Brooklynn Prince og Bria Vinaite er de to hovedpersoner i "The Florida Project" - stensikkert et af filmårets store oplevelser.

Af Jesper Munch Nielsen

Anmeldelse: I slagskyggen af Disney World

Stengade apotek 68802 25.000 win win 22/5 18-22/5-19 1726512 side

Anmeldelse: “The Florida Project” er en film, som kræver tilstedeværelse. Det er også en film, som har fortjent det. Sean Bakers flydende, men stærkt engagerende værk vil være en af de film, man husker fra det 2018-filmår, der stort set kun lige er gået i gang.

Filmen lever på modsætninger og sammenstød. Det er for eksempel en film med børn, men det er bestemt ikke en børnefilm. Det er en film, der foregår i Florida, The Sunshine State, men vi befinder os i den grad på skyggesiden af det amerikanske samfund.

Filmen virker næsten hverdagsagtig i sit dokumentarisk udtryk, men “The Florida Project” har voldsomme, vibrerende dramaer i sig. Det er kort sagt en stor lille film.

Det magiske slot

Hovedpersonen er seks-årige Moonee.

Hun bor med sin mor på The Magic Castle i Orlando – et af de mange motorvejsmoteller, der i sin tid blev bygget for at huse gæsterne i Disney World, men nu om dage både i filmen og i virkeligheden beboes af taberne i The American Dream, de fattige, næsten hjemløse, de finanskrise-ramte og desillusionerede mennesker uden muligheder og fremtid.

Moonees kantede mor Halley kæmper for at skrabe penge sammen bare til husleje og mad. Hun fusker lidt her, trækker lidt der og stjæler, hvis det er det, der skal til. Og utilpassede Moonee og hendes venner tager på trodsige eventyr i nærområdet – på sin vis helt uden at opdage, at de lever på bunden.

Meget sigende har Moonee et yndlingstræ. Det er væltet, men lever stadig – lidt ligesom personerne i filmen.

Gennemført

En af dem er motel-viceværten Bobby, der forsøger at hjælpe til, hvor han kan. Men Halley og Moonee er formentlig a lost cause, som man siger på de kanter.

Det er stjernen Willem Dafoe, der spiller Bobby – han er fremragende, intet mindre. Og det er fantastisk, at han ikke stikker ud i den flok af debutanter og amatører og lokale Orlando-flok fra The Magic Castle og omegn, som instruktør Baker har befolket sin film med.

“The Florida Project” virker helt ægte og sætter sig i sindet. Sean Baker har haft en finger med i det hele, og måske er det derfor, at filmen er så gennemført og overbevisende i alt fra historie, dialog og skuespil.

Nogle vil givetvis sammenligne den med de kongenialt beslægtede “Boyhood” og “Hushpuppy” – film blandt andet om børneliv i en voksenverden, hvor der ikke er megen plads til uskyld. Og ligesom de to nævnte film bør man ikke gå glip af “The Florida Project”‘.

Moonee spilles helt enestående af Brooklynn Prince, mens Bria Vinaite er stærk som Halley. De spiller med følelserne, og de rammer plet.

Artiklen sidst ændret: 1. marts 2018 19:21

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Rexbriller, Kunde nr. 285695, Ordre nr. 1725517, 30.000 visninger Top

Job i Nordsjælland

Skydeselskabet  Kunde nr. 373553  Ordre nr. 1725347, 20.000 visninger logo
https://www.kunstnershoppen.dk/
Tagsjakket  side+logo  26/3 18-31/3 19 win win 1721578
Bruuns rengøring logo  25.000 april 17 og 1 år frem win win 1722013
Apperupvej e-mægler 397432 40.000 win. Skift til Wilstrup 20/12

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu