Dan Laustsen fotograferet af Lars Johannessen ved Kronborg i 1971.

Af Helsingør Dagblad

Lokal oscarhåb startede som opvasker på Helsingborg-færgen

Rexbriller, Kunde nr. 285695, Ordre nr. 1725517, 30.000 visninger side

Når Oscar-statuetterne bliver uddelt i Los Angeles natten til mandag dansk tid, sidder Dan Laustsen i et af de røde plyssæder sammen med cremen af de bedste filmfolk fra hele verden.

Han er nemlig nomineret til en Oscar for bedste fotograf for filmen “The Shape of Water”, der er instrueret af Guillermo del Toro.

At danske Dan, der er vokset op i Helsingør nord for København, en dag skulle sidde med til højbords, når de mest prestigefyldte filmpriser blev uddelt, lå ikke umiddelbart i kortene.

Læs også: Helsingørfotograf nomineret til en oscar

Selv om kærligheden til kameraet startede i en tidlig alder, så havde han ingen drøm om en dag at skulle lave film.

– I folkeskolen begyndte jeg at interessere mig for at fotografere. Som 15-16-årig begyndte jeg sammen med min ven Lars (Johannessen, red.) at arbejde på Helsingborgfærgen som opvasker for at tjene penge til et kamera, siger han.

Dan Laustsen kunne som 21-årig kalde sig reklamefotograf, men han blev hurtigt træt af den branche.

Da hans storesøster så en annonce, hvor filmskolen søgte fotografelever, pressede hun på for at få ham til at søge ind. Kort efter blev Dan Laustsen kaldt til samtale.

– Det var grænseoverskridende, for jeg anede intet om film. Alle de andre var 10 år ældre end mig og havde drømt om at lave film hele deres liv, fortæller Dan Laustsen, der endte med at komme ind uden om optagelsesprøven.

Han lavede sin første spillefilm som kun 25-årig, og senere stod han bag kameraet, da Ole Bornedal instruerede “Nattevagten”.

Da rettighederne til filmen blev solgt til USA, hvor der skulle laves en remake, fik Dan Laustsen tjansen. Det var hans vej ind i Hollywood.

Allerede i 1997 arbejdede han første gang med Guillermo del Toro på filmen “Mimic”.

Efter endnu et samarbejde på filmen “Crimson Peak”, præsenterede stjerneinstruktøren Dan Laustsen for manuskriptet til “The Shape of Water”, som den danske fotograf ikke var i tvivl om, at han ville lave.

– Det var en fantastisk film at lave. Det var hårdt, for det var på et lille budget, men vi havde ret hurtigt en fornemmelse af, at vi lavede noget helt særligt, siger Dan Laustsen.

Den fornemmelse viste sig at holde stik. “The Shape of Water” er nomineret til ikke mindre end 13 Oscar – den ene står Dan Laustsens navn på.

– I filmverdenen bliver det ikke større. Når man bliver nomineret til en Oscar, så er der pludselig 50 mennesker, der ringer til ens agent, fordi de vil arbejde sammen med en. Det sker ikke, når man bliver nomineret til en Bodil eller en Robert, fortæller han.

Hvorvidt danskeren kommer til at kunne løfte statuetten på scenen i Dolby Theatre søndag aften i Los Angeles, vil tiden vise.

– Jeg tager det helt roligt og synes bare, at det er fantastisk at være nomineret. Men der kommer stensikkert sommerfugle i maven, når de siger “Og vinderen er …”, siger den danske fotograf.

Artiklen sidst ændret: 5. marts 2018 14:32

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Jumbo Personal Computer, order nr. 1725099. Kunde nr. 177805. 80000 visninger. Top

Job i Nordsjælland

Ivar Jensen, K-nr. 1720262,  Ordrenr. 1725507, 30.000 visninger logo
mestergartneren side+logo 25.000 win win 1. april og 1 år frem
Verona Pizza og Kebab 20.000 win win 23/5 18-23/5 19 1726656 logo
https://www.kunstnershoppen.dk/
Prøvestenen. Kundenr 373163, Ordre 1725089, 40.000 visninger, ikke win-win Top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu