Af Helsingør Dagblad

Klumme: Har du talt med en turist i dag?

Silverline 24/7-24/7 19. 20.000 win win 1731324 side artikel

Michael Falkesgaard Lagoni, 46 år, bor i Espergærde. I 2015 åbnede han Lagoni Kaffebar i Svingelport 3. I 2017 udvidede han med en mere af slagsen i Lyngby. Michael er nyvalgt byrådsmedlem.

Det er første juledag og fruen og jeg er ude for at lufte familiens nyeste medlem, mopsen Bobbo. Vi går den sædvanlige runde om det enestående Kronborg Slot og Ravelinen. På vores vej tilbage forbi Kulturværftet, ser vi en gruppe amerikanske turister stå og trykke næserne flade ind til den helligdagslukkede café. Ærgrelsen er stor, og det undrer turisterne, at der er lukket på en helligdag, kan vi høre.

Jeg kan ikke lade være med at blande mig og henvender mig til de forfrosne turister; ”I ligner nogle, der godt kunne bruge en kop varm kakao, kaffe eller saft,” siger jeg, og fortsætter lidt kækt, ”jeg kender tilfældigvis byens bedste cafe, og jeg ved den holder åbent”.

Familien kigger kort på jeres klummeskribent, og den ældste herre i gruppen svarer lige så kækt tilbage med et smil: ”så giv mig lige adressen”.

Jeg finder et stykke papir i lommen og han en kuglepen mens de fortæller, at de bor hos deres venner i København, og at de i dag har taget på tur til Helsingør for at opleve byen og Kronborg. Men nu er de sultne, kolde og vil gerne holde en pause og varme sig.

Jeg får skrevet adressen ned og den amerikanske turist tilbyder, at jeg kan beholde kuglepennen som tak for hjælpen. Jeg fortæller dem, at de kan gå langs havnefronten, dreje til højre ved Wiibroe Plads og følge Stengade, til de kommer til cafeen ved Simon Spies plads.

Alle er glade og den amerikanske familie på seks personer bevæger sig i retningen af Stengade. Fruen og jeg følger efter og på et tidspunkt siger jeg til hende, ”ved du hvad, jeg følger dem sgu helt op til cafeen.”, siger jeg og indhenter gruppen af turister med den ældre herre i spidsen.

Den ældre herre er ca. 62 år, gråhåret og har et velholdt hvidt skæg. Vi falder hurtigt i snak om Helsingør, og jeg fortæller om hvorfor Stengade hedder Stengade, om Øresundstolden og meget mere. Vi nærmer os det ældste hus i Helsingør fra 1544, og jeg foreslår at slå et slag omkring Strandgade, så de kan se det smukke skæve hvide hus.

Da vi står foran cafeen, siger den ældre herre: ”Tusind tak for din tid, det var godt nok pænt af dig at bruge 10 minutter på os. Vi er her for at mindes min far, og for at mine sønner, deres kærester og min kone kan opleve alt det, han plejede at fortælle om. Han var forresten en verdenskendt dansker”.

Tankerne drøner rundt i hovedet på mig. Hvem kunne den kendte far mon være…?

Han kigger på mig og spørger: ”Kendte du mon Victor Borge? ”Alt det der var dansk fyldte meget i vores hjem, bare ikke lige sproget” smiler han og fortsætter, ”det eneste jeg kan sige på dansk er – rødgrød med fløde og … du er en skiderik!”.

Vi slutter samtalen med et fast håndtryk, og mens jeg går tilbage hjemad, tænker jeg, at det ikke kun var turisterne, der kom en anelse tættere på livet i Helsingør. Det var også mig, der kom en anelse tættere på seks amerikanske turisters liv.

Det vil jeg nemlig foreslå, at du gør. Ikke bare for deres skyld, men også for din egen. Der er både spændende historier og møder med mennesker, som du og jeg har mulighed for at opleve. Vi skal blive bedre til at være åbne og imødekommende og hjælpe folk rundt i vores smukke by – for vi er vel alle sammen en slags by-værter, når det kommer til stykket. Du, jeg og vores imødekommenhed er jo med til at gøre ferien til et godt minde. Og ikke mindst til at få Helsingør på landkortet.

Tænk hvis vi også kunne få aktiveret P-service som et turistorgan, der får til opgave også at agere by-værter. I min optik ville det være fornyet arbejdsglæde til en jobfunktion, som alt andet lige, ikke er forbundet med mange smil på læben.

Artiklen sidst ændret: 1. marts 2018 14:53

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Smoke n Steam  1751732, 15-20.000 win  maj 19/20

Job i Nordsjælland

Silverline 24/7-24/7 19. 20.000 win win 1731324 logo
Øresundsakvariet april 19/20 10-15.000 win  1752510
Nyrup hus center for job 1755113, 15.000-20.000 win maj 19/20
Rasmus Ebbe 388428, 25.000 win win 19/4 18-april 19. 15-20.000 1/4 ’19 1 år frem
Jumbo maj 19/20 2×50-60.00 win 1753426, alt bestilt 2x

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu