Af Mads Birch

Er det en skovl eller en spade?

Backe vin 374334 1725521 7/5 og 1 år frem  Visninger pr. md. 25.000 delt i 2 mat. Vin logo og top. Gin sky og side. Jul nov+dec

Ulrich Koch Borrits, 30 år, giver hver uge 60 U-14 piger og drenge og 1. holdsdamerne håndboldglæde med hjem. Ulrich træner håndboldtalenter fra Idrætsklasserne og er lærer på 10.klasseskolens idrætslinje.

Tillad mig at være kritisk. Systemkritisk.

Det kan godt være, at jeg lyder som en gammel muggen udbrændt lærer, med poser under øjnene og udtrådte træsko. Jeg ser nærmere mig selv som en frustreret borger og lønmodtager.

Jeg er vokset op med historien om, at den danske model er en grundsten i den måde, man forhandler løn og arbejdsvilkår på i Danmark.

Jeg har én gang været udsat for det stik modsatte, og kommer nu, med overvejende stor sandsynlighed, til at opleve det samme. Det er meget svært ikke at blive godt og gammeldags knotten! Og voldsomt frustreret.

Vi “praler” ofte over, hvor demokratisk et land vi er. Vi har stemmeret, ytringsfrihed, og uligheden er forholdsvis lav. Mange andre lande kigger misundeligt på det smukke lille land, hvor alle har ret til tag over hovedet og gratis læge.

Men ikke alt er som ”det gode gamle Danmark”. I 2013 fik den danske lærerstab en forsmag på, hvad resten af de offentligt ansatte nu snart skal opleve – at blive lockoutet, for derefter at blive trumfet af et regeringsindgreb, som pudsigt nok tager arbejdsgivernes parti 100%. Med andre ord fik de skovlen under os med deres dybtstikkende spade.

Ja, jeg har “Nej-hatten” på. Men giv mig en god grund til ikke at have det!

ALT er så klart og tydeligt. Vi, lønmodtagere, varslede i sidste uge strejke med 15% af arbejdsstyrken. Svaret fra arbejdsgiverne var den følgende dag, at varsle lockout af alle, hvor det er sundheds- og sikkerhedsmæssigt forsvarligt. En handling der, med al tydelighed viser, at de ved, at de har ”Borgen” på deres side.

Samtidig kan jeg ikke lade være med at overveje, om det i virkeligheden er os lønmodtagere, der står stille, og arbejdsgiverne der har rykket sig. Vi skal igen til at hænge ud langs veje med skilte, dele flyers ud i postkasser og ja, vi skal vel også den obligatoriske runde ind omkring ”Borgen” for at vise vores utilfredshed – til ingen verdens nytte. For at være ærlig, føler jeg mig lidt som en spade lige der!

Jeg tror, der skal helt andre boller på suppen, hvis vi vil have nogle af vores ønsker opfyldt. Vi skal ikke blot være solidariske med hinanden, demonstrere og dele flyers ud. Vi skal være supersolidariske!

Forestil dig, at alle lockoutede om et par måneders tid vender tilbage første dag på jobbet, efter et regeringsindgreb, der er forløbet som tidligere beskrevet. I stedet for at gå i gang med arbejdet, går ALLE ind på chefens kontor, og lægger deres opsigelse. Alle skoler, alle sygehuse, alle politistationer, alle plejehjem (ikke alle er nævnt, men ingen er glemt) ville dagen derpå stå gabende tomme. Ikke på grund af en lockout. Men fordi INGEN vil arbejde under de løn- og arbejdsforhold, der er blevet dikteret.

Hvis ALLE gjorde det… Hvis alle turde det…! Så er jeg overbevist om, at der ikke ville gå ret lang tid, før politikerne ville se en masse stemmer løbe skrigende væk. Eller set mere positivt – nogle ville se deres snit til at kunne vinde en masse af dem. Det ville ikke tage mange dage, før man ville finde en mere fair og ordentlig løsning.

Jeg håber så inderligt, at det ikke kommer dertil. Hvor ville det være rart, hvis fagforeningerne og arbejdsgiverne kunne møde hinanden et sted i midten. Og hvis ikke det er muligt, at det kommende regeringsindgreb bliver et retfærdigt et af slagsen.

Hvis ikke, kan vi lige så godt begrave den danske model og kalde en spade for en spade – det ser så dumt ud udefra, når man kalder spaden for en skovl, uden at den egentligt er det!

Artiklen sidst ændret: 12. marts 2018 18:23

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Holmen, 1723975, 12.000 visninger top

Job i Nordsjælland

Backe vin 374334 1725521 7/5 og 1 år frem  Visninger pr. md. 25.000 delt i 2 mat. Vin logo og top. Gin sky og side. Jul nov+dec
Ivar Jensen, K-nr. 1720262,  Ordrenr. 1725507, 30.000 visninger logo
Apperupvej e-mægler 397432 – logo side artikel 40.000 win
KV-Revision, Kunde nr. 280954,  Ordre nr. 1725350, 40.000 visninger logo
Lynhjem  Kunde nr. 34254  Ordre nr. 1725515  Antal visninger: 30.000 Top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu