Af Helsingør Dagblad

Klumme: Ikke uden min dejlige rodebutik af en familie

Apperupvej e-mægler 397432 – logo side artikel 40.000 win, Skift til Wilstrup 20/12. Skift 22/3

Adm. dir. på Helsingør Dagblad, Dorthe Carlsen, er 59 år, mor til 5 børn i alderen 13 til 31 år og bor i Humlebæk. Hun vil primært skrive om sit liv med børn og uddybe andre af livets store spørgsmål.

Der var engang, hvor begrebet familie var ret let at afkode. Der var et stamtræ, der var til at forstå. I rette linjer gik grene og kviste. Nåhr jo, der kunne komme lidt rod i butikken, hvis der var tidlige dødsfald undervejs.

Jeg ville ikke være i stand til at udtænke et stamtræ for mine børn. Det ville være en lille skov med flere stammer med hver deres tilhørende grene og kviste. Og generationer, der hopper rundt.

Min mor fik sit første barn, da hun var 25 og fødte min lillebror, barn nummer 6, da hun var 43. Jeg er selv nummer fem i rækken. Min ældste datter kom til verden, da jeg var 27 år. Jeg fik mit sidste barn som 45 årig. Hun er sjovt nok også nummer fem i rækken. Min ældste søster var tidligt ude. Min ældste niece er kun 7 år yngre end mig. Min ældste niece var også ret tidligt på færde, så hendes ældste søn er på alder med min ældste søn. Og så har vi balladen. Der nappede vi så første generation. Moster og niece har børn på samme alder. Og det fortsætter. Fætre og kusiner er altså ikke nødvendigvis fætre og kusiner. Det er måske en grandonkel, hvis det skal være helt rigtigt. Men da ingen kan finde ud af, hvem der er hvem, hedder det hos os bare fætre og kusiner.

Fætre og kusiner vokser op i hele landet, så det er ikke sådan, at de har daglig kontakt. Vi holder fælles jul hvert andet år, alle godt 40 familiemedlemmer. De kommer på weekend og ferier hos hinanden. Der er konfirmationer i mange afskygninger, runde fødselsdage og andre dejlige fester. Og de kender da også hinanden så godt, at de klumper sig sammen i Københavnsområdet, når de flytter hjemmefra. Det er helt naturligt at flytte ind hos ”fætter”, når der er kærestesorger. Eller at ”kusine” bliver roommate. Der er en særlig tryghed og et familiefælleskab.

Nu skrev jeg godt nok, at min yngste datter er nummer 5. Ret skal være ret. Jeg har ikke født nummer 3. Ham havde min mand nummer 2 med sig, da vi mødte hinanden. Men det betyder jo ikke så meget. Han er selvfølgelig nummer 3 i vores lille familie.

Så udfordringerne med at tegne stamtræ tager stadig til. Hos os, som i mange andre moderne familier, kommer jo også børn, hvis ene forældre har forelsket sig i en fra vores familie. De ryger lige ind i familiesystemet som ”fætter og kusine” – hverken hel-, halv- eller bonus fætter. Bare som fætter eller kusine. Hvordan et sådant barn skal passe ind i stammer, grene og kviste på stamtræet, kræver vist helt særlige kompetencer i stamtræ-kreering.

De er så en ekstra lille krølle, som gør stamtræs-tegning for mine børn ekstra helt umulig at gennemskue. Nemlig det faktum at mit yngste barn betragter min ex-mands nye børn med sin nye kæreste som en del af flokken.

Det kom sig af, at min yngste datter ikke helt ville finde sig i, at hendes to større søskende fik en lillebror, og at hun ikke gjorde. Det var der, hun højlydt proklamerede, at hun da for øvrigt også var blevet storesøster. At når hendes storesøster havde fået en lillebror – så var det kun ret og rimeligt, at hun også fik titlen. Det kunne vi jo ligesom ikke give hende lov til, så hun ringede, som 6 årig, min ex-mand op og forhandlede den nye titel hjem. Behøver jeg at fortælle, at det gav ekstra store problemer at få tegnet den gren af familien ind, da hun fik den obligatoriske opgave i skolen at skulle gøre rede for sin familie.

Det er helt befriende at kigge rundt på sin store familie. Se relationerne slynge sig ind i hinanden. Se, hvor meget utvungen glæde og gavn fætre og kusiner i alle afskygninger har haft af en moster eller en onkel. Af fætre og kusiner. Af søskende, fætre og kusiners biologiske forældre. I alle afskygninger.

Familiens børn er utrolig privilegerede. De har en meget effektiv og tryg netværksgruppe med sig ud i livet Den hedder familien!

Artiklen sidst ændret: 23. juli 2018 11:25

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Bruuns rengøring 25.000 april 17 og 1 år frem win win 1722013

Job i Nordsjælland

BAAGØ,  maj 19/20 15-20.000  win 1753557
Casper Andersson 325793 juli 19/20 20-25.000 1752476
Cafe Hammermøllen 383039, 1728365, 15-20.000 win win juni 19/20
Restaurant Helsingør Golf, maj 19/20, 10-15000 win 1752529
Stengade apotek 68802 15-20.000 win juli 19/20 1757905, solcreme 4/7-1/9 19, skift 19/7

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu