af finde tilstrækkeligt materiale i en trods alt fredelig andedam. Måske er det en af grundene til, at alle radioudsendelser i regionen bliver afbrudt, når en bil punkterer i morgentrafikken på Frederikssundsvej.

I kølvandet på meldingerne om, at vi nu har overforbrugt og svinet så længe, at hele klodens klima er gået grassat, var det oplagt at dramatisere vejret. Det er så også det, der er sket. Det hedder ikke kraftigt regnvejr længere, det hedder skybrud. Det hedder ikke ruskevejr, det hedder ekstremt vejr.

Det skal ikke blæse mere, end at det lige akkurat kan drive vingerne rundt på en havemølle, før nyhedsstationerne sender reportere ud til katastrofeområderne. Så står de der med pelsklædte mikrofoner ved en væltet parasol og fortæller om en mand, der har fået hatten blæst af.

Gang på gang får vi at vide, at vi skal ti, tyve, tredive eller halvtreds år tilbage for at finde et lignende vejrlig. Og du skotter tynget over mod den store fladskærm og ud mod firehjulstrækkeren i carporten og de andre klima- og miljøskadelige ting, du har raget til dig, og tænker: Hvad har jeg dog gjort?

Men husk på, at det så godt som hver gang var lige så slemt for halvtreds år siden og altså på et tidspunkt, da man talte lige så lidt om menneskeskabt drivhuseffekt, som man gjorde i ugerne op til dinosaurernes udslettelse.

Men den er også gal med maden. I stedet for at glæde os over rigeligheden er det min fornemmelse, at vi snarere frygter for den mad, der bliver stillet på bordet. Jeg er selv smånervøs når jeg har spist, og ofte får jeg lyst til at ringe til min mor, inden blodproppen sætter ind og slipvinden fra mit kolesteroltal, som stiger med raketfart, vælter møblerne.

Fødevarernes giftighed varierer dog. Ikke en uge går uden at forskere barsler med nye oplysninger om fødevarernes positive eller negative virkninger. De vender op og ned på det, vi lige havde fået at vide. Og vi, der i virkeligheden intet ved, retter ind som hovedløse høns uden at skæve til, hvem der står som afsender af de forskellige udmeldinger. På et tidspunkt regnede jeg ud, at æg ser ud til at være sundt i ulige uger og mælk i de lige. Kød er usundt hele året. Bortset fra laks, som kun selviske dyreplagere spiser, er fisk sundt hele tiden – også selv om en forsker for nylig fortalte, at alle de, der spiser tun, får en kviksølvforgiftning.

Nej, Det er sgu ikke nemt at vide, hvad man skal gøre, så jeg siger “skål” og fanden stå i det. Ups, beklager – vin er skadelig i denne uge. Jeg tager et glas postevand. Det er først farligt på torsdag.

Artiklen sidst ændret: 23. juli 2018 11:30

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Bybornemann april 19/20 10-15.000 1751645 win win

Job i Nordsjælland

HF Byg HF Materiel 353825, 1753684 15-20.000 win  maj 19/20
Advodan april 19/20 15-20.000  win 2 banner 1753420
Tandlægerne Rønnebær april 19/20, 15-20.000 win win  1753053
Jobo bilcenter, 374274, 1724821, 20000 visninger logo/side
Sørensen Byg. 501385 ordre 1757541 15.000 win juni 19/20

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu