Af Helsingør Dagblad

Klumme: Jens og kineserne

Louise Klinikken, Ordre 1725086, kunde 397931, 25.000 visninger logo/side

En turistmedarbejder fortalte mig for et stykke tid siden, at kun fem procent af Kinas befolkning er i besiddelse af et pas. Med de store strømme af kinesiske turister, man ser i det helsingoranske gadebillede, kan det godt varsle om kommende gyldne tider. Dog kan man også overveje, hvor meget den kinesiske turisme egentlig bidrager til omsætningen i Helsingør.

Man ser mest de kinesiske turister omkring de store kulturinstitutioner og på vej ind eller ud af en af byens mange kinesiske restauranter, inden de myldrer tilbage i bussen til København. Indtil videre er effekten begrænset til de direkte berørte kulturinstitutioner og restauranter, hvor de tæller godt i statistikken og omsætningen.

Man kan godt få et ret negativt billede af den kinesiske udgave af turisme. Kineserne bevæger sig gerne sammen i store flokke og vandrer i en sindrig monotoni fra den ene attraktion til den næste. De bliver ført rundt af guides i busser, og man kan frygte, at den kinesiske turist kun sjældent oplever det kantede, det skæve, det originale og autentiske, der ofte udspiller sig i mellemrummene, og som den europæiske turist sædvanligvis værdsætter.

Det er vigtigt her at understrege, at jeg taler ikke om kineserne som sådan, men kun om denne besynderlige trofæjagt, som jeg mener præger den kinesiske masseturisme.

Men ind imellem går begivenhederne også op i en højere enhed. Mens jeg skriver dette, er jeg på ferie i New Zealand. Og taler man i Danmark om en kinesisk masseturisme, så er man for længst kommet et par skridt videre her. I New Zealand har man haft en ret liberal investeringspolitik, og det har betydet, at kineserne besidder meget store værdier i landet. Efter sigende ejer kineserne halvdelen af hovedstaden af Auckland. Men interessen fra Kina har altså også haft den effekt, at den kinesiske turisme er massiv, og man møder kinesere overalt, hvor man kommer i landet.

Den anden dag havde vi løst billet til en naturoplevelse i byen Oamaru, hvor den lille blå pingvin, verdens mindste pingvinart, hver aften i tusmørket går i land med føde til sine unger. Det var i sig selv et rørende syn at se de små væsner tumle i land i Stillehavets massive brænding og kæmpe sig op ad klipperne, mens de både hjalp og ventede på hinanden og i det hele taget udviste den største omsorg og glæde ved hinanden. Scenariet blev kommenteret af to guider, en kinesisk og en engelsk, som undervejs henviste til de mange skilte om, at fotografering var strengt forbudt.

Vi var vel 20 europæere og 10 gange så mange kinesere, som i spænding ventede på de små pingviner. Guiderne holdt os hen med irriterende facts, da en sæl dukkede op i vandkanten. En uro bredte sig nu blandt publikum, og da det lille charmerende væsen nærmede sig scenen for også at få sit minut af berømmelse, kom det hele lidt ude af kontrol.

Kineserne snakkede lystigt, mens de fulgte den uventede gæsts kamp for at bestige klipperne. Det sidste lille stykke var det sværeste. En klippekant forhindrede tilsyneladende sælen, der nu var helt ude af syne i at komme videre. Men det lille væsen gav ikke op. Hvad jeg ikke vidste var, at sæler kan hoppe, også på land, og publikum så nu den hårdt kæmpende sæl udføre nogle aldeles elegante hop, hvorved dens nuttede øjne og bedårende snude kom til syne.

Og nu gik kineserne amok, som FC Helsingør fans, da André Riel scorede mod Viborg. I et nu rejste de sig alle op på tribunen, og aftenen blev oplyst i et gigantisk lyshav fra kinesernes mange flashes. Arrangørerne havde for længst tabt kontrollen med arrangementet, og de efterfølgende pingviner var kun en lille krølle på oplevelsen, der viste, at der bag masseturismens facade altid gemmer sig mennesker med sans for det originale og det uventede, som bryder med den iscenesatte turisme.

Artiklen sidst ændret: 23. juli 2018 11:28

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Brødsnedkeren april 19/20 10-15000 win win 1751633

Job i Nordsjælland

KV-Revision, Kunde nr. 280954,  Ordre nr. 1725350, 40.000 visninger logo
Tandlægerne Rønnebær april 19/20, 15-20.000 win win 1752485
Frøsø april 19/20 , 15-20.000 win win 1752468
Fliserensning.dk april 19/20 15-20.000 win 1753334
Bybornemann april 19/20 10-15.000 1751645 win win

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu