Af Helsingør Dagblad

Klumme: Stik mig en plade

Handelsbanken april 19/20, 20-25.000 win win 1752365

Niels Berg er 60 år og journalist på Helsingør dagblad. Han har rets- og politistoffet som sit hovedområde, men bestyrer også Bergs Bureau og Dag 1-serierne.

Det kan godt være, du kan få adgang til 36 millioner plader, hvis du tegner et abonnement på Apple Music, Spotify, Tidal eller en af de andre musiktjenester på internettet. Men jeg er ligeglad.

Som musikelsker lyder det selvfølgelig forjættende, men ærligt talt – det er på en eller anden måde for meget af det gode. Tidens løsen på denne front er et farvel til ejerskabet og et goddag til lejemålet. Al den musik, der ligger på de nævnte musiktjenester, er ikke din. Du køber dig blot adgang til den. Fint nok, men spørger du mig, så er det ikke det samme som at eje den. Det er ikke det samme som et eje pladen, som at eje værket.

På trods af det overflødighedshorn af musik, streamingtjenesterne tilbyder, så viser det sig jo også, at folk ikke er så tilbøjelige til at sige farvel til de fysiske udgaver af musikken som rettighedshaverne måske gik og forestillede sig. Salget af LP’er er eksploderet i de senere år og CD-formatet står faktisk stadig ganske stærkt. Meget få musikforlag undlader at udgive kunstnernes albums i vinyl- eller CD-format samtidig med, at de bliver gjort tilgængelige på nettet. Det er nok sådan, at vi alle stadig gerne vil have “noget mellem hænderne”.

Min egen hang til at eje musikudgivelserne går helt tilbage til min ungdom. Husk, jeg er vokset op i halvfjerdserne. Det var dengang musikken ikke i samme grad blev sprøjtet ind i ørerne på folk, som den gør i dag. Der var nu og da mulighed for at høre ny musik i radioen og i et vist omfang at optage den på et spole- eller kassettebånd, hvis du vel at mærke var i stand til at tilrettelægge indspilningen, så du ikke fik den endeløse rablen fra Jørgen Mylius med ind over.

Der blev sparet op til pladerne og glædesfølelsen ved at eje en ny LP-plade eller blot den seneste single fra et af de udkårne bands ulmer stadig som en smuk, gylden og uudslukkelig glød i mit indre. Det var ikke bare et spørgsmål om at klikke med musen eller dobbelttappe på en skærm – hjemtagelsen af en LP-plade eller en CD og selve aflytningen blev derfor en lille begivenhed.

Hvor skønt var det ikke at rode rundt i Phonotekets lange rækker af plader? Til tider tog man en chance og blødte de op mod 150 hårdt optjente kroner for en plade uden helt at vide, hvad der gemte sig i bitsene eller i rillerne. Og kan du huske hvordan et LP-cover duftede? Hvordan den søde, berusende duft af kemikalier sneg sig ind i dine næsebor, efter du havde flået den beskyttende plastfolie af omslaget og lagt den sorte skive på pladetallerkenen? Hvordan du sad og læste noter på omslaget og måske endda teksterne på inderposen, mens nålen på Ortofon-pickuppen blev skubbet fra side til side i pladerillen og på mirakuløs vis forvandlede de mikroskopiske bevægelser til sød musik?

Den første LP, jeg skaffede mig, var “Deep Purple in Rock”. Jeg var tretten år og præcis lige så påvirkelig som en trettenårig skal være. Den dag i dag kan synet af pladeomslaget og grafikken, hvor de fem musikeres ansigter var mejslet ind i det ikoniske Mount Rushmore i stedet for de fire amerikanske præsidenters, stadig bevæge mig.

Henrykkelsen ved at eje pladen var uovergåelig, og den kan for mit vedkommende aldrig erstattes af en streamingtjenestes overflod. Lige som selskabet af en bog, sidernes stoflighed og den svage duft af tryksværte efter min mening ikke kan erstattes af en e-bog på tabletten. Som en god ven bliver bogen sat op i reolen, hvor den får lov til at blive stående og minde dig om dengang vi var sammen. Det samme gør LP’erne og CD’erne, men i modsætning til bøgerne bliver pladerne taget frem og hørt igen og igen. Jeg tror faktisk at jeg har spillet mit eksemplar af “Led Zeppelin II” så mange gange, at jeg nu kan hænge LP’en op i loftet som en spiraluro. Det er også smukt.

Artiklen sidst ændret: 23. juli 2018 11:27

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Rasmus Ebbe 388428, 25.000 win win 19/4 18-april 19. 15-20.000 1/4 ’19 1 år frem

Job i Nordsjælland

Multiflyt maj 19/20, 15-20.000 win win 17xxxx
AH modegarn  maj 19/20, 25-30000 win 1753379
Ivar Jensen, K-nr. 1720262,  Ordrenr. 1725507, 30.000 visninger logo
Handelsbanken april 19/20, 20-25.000 win win 1752365
Malerfirmaet Nordkysten  top 26/3-18-31/3-19 win win 1721580+81+82

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu