Af Josephine Vedel

Sponsoreret indhold: Unges alkoholvaner er blevet bedre

KV-Revision, Kunde nr. 280954, Ordre nr. 1725350, 40.000 visninger side

Der er blevet talt og skrevet meget om de unge danskeres alkoholvaner de sidste mange år, hvor den ene førsteplads efter den anden i druk er gået til Danmark. Det er naturligvis bekymrende, da alle studier peger på, at unge mennesker ikke har godt af at indtage store mængder af alkohol. Hverken en gang imellem, jævnligt eller ofte.

Det samme gælder i og for sig også voksne, der bør holde sig inden for de grænser, som Sundhedsstyrelsen foreskriver. Derfor er det naturligvis glædeligt, at der er tegn på, at de unge mennesker lige så stille og roligt er blevet bedre til at sige nej til alkohol eller i hvert fald indtager mindre end før i tiden.

Unge mennesker arver alkoholkulturen

Fra børn er helt små, lærer de ting ved at efterligne deres voksne rollemodeller. Det betyder også, at du som voksen må tage et vist ansvar for den alkoholkultur, som dit barn bliver eksponent for. Før i tiden hed det sig, at børn skulle lære at drikke hjemmefra - men i og for sig er det en ganske paradoksal udtalelse.

For hvorfor skal du som forælder lære dine børn at drikke? Måske burde du i stedet lære dem, at de så vidt muligt skal holde sig fra spiritus, mens de stadig er i puberteten og har langt større brug for vitaminer end promiller.

Men det er en vanskelig diskussion, som også skal gøre op med den måde, som vi har behandlet vores børn og unge på i en evighed. For uanset om du skal holde en julefrokost i Esbjerg eller en nytårsaften i København, bliver du nødt til at tage aktivt stilling til de problematikker, der kan opstå, når du blander dig i dit barns forhold til spiritus.

Hvordan hjælper du den unge med at træffe sunde beslutninger?

Det kan være svært at blande sig i en teenagers liv. Og det kan også være svært for den unge selv at modstå det pres og de forventninger, som hans eller hendes omgangskreds har til vedkommende. Derfor gælder det om at tale et sprog, som din søn eller datter kan forstå.

Lad være med at stille et forbud op. Det får du ikke noget specielt konstruktivt ud af. I stedet kan I tale sammen om, hvordan alkoholkulturen er de steder, hvor den unge bevæger sig. Og I kan tale sammen om de negative indvirkninger, som alkoholen kan have.

Heldigvis lader det til, at vi har med en generation af unge at gøre, som er meget bevidste om, at alkohol ikke altid er en god idé. Men ret skal også være ret. For de senere år har der været et massivt fokus på netop den problematik, og selvom det kan være svært at nå ind til de unge med traditionel kommunikation, er det alligevel lykkedes både Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen at få italesat problemerne på en sådan måde, at det åbenbart har virket.

Det er en glædelig udvikling, som vi absolut bør holde fast i. Til glæde for både nuværende og kommende generationer.

 

dagens e-avis

køb adgang til vores e-avis

  • Søg i vores arkiv
  • Nem og hurtig adgang
  • Læs os på farten
  • Tag os med på ferie

e-avis adgang

KUN kr. 20,00

Artiklen sidst ændret: 5. april 2018 14:34

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Job i Nordsjælland

Rasmus Ebbe 388428 1723690 logo  25.000 win win 19/4 18-april 19
Casper Andersson  24/5  18 – 24/5 19 25.000 1726606 logo
Lank Guldsmed, 374401, 1723974, 12.000 visninger logobanner
Højbjerg vvs Kunde nr. 353844 Ordre nr. 1725775, 20000 visninger logo/side

BAAGØ, 127683, 1724217, 40000 visninger top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

close-link

hovedmenu