Af Josephine Vedel

Klumme: #Metoo handler ikke om mig

Esp Dyreklinik 1723659+1734831 25.000 vis. 29/5 18-29/5 19 side artikel

Josephine Vedel, 33 år, er digital redaktør på Helsingør Dagblad og kæreste med Kasper. Sammen har de drengene Viggo på 3 år og Alvin på 10 måneder.

I torsdags var det kvindernes internationale kampdag, og det fik mig til at tænke. Hvad betyder kvindekampen for mig?

Jeg er ikke i tvivl om, at kampen og magten er under forandring. Det sidste halve år er en af verdens største folkelige bevægelser vokset frem. Den hedder #Metoo og består af flere millioner kvinder, der især på sociale medier har lavet et fælles vidnesbyrd om seksuel magtmisbrug, som mange kender til, men som ingen taler højt om. Før nu. Alligevel sidder jeg tilbage med følelsen af, at #Metoo ikke handler om mig.

Jeg er vokset op i en relativ rød familie, tror jeg godt, at man kan sige. Min far har vist nok leget lidt med kommunismen, og min mor bliver stadig kaldt ”Røde Lone”. Og det er ikke kun på grund af hendes (tidligere) røde og krøllede hår, men også fordi hun med temperament og stor energi har holdt taler for mig, min søster og vores veninder om verdens uretfærdigheder.

Jeg har slugt min mors taler og følt hendes harme imod systemet, magten – og mænd. ”Du kan præcis det samme som en mand”, har hun altid sagt til os, mens hun har kigget hver og en af os piger i øjnene.

Og ja, den har jeg købt. Jeg tror på, at jeg kan det samme som en mand. Godt nok er jeg ikke særlig høj, så flertallet af mine mandlige kollegaer kigger ned, når de taler med mig. Jeg har en svag rysten på mit stemmebånd, som til tider lyder som en lille piges. Og så er der mit kvindelige hylster, min krop, som ligesom de fleste andre kvinder har været vidne til krænkelser af forskellig karakter som kommentarer og berøringer.

Kampen om kvindekroppen er en af de største frihedskampe for kvinder i dag, og samtidig er den en af de allersværeste.

Det står klart, når en indisk-canadisk kunstner ved navn Rupi Kaur kan opnå status som frihedskæmper for at vise sig i bukser, der er gennemblødt af menstruation. Eller når der i dag stadig er diskussioner om, at kvinder ikke må amme i diverse restauranter, caféer og butikker, fordi det er ulækkert. Eller når der kører busser rundt med reklamer, der opfordrer kvinder til at få lavet om på deres krop.

Kvindekroppen har været offentlig ejendom i århundreder. Den har altid været genstand for undersøgende blikke, uønsket opmærksomhed og delte meninger. Men når kvinder i Hollywood møder op til Golden Globe klædt i sort, eller når der bliver sunget kampsange i medierne om at vi skal sætte kroppen fri, så handler det alligevel ikke om mig. Så bliver kampen, selvom jeg identificerer mig med den, for skinger og hysterisk.

Det er for nemt at forvente, at kvinder skal være bannerførere for deres egen revolution ved bare at gøre som andre. Ved bare at bruge #Metoo. Ved bare at klæde sig i sort. Eller ved bare at insistere på at bløde og amme i det offentlige.

Den kamp, der er kæmpet, betyder, at jeg tror på, at jeg kan det samme som en mand. At jeg kan håndtere blikke, kommentarer og meninger om min krop. Jeg skriver ikke, at kampen er forbi. Jeg vil bare gerne have lov til at kæmpe for kvindekroppen uden at brøle op om offerkort og den frie krop.

Artiklen sidst ændret: 23. juli 2018 11:27

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Brødsnedkeren april 19/20 10-15000 win win 1751633

Job i Nordsjælland

Frøsø april 19/20 , 15-20.000 win win 1752468
Tikøb bager  april19/20 10-15.000 win win 1751624
Gl. Humebæk kro. april 19/20 15-20.000 1752756 Påske
BAAGØ,  maj 19/20 15-20.000  win 1753557
HF Byg 353825 1723481 top 40.000 win win 1. maj 18-1.maj 19

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu