Foto: Screendump fra video offentliggjort af Greenpeace

Af Mads Birch

Se videoen: Gilleleje-kuttere afsløret i trawlfiskeri i Øresund

HELSINGØR: Selvom det har været forbudt i mere end 80 år, bliver der stadig fisket med trawl i Øresund. Efter en måneds overvågning af det unikke havområde mellem Sverige og Danmark, er det lykkedes Greenpeace at dokumentere hele seks fangstrejser foretaget af danske trawlere fra Gilleleje havn.  Dels i den del af Øresund, hvor trawlfiskeri altid er ulovligt, dels i den såkaldte Kilen i den nordlige del af sundet, hvor fiskeri er forbudt fra 1. februar til 31. marts for at beskytte en vigtig bestand af gydende torsk, hvilket bekræftes af både svenske og danske myndigheder. Det skriver Greenpeace i en pressemeddelelse onsdag.

GPS-position, fotos og video af piratfiskeriet er netop blevet indleveret til Fiskerikontrollen. Da Greenpeace søndag sejlede ud på Øresund for at tale med piratfiskerne, endte besætningen ombord på det ene fartøj med at kappe sit eget trawl, efterlade det på bunden af havet og søge hurtigt væk fra området.

“Det er naturligvis helt uacceptabelt at bedrive ulovligt fiskeri, for det skader både fiskebestandene på et afgørende tidspunkt midt i torskens gydeperiode, og risikerer at ødelægge fiskenes levesteder. Samtidig går det i høj grad også udover de mange fiskere, der holder sig til loven samt fisker med skånsomme redskaber,” siger Magnus Eckeskog, havansvarlig hos Greenpeace i Danmark.

Fra begyndelsen af februar til 11. marts har Greenpeace holdt et skarpt øje med Øresund fra kysten nær Hornbæk Plantage. Alle seks ulovlige fangstrejser er foretaget af to fartøjer, hvoraf det ene har fået stævnen skåret af, så fartøjet er under 12 meter i længde. Det andet fartøj er ligeledes under 12 meter, og er derfor ikke underlagt kravet om brug af fartøjsovervågningssystemet VMS. Et system, der ellers bl.a. viser fartøjets position, og dermed gør det nemmere for myndighederne at følge med i dets færden, og som sikrer, at satellitdata nemt kan kobles sammen med fiskernes elektroniske logbøger og kortlægge fartøjets samlede aktiviteter på havet. Begge fartøjer optræder desuden i dokumenter fra en aktindsigt modtaget af Greenpeace, i sager om muligt ulovligt fiskeri i Øresund i perioden 1. januar 2005 – 19. februar 2018.

Læs mere i Helsingør Dagblad torsdag.

 

 

Artiklen sidst ændret: 16. juli 2018 18:32

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Har du spillet padel-tennis?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu