Finn Bang Christensen elskede gamle huse og deres historie. (Privatfoto)

Af Pernille Hermann

Finns smukke død på en bjergtop

Casper Andersson  24/5  18 – 24/5 19 25.000 1726606 side

“Han døde på toppen.” Sådan trøster familie og venner hinanden, efter at arkitekt MAA Finn Bang Christensen for en måned siden faldt om midt på endnu en bjergvandring under varme himmelstrøg.

– Finn og jeg har vandret Caminoen tre gange, og vi har vandret på Madeira og senest i Andalusien, hvor vi holdt hans 70 års fødselsdag i oktober. Nu var vi på Kap Verde og på vej op mod toppen af et bjerg for tredje dag i træk, fortæller hans kone, Ingrid Strøm.

Farvel i solskin

– Finn fejlede absolut ingenting – troede vi – men på et tidspunkt satte han sig ned og sagde “Nu kan jeg ikke mere”. Et øjeblik efter var han død.

– Vi var heldigvis på grupperejse, og to læger på holdet forsøgte genoplivning uden held. Så sad jeg med ham i tre timer i solskin, mens vi ventede på hjælp til at få ham ned fra bjerget.

– Det var selvfølgelig meget dramatisk for os alle sammen – men på en måde meget smukt at sige farvel på den måde.

Tre uddannelser

Finn Bang Christensen var fra Albertslund, hvor han voksede op under trange kår. Hans far døde tidligt, og moderen stred sig igennem alene med fem børn.

Finn Bang Christensen fik tre uddannelser som blikkenslager, konstruktør og til sidst arkitekt, drevet af kærlighed til gamle huse og deres historie.

I 1978 fik han arbejde på Claus Johansens tegnestue i Fredensborg. Familien flyttede til et hus i skoven ved Esrum Sø, og for ti år siden rykkede ægteparret videre til Eremitvej 8 i Helsingør, hvor han fortsatte sit virke som selvstændig.

Ud over at hjælpe egne børn og børnebørn med at tegne huse og tilbygninger koncentrerede Finn Bang Christensen sig om renovering og modernisering af store, gamle byejendomme i København. I tyve år underviste han også på Erhvervsakademiet.

– Det var Helsingørs særlige stemning som middelalderby, der trak os herop – og så har vi begge engageret os i frivillignettet for flygtninge her i byen. Det har været meget berigende, fortæller Ingrid Strøm, der er psykoterapeut med speciale i anbragte børn og sorggrupper for børn.

– Vi har været kontaktpersoner for to flygtninge fra Eritrea, og de siger jo nu, at de har mistet deres danske far. Da de hørte, at Finn var død, bankede det på døren om aftenen, og så sad der syv flygtninge i mit køkken og græd. Det var meget rørende. De synes, det er så forfærdeligt, at jeg nu skal bo alene. At jeg skal flytte hjem til mine børn.

Høj musik og skak

Familien tæller tre voksne børn og seks børnebørn, der ofte var samlet i fritidshuset i Sverige, hvor Finn Bang Christensen også fra tid til anden nød at være alene.

– Han var et meget kærligt menneske, der var samlingspunkt blandt familie og venner, men nogle gange tog han af sted for sig selv for at spille høj musik og fælde træer. Og så var han inkarneret skakspiller. Han var med i flere turneringer og spillede også med flygtningene i torsdagscafeen, siger Ingrid Strøm.

Finn Bang Christensen døde den 8. februar, men det har taget lidt tid at få ham hjem. Bisættelsen er i dag klokken 11 fra Sct. Mariæ Kirke.

Artiklen sidst ændret: 2. marts 2018 14:06

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Forsyning 375774 25.000 win til og med juni ´19. 1729995

Job i Nordsjælland

øresundsakvariet. Ordre 1724948. Kundenummer 373612. 25000 visninger Side/logo
Verona Pizza og Kebab 20.000 win win 23/5 18-23/5 19 1726656 logo
Tikøb dæk 19/20, 20-25.000 win win 1752517
Nsnet.dk – læs online
Snevig april 19/20 15-20000 win win 1751730

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu