Carsten Bo (Foto: Lars Johannessen).

Af Helsingør Dagblad

Klumme: Prins Henrik og onkel Eigil

Louise Klinikken, Ordre 1725086, kunde 397931, 25.000 visninger logo/side

Carsten Bo Jensen, 59 år, er musiker, forfatter og foredragsholder. Tidligere folketingsmedlem, amtsrådsmedlem og borgmesterkandidat for Socialdemokratiet.

Han var en pudsig skikkelse, prins Henrik. Og danskerne er et pudsigt folk! Først brugte vi 50 år på at grine af manden. Så døde han – hvorefter vi brugte en massivt pakket uge på at forherlige ham som ingen anden royal figur er forherliget i moderne Danmarkshistorie!

Selv Poul Madsen fra Ekstra Bladet sagde pæne ting om den afdøde. Så ved man, at der er både ugler og hykleri i mosen. Trine Larsen fra Billedbladet gik helt amok, og forsøgte hæmningsløst i dagene efter dødsbudskabet at sælge en historie om at ”Henrik var folkets konge”. Der er næppe belæg for hofreporterens særprægede udsagn, men den sukkersøde og altid småborger-forargede Trine har nok ladet sig rive med af stemningen og de utallige ”vi-stiller-om-til-slotspladsen-indslag”, hvorfra man kunne høre, at såkaldt ”almindelige mennesker” var dukket op for alle som én at vise respekt for gemalen – og ikke én eneste af nysgerrighed…

Samtidigt skal Billedbladet vel retfærdiggøre de enorme ekstra og ekstra-ekstra oplag, der er fulgt – og følger – i kølvandet på dødsfaldet. ”Vi har ikke altid talt pænt om Prinsen” sagde Trine til TV2 Nyhederne med en mine, som var det en 4. klasse der stod til skideballe.

Nationen følte sig givet- vis hårdt ramt…

Jeg var i pladestudiet den tidlige morgen, hvor Henrik døde, og mens teknikken arbejdede, sad jeg og drak kold kaffe og så en genudsendelse af Poul Hammerichs gamle og geniale Danmarkskrønike på DR-K. I øvrigt det afsnit hvor den 13-årige prinsesse Margrethe via en ung Krags brillante skaktræk, der gjorde tronfølgerspørgsmålet til centrum i en nødvendig grundlovsændring, der i virkeligheden havde til formål at afskaffe tokammersystemet – blev brugt som trækplaster for at lokke folket til stemmeurnerne.

Pludseligt blev både Hammerich, den søde prinsesse og Jens Otto brutalt flået af skærmen, og et sort/hvidt foto af gemalen i fuld ornat tonede frem, ledsaget af overskriften ”Prins Henrik er død” og tonerne af klassisk sørgemusik. Men hvordan var han så, Henrik? Hvordan havde han det, før han blev syg? Var det et godt liv? Var det spændende at være med på turen?

Jeg har kun mødt ham 3-4 gange som MF’er ved officielle lejligheder og ved det naturligvis ikke i detaljer. Men umiddelbart – og transformeret ned til naturlig størrelse – mindede Henrik faktisk om min onkel Eigil, der også døde som en ældre herre på 83 år. Som onkel Eigil virkede prins Henrik oprigtigt glad – hvad alle da også flittigt har anført – men han var også typen, der grinede lidt for højt og længe.

Og så var Prinsen formentlig stokkonservativ på sin egen måde – fuldkommen som min onkel Eigil var det på sin. Hvor onkel konsekvent spillede for en fedtet 10’er på Tarok som vinder på travbanen, da jeg var dreng, tror jeg Henrik i overført betydning gjorde det samme. Men vigtigst: De var begge gift med stærke kvinder, der overskyggede dem intellektuelt, hvad hverken onkel Eigil eller prins Henrik helt kunne affinde sig med eller forstå.

Og midt i Eigils og Henriks gode liv, kunne de blive alt for rasende over ligegyldige ting. Præcist som min kloge moster måtte tale blidt til min hidsige onkel, har vi oplevet Margrethe tage Henrik ved hånden og kærligt guide ham udenom de værste bump. Forhindre ham i at sige ting, som han senere ville fortryde.

Da onkel Eigil døde som en gammel mand, var det mest rørende, hvor meget og hvor dybt min moster sørgede – og hvor tæt familien rykkede sammen om hende. På samme måde tror jeg, at den enorme virak vi har været vidner til i forbindelse med prins Henriks død i virkeligheden handler om, at vi – royalister såvel som republikanere – kollektivt identificerer os med dronningen og hendes familie, fordi vi i stigende grad opfatter dem som en familie på linje med vores egen.

Artiklen sidst ændret: 23. februar 2018 12:46

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Photocare, Kunde nr. 69693, Ordre nr. 1725519, 25.000 visninger top

Job i Nordsjælland

Viridis 25.000 visninger fra 1/5. Kunde 369687 ordre 1724844 logo/side. skift 19/3
Silverline 24/7-24/7 19. 20.000 win win 1731324 logo
Nsnet.dk – læs online
Rusmiddel 1727211, 25.000 vis 29/5 18-29/5 19 side artikel logo
HF Byg 353825 1723481 top 40.000 win win 1. maj 18-1.maj 19

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu