Af Mads Birch

Klumme: Danmarksmestre i ”live” debat

Apperupvej e-mægler 397432 – logo side artikel 40.000 win, Skift til Wilstrup 20/12. Skift 22/3

Dorthe Carlsen er 59 år og direktør på Helsingør Dagblad. Hun er mor til 5 børn i alderen 13 til 31 og bor i Humlebæk.

Jeg var så heldig at blive spurgt, om ikke jeg ville være ordstyrer på en debat om hjemløshed i vores område. Det var Helsingør Kommunes Biblioteker, der inviterede. Ideen var opstået, da en af bibliotekernes brugere og en af bibliotekets ansatte havde snakket sammen. Hun, borgeren, havde opfordret til en debataften om hjemløshed.

Jeg er, som jeg vist har skrevet før, vendt tilbage til Helsingør efter at have været væk i en del år. Da jeg boede her sidst, var mit billede af Helsingør en del mere nuanceret og alsidigt. Jeg havde dengang relationer til en del hjemløse og udsatte helsingoranere. Nogle af dem havde jeg gået i skole med – eller de var bekendte til bekendte. Da jeg var yngre, havde jeg ofte andre unge, der var boligløse, som vi kaldte det dengang, overnattende. Der var også begyndende misbrugere imellem. Man hjalp hinanden.

Mon ikke de fleste kan nikke genkendende til sådan en historie. Som ung kender man mange. Vejene skilles. De fletter sig lidt ind i hinanden undervejs, og vi ender mange forskellige steder.Men tilbage til debatten på Kulturværftet. Inden tog jeg mig tid til at læse lidt op. Jeg fik brugt min bedre halvdel som sparring. Han har i mange år arbejdet med socialt udsatte, så vores snak over madlavningen er tit små og store historier fra hans dag. Historier om voksne mennesker, der ikke er hjemløse, men alligevel har brug for støtte i deres hverdag. Og nej, de kan ikke bare tage sig sammen. Og nej, de kan heller ikke bare klare et arbejde. De er et helt andet sted.

Jeg besøgte de fire paneldeltagere på deres arbejdsplads for at snakke med dem om deres arbejde, deres holdninger, deres syn på hjemløse/udsatte-problematikken. Panelet bestod af fire eksperter af den slags, der arbejder med den gruppe af mennesker, der går under betegnelsen hjemløse.

Jeg skal være ærlig og indrømme, at jeg var en smule bekymret for at skulle lede den debat. Mit største bekymring gik på, om der ville komme nogle mennesker. Og hvis ja, hvem var det? Var det venlige, velmenende, socialt interesserede mennesker? Så stor var min glæde, da ”Dækket” på Kulturværftet blev mere end fyldt op. Der blev hentet flere stole, så alle fik en siddeplads. Og deltagerne var en meget fin blanding af borgere, der kendte til problematikken, som jo også er eksperter på hver deres måde med hver deres personlige historie og politikere, frivillige og ansatte i kommunen.

Om debatten blev interessant og var godt styret, skal jeg lade andre vurdere. Jeg havde en god fornemmelse i maven, da jeg gik derfra. Debatten blev langt mere konkret, end jeg havde turdet håbe. Den blev mindre velsleben og poleret, end jeg havde frygtet. Der blev ikke talt pænt rundt om emnet. Der blev gået til stålet med kritik af det menneskesyn eller den stigmatisering, de udsatte borgere føler, de møder.

Der blev talt boliger og behov for små boliger. Der blev talt om, at hjemløshed er et for snævert begreb. Du kan være lige så udsat med tag over hovedet. Og så var der rigtig mange ting, vi ikke nåede at vende. Jeg havde også en fornemmelse af at ”live” debatten – som her på en intim-scene – kan noget, som et læserbrev, et facebook-post, en TV-debat ikke kan. Alle sanser bliver taget i brug. Man ser. Man hører. Man lugter. Man fornemmer. Det giver et helt andet nærvær og helt andre dimensioner til debatten.

Det giver mig også lyst til at arbejde videre med forskellige former for debat-formater. Fra intimdebatten til høringer. Fra det meget seriøse til det mere underholdende. Det kunne da være spændende, hvis Helsingør blev kendt som den by i Danmark eller i hele verden, hvor man med stor selvfølgelighed deltog i ”live” debatter. Hvor vi udviklede forskellige debat-formater, som appellerede til alle aldersgrupper og samfundslag. Mange mødte op enten fordi de allerede havde taget stilling og havde dannet sig en holdning, eller fordi de gerne ville skabe en. At Helsingør og omegn var kendt som området, hvor debat ikke kun udfolder sig på sociale medier, men foregår ansigt til ansigt. Det kunne da være en blændende interessant og smuk ambition at forfølge.

Artiklen sidst ændret: 23. juli 2018 11:28

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Handelsbanken april 19/20, 20-25.000 win win 1752365

Job i Nordsjælland

Handelsbanken april 19/20, 20-25.000 win win 1752365
Mestergartner april og 1 år frem. 19/20 15-20.000. win win 17xxxx
Nature by hand april 19/20 15-20.000 win win, indtil 11/5 derefter nyt mat
Nybolig april 19/20 10-15.000 win 1753046
Handelsbanken april 19/20, 20-25.000 win win 1752365

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu