Af Helsingør Dagblad

Klumme: Naturen på væggen

Hornbæk Dyreklinik, Kunde nr. 397804, Ordre nr. 1724863, 30.000 visninger logo

Mikael Fock er chef for Kulturværftet og Toldkammeret. Mikael bruger sin erfaring som teater- og filminstruktør hvad enten han kaster sig ud i det daglige program i kultuhusene, nye hologram teknologier, Click eller Knejpefestival.

Jeg har lige sat tre nye billeder op i vores stue. Smukke billeder i stærke, næsten voldsomme farver – motivet er blomster. Hundredevis af blomster. Lidt som hvis man kiggede ned i en kæmpe blomsterbuket oppefra, men alligevel ikke helt.

Motivet er anderledes, sært forskudt, – måske snarere som hvis man kiggede op i himlen, og hundredevis af blomster var på vej ned mod en. Man aner også stykker med blå himmel mellem blomsterne. Mest af alt minder billederne om de her baroklofter i slotte, hvor man kigger op i vidunderlige himle med guldrandede skyer og basunengle.

Jeg har længe været fascineret af disse billeder, for jeg har en fornemmelse af, at jeg langsomt er ved at ændre på mit forhold til naturen. Naturen har altid været der. Den er noget, vi bruger uden at tænke over det. Men der er noget, der ikke er, som det har været, og vi ved det godt.

Selv klimafornægterne ved det. Det kommer til dem i deres mareridt. Naturen er begyndt at fortælle os noget. Snestorm og ekstrem kulde i slutning af marts. Somre, der regner væk. Tyfoner, der raserer i Caribien og andre steder. Havvandsstigninger og et grundvandsspejl, der aldrig har været højere herhjemme. Naturen nærmer sig på en ny måde.

Som en forsker for nylig sagde på TV. Naturen skal sgu nok overleve. Det er værre for os mennesker. Og her gik det pludselig op for mig, hvad der er galt: Vi ser ikke os selv som natur. Vi ser ikke os selv som en del af naturen.

Nuvel, vi synes, vi passer på naturen, men den er til for os. Sådan har det i stigende omfang været siden den industrielle revolution. Det er os mennesker, der bruger den, og den er til for os. Dette nye natursyn er opstået de seneste århundrede. Man kan sige, vi lever i den antropocene tidsalder, defineret som den tidsalder, hvor menneskets indflydelse på kloden og naturen er større end nogen anden naturlig påvirkning.

Mennesket er en forunderlig indbildt størrelse. Først troede vi, at jorden var flad. Så fandt vi ud af, at den var rund og vi var centrum. Først efter flere store astronomer måtte lade livet, erkendte vi, at solen var centrum. Problemet for os er, at vi inderst inde stadig er helt overbeviste om, at mennesket er centrum i universet. Det ligger så dybt i vores selvforståelse. Det handler om os selv, mig selv og mit liv. Vi har svært ved at se det store billede.

Blomsterbillederne på min væg fortæller mig, at de ikke er et billede på naturen, men et billede på, hvordan vi ser på naturen. De er en farlig romantisering. Billederne anfægter begrebet “natur” som noget naturligt.

Naturbegrebet er menneskeskabt og skabt til at iscenesætte mennesket i en perfekt sammenhæng. Som centrum. Overhovedet at bruge ordet “natur” er problematisk, for det forudsætter, at der er en “natur” og et “os”. Det tager for givet, at vi ikke er en del af naturen, at vi står udenfor og kigger på den, for så kan vi udnytte dens ressourcer til, hvad vi vil, eller hænge den på væggen.

Naturen og vejrliget er i stigende grad begyndt at banke på, røre ved os, og vi bliver urolige. Men måske prøver den at fortælle os noget vigtigt. At vi må begynde at se os selv som en del af alt.

At det levende også bor i os og vi er EN stor sammenhængende ligeværdig familie af bakterier, træer, hav, luft, dyr og mennesker. At vi skal ændre vores menneske-centrerede natursyn til en forståelse, at vi skal “blive ét med det andet”.

De tre sære blomsterbilleder prøver at fortælle mig, at naturen ikke findes – kun på væggen i stuen. Det skal jeg lige vænne mig til.

Artiklen sidst ændret: 23. juli 2018 11:25

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Ivar Jensen, K-nr. 1720262,  Ordrenr. 1725507, 30.000 visninger top

Job i Nordsjælland

Bybornemann april 19/20 10-15.000 1751645 win win
Kaiser april 19/20 15-000 win banner. 4 forskellige ældre sky, flæsk logo, aften midt/bund, smørrebrød side  175163520.
Tandlægerne Rønnebær april 19/20, 15-20.000 win win 1752485
Rexbriller, Kunde nr. 285695, Ordre nr. 1725517, 30.000 visninger logo
Jumbo maj 19/20 2×50-60.00 win 1753426, alt bestilt 2x

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu